Övervikt innebär stora risker för hundar

Hundägare inser inte alltid att deras hund är i dålig form. Kanske är det därför som nästan hälften av alla hundar och katter i Europa är överviktiga!

 

Men en överviktig hund kan ha allvarliga hälsoproblem. Även bara lite övervikt kan innebära att hunden löper risk att få ett flertal hälsoproblem, inklusive:

  • Pankreatit
  • Förkortad livslängd
  • Hudsjukdomar
  • Diabetes
  • Artros och försämrad rörlighet

Om du tycker att din hund lider av svår övervikt eller fetma måste du se till att ta den till veterinären så att ni tillsammans kan utarbeta en bra och säker lösning för viktnedgång.

Är din hund överviktig?

 

Mått på kroppsform (Body Condition Score – BCS) är ett verktyg som används för att avgöra rätt kroppsform hos olika djur. Veterinären kan ge dig en expertbedömning av din hunds BCS för att se om hunden ligger på sin idealvikt eller behöver lite hjälp. Du kan prova själv med vårt smidiga BCS-verktyg.

 

Kontrollera din hunds poäng

 

Fördelar med en hälsosam vikt

 

Forskning visar att det finns ett starkt samband mellan en hunds vikt och dess livskvalitet. Hundar som lyckas uppnå och bibehålla en hälsosam vikt får ett längre och lyckligare liv än kroniskt överviktiga eller feta hundar:

 

 

De har lättare att springa, hoppa, leka och delta i familjeaktiviteter.

Hundar med en hälsosam vikt löper mindre risk för en mängd olika viktrelaterade sjukdomar.

Hundar som har en idealisk vikt är bättre på att undersöka sin omgivning och reagera på stimuli, vilket i sin tur gör dem mer avspända och tillfreds.

Fysiskt sett är de också mer bekväma och kan lätt klia sig, flytta sig till en svalare plats etc.

Vissa raser har lätt att få problem med andningen eller hjärtat, men problemen kan bli mindre om hunden har en hälsosam vikt.

Lek bort kilon

Här är några tips på lekar som kan hjälpa hunden att få lite motion på ett sätt som är roligt för er båda.

 

Apport och jakt

 

Tänk på vilken ras hunden är innan du sätter igång – har du en vallhund eller en jakthund? Apportlekar kan hålla en retriever sysselsatt i timmar, men endast i korta intervaller för att inte stressa hunden, medan vallhundar tycker att det är kul att kasta bollar eller organisera leksaker. Drivande hundar gillar att följa luktspår – låt hunden leta efter dig eller någon annan i familjen!

Kurragömma

 

Det är jättekul att leka kurragömma med sin hund, men det kan krävas några försök innan hunden fattar galoppen. Göm dig i ett annat rum och ropa på hunden. Beröm hunden när den hittar dig genom att klappa om den eller ge en fettsnål foderbit. Det kan ta en stund innan hunden fattar, men när den är redo kan du göra det svårare genom att gömma dig på mer kreativa platser. Se bara till att hunden fortfarande tycker att det är roligt.

Inkallningslek

 

Detta en lek där flera människor står i en cirkel runt hunden och kallar på den. Det är både en kul grupplek och ett sätt att förstärka inkallningsträningen. När hunden är redo kan du höja ribban genom att låta flera personer leka. Var och en kallar i tur och ordning på hunden från olika håll, så att hunden hela tiden håller sig alert.

Gör en hinder- eller agilitybana

 

Detta är lätt att göra även inomhus. Var kreativ och använd ofarliga saker från hemmet, t.ex. hoprullade filtar eller kartonger, för att skapa hinder och labyrinter som hunden ska ta sig igenom. Se till att det är ett säkert område och anpassa banan efter hundens förmåga och storlek. När hunden går ner i vikt kanske den är redo för mycket större utmaningar.

Gå på vandring

 

Detta är i och för sig ingen lek i sig, men de flesta hundar tycker om långa promenader. Om din hund är väldigt överviktig behöver den gå ner lite innan den kan ge sig ut på ett stort äventyr. Det är en viktig rutin för hunden att undersöka sitt ”territorium” (närmiljön eller någonstans där du brukar promenera regelbundet). Det är bra för alla hundar med en blandning av rutinmässiga rundor och promenader i nya omgivningar.

 

 

 

 

 

 

 

Balanserad nutrition kan förändra livet

 

Hundens dagliga aktiviteter och humör kan påverkas negativt om hunden är överviktig. Foder som ger balanserad nutrition kan hjälpa hunden att uppnå en hälsosam vikt samtidigt som den är mätt och nöjd. Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight innehåller högkvalitativa ingredienser som är noggrant sammansatta för att få fram en utsökt kycklingsmak som hundar älskar. Hill’s™ Science Plan Perfect Weight finns att köpa online, hos veterinären och i djuraffärer nära dig.

 

 

anchor

Ta hand om din hund

ARTIKLAR OCH VERKTYG

Center för hund- och kattskötsel