Sommarvärme -tips för varmt väder  

Published by
Minuter läsning

Precis som människor behöver katter speciell omvårdnad när det kommer till varmt, soligt sommarväder. Solbränna, värmeslag och uttorkning kan påverka både inne- och utekatter, så var säker på att du och din katt är förberedda för sommarvärmen.

Katter älskar värme, men ju varmare det blir, desto större blir risken för att dom kan komma att lida av värmerelaterade sjukdomar. Det finns dock en mängd förebyggande åtgärder du kan ta till för att hjälpa till att hålla din katt trygg och frisk under sommarmånaderna.

Undvika solbränna

Vita katter eller katter med vita öron och ansikten är särskilt mottagliga för solbränna. Applicera solcreme med hög solskyddsfaktor på dessa katters öron och ansikte, eftersom du inte kan lita på att dom håller sig i skuggan! När solens strålar är som starkast, och om du kan, är det bra om du kan hålla din katt inomhus för att skydda den mot allvarliga solskador.

Undvika värmeslag

När det är extremt varmt så kan du hjälpa din katt att undvika värmeslag genom att hålla den inomhus i ett svalt rum. Det kan också hjälpa att klappa katten med en fuktig handduk och även att sänka ned kattens tassar i en balja med kallt vatten och "slå om" en kall kompress under hakan på den. För kyla vid liggplatsen kan du prova att slå in en påse med till exempel frysta ärtor i en handduk och lägga paketet i kattens bädd. Ärtorna följer kattens kropp och blir till ett litet mini-spa när katten behöver kyla ned sig.

Om du misstänker att din katt har fått värmeslag, håll utkik efter dessa tidiga symtom då katten:

 • Flåsar
 • Är orolig, vilket den kan visa genom att gå planlöst fram och tillbaka
 • Har en ökat hjärtrytm
 • Har andningssvårigheter eller hyperventilerar(raser med platt nos kan visa detta symtom tidigare på grund av trängre luftvägar)
 • Har mörkröda slemhinnor
 • Är viljelös
 • Har en ökad kroppstemperatur (din katts normala kroppstemperatur ligger mellan 38-39 grader och över 40 grader mår den definitivt riktigt dåligt)

Om din katt visar något av ovanstående tecken, kyl ned den så fort som möjligt genom att sänka ned den i svalt vatten och sedan svepa in den i blöta handdukar. Efter det är det av yttersta vikt att du tar katten direkt till din veterinär eftersom, i extrema fall, värmeslag kan vara dödligt.

Undvika uttorkning

Uttorkning kan allvarligt skada katten, så var säker på att du lämnar mycket vatten på flera ställen i huset (och utanför om du har katter som går både inne och ute) när värmen kommer. Kom också ihåg att fylla på när du ser att vattennivån sjunker i skålarna. Vissa katter kan dricka mindre när vädret är varmt, men du kan uppmuntra att dricka genom att lägga i en iskub i skålen och genom att ständigt hålla vattnet friskt och nytt. Att försiktigt lotsa katten mot vattnet genom att ställa en nyfylld skål bredvid dom kan också hjälpa till.

Tillhandahålla skydd inomhus

Innekatter behöver ha mycket skydd från gassande sol, så om du brukar låta bli att dra för gardinerna om dagen så kan det vara klokt att tänka en gång till. Solens strålar kan snabbt värma upp ett rum där katten tillbringar sin dag så om du måste ha gardinerna fråndragna -ha dom fråndragna bara i ett rum och låt resten av fönstren vara fördragna av gardiner eller persienner för att skydda katten från solvärmen och ge den välbehövlig skugga.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • Hill's™ Science Plan™ Katt Vuxen 7+ Kyckling

  ÄLDRE VUXNA KATTER (7+ år), ÄLDRE VUXNA KATTER (7+ år)