Överviktiga katter: Känn till riskerna

Fetma är ett allvarligt hälsoproblem hos katter, men ofta märks det inte eftersom viktuppgången sker gradvis. Det är ett skäl till att nästan hälften av alla hundar och katter i Europa är överviktiga.

 

För en överviktig katt kan bara något extra halvkilo göra stor skillnad för hälsan och kan innebära att katten löper risk för ett antal allvarliga hälsoproblem, inklusive:

  • Hudsjukdomar
  • Diabetes
  • Artros och försämrad rörlighet
  • Urinvägssjukdom

Om du tycker att din katt lider av övervikt måste du se till att ta den till veterinären så att ni tillsammans kan utarbeta en bra och säker lösning för viktnedgång.

Känna igen problemet: Mått på kroppsform

 

Mått på kroppsform (Body Condition Score – BCS) är ett verktyg som används för att avgöra rätt kroppsform hos olika djur. Veterinären kontrollerar katten från morrhår till svansspets, känner på revbenen och längs med magen, för att se om katten har en hälsosam vikt eller inte. Du kan prova det mellan veterinärbesöken också, genom att använda vårt enkla BCS-verktyg.

 

Kontrollera din kattens poäng

Bejaka instinkterna: Träning genom lek

 

Träning är roligare om det inte verkar vara träning. Här är några lekar som du kan leka med din katt för att få den att röra på sig och tappa lite i vikt.

 

På jakt

 

Även om din katt kanske mest verkar snäll och gullig är den i själ och hjärta en jägare. Göm några foderbitar runtom i hemmet (veterinären kan rekommendera ett bra vikthanteringsfoder) så att katten får jaga runt efter sitt ”byte”. Se till att lägga foderbitarna på olika typer av ställen, till exempel där katten behöver sträcka sig, hoppa upp på något etc.

 

Jaga och fånga

 

Låt katten jaga en ljusstråle eller en fjäderleksak. Katten kommer att älska att få uppmärksamhet och få slipa på sin jaktförmåga. När katten går ned i vikt kommer den att kunna leka mer aktivt under längre tidsperioder.

 

Tips för att göra leken lyckad

  • Ge katten olika säkra leksaker och växla ofta så att inte alla ligger framme. Katter tröttnar ibland på sådant som är gammalt och invant, men gamla leksaker känns som nya när de har varit undanlagda ett tag..

  • Katter älskar ordning och förutsägbarhet, så försök att leka med katten på ungefär samma tider på dagen, till exempel före middagen eller när du kommer hem.

  • Katter brukar föredra att man gör aktiviteter ofta, men de behöver inte nödvändigtvis vara intensiva. Om katten får leka några minuter flera gånger om dagen kan det vara bättre för tålamodet än om du försöker leka med den i en halvtimme en gång om dagen. Det gör också att den sammanlagt får mer motion.

 

Fördelar med att katten uppnår en hälsosam vikt

 

Katten kommer att känna sig mer som sitt unga jag om den kan uppnå och bibehålla sin idealvikt. Det finns flera fördelar med en hälsosam vikt:

 

 

Katterna har lättare att springa, hoppa, leka och delta i familjeaktiviteter.

 

Katter som har en idealisk vikt löper mindre risk för en mängd olika viktrelaterade sjukdomar.

 

Katter med optimal vikt kan enkelt sköta sin egen päls.

 

Om de väger mindre är de mer benägna att gå upp och dricka vatten och gå på kattlådan oftare, vilket t.ex. motverkar urinvägsproblem.

Hälsosamma katter letar upp de mest bekväma platserna i sin omgivning.

De rör sig rent naturligt lite mer, även om de inte tränar så mycket.

Om man följer dagliga rutiner hjälper det katter att känna sig avslappnade och att de har kontroll över omgivningen.

En hälsosam vikt bidrar till att katterna mår bättre känslomässigt och mentalt.

 

Balanserad nutrition kan förändra livet

 

Kattens dagliga aktiviteter kan påverkas negativt om den inte har en hälsosam vikt. Foder som ger balanserad nutrition kan hjälpa katten att nå en optimal vikt samtidigt som den är mätt och nöjd. Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight innehåller högkvalitativa ingredienser som är noggrant sammansatta för att få fram en utsökt kycklingsmak som katter älskar. Hill’s™ Science Plan Perfect Weight finns att köpa online, hos veterinären och i djuraffärer nära dig.

 

anchor

Ta hand om din katt

ARTIKLAR OCH VERKTYG

Hund- och kattskötsel