[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Är kattmynta farligt för min katt?

Katter älskar kattmynta, och det är fullkomligt ofarligt - det finns inget i kattmynta som kan skada din katt. Om din katt mot förmodan skulle få i sig en stor mängd kattmynta kan det orsaka lätta magproblem, men att detta skuklle hända är osannolikt.

Vad är kattmynta?

Kattmynta är en perennört från myntafamiljen. Den härstammar från norra Afrika och Medelhavet, men numera är det vanligt att den växer vilt i Europa och Nordamerika. Växtens smeknamn, kattmynta, kattmint eller kattört, inspirerades onekligen av kattens välkända intresse för örten.

Varför älskar katter den?

Den aktiva sammansättningen i kattmynta är "nepetalactone". Katter känner denna sammansättning på lukten. Man tror generellt sett att "nepetalactone" liknar effekten av kattens feromon som möjligen förknippas med parning. Kattmynta höjer din katts sinnestämning betydligt.

Det kan få din katt att bete sig ganska ovanligt; hon kan bli lite som en kattunge eller ovanligt kelig. Hon kanske också rullar, krafsar eller gnider sitt ansikte mot kattmyntan. Eller så kommer hon att hoppa omkring och bli lekfull, springa från rum till rum och verka jaga osynliga byten. En del katter blir väldigt lugna och stirrar tomt framför sig.

Detta beteende kanske markeras av mycket jamande eller morrande. Effekterna av kattmynta är korta, oftast varar de bara mellan 5 och 15 minuter. Efter det kommer det dröja några timmar innan din katt kommer att bli intresserad av kattmynta igen.

Varför ge min katt kattmynta?

Därför att din katt kommer uppskatta att få kattmynta, det fungerar bra som belöning under träning, eller för att uppmuntra en katt att använda klösbräda eller sova i sin egen säng. Det kan även vara ett bra sätt att få din katt att motionera, det kan till och med få din katt att slappna av. Vilken anledning det än är så är det väldigt roligt!

Hur ska jag ge min katt kattmynta?

Produkter med kattmynta finns i en mängd olika former. Du kan köpa kattmynta i pulverform eller som godisbitar som du kan strö på marken eller på en leksak. En del leksaker är redan preparerade med kattmynta eller har kattmynta inuti. Du kan också köpa kattmynte-olja eller oljespray, vilka kan användas för att parfymera en leksak eller sängplats. Katter reagerar till och med på en väldigt liten mängd kattmynta så du behöver inte använda särskilt mycket. Min katt verkar inte påverkas av kattmynta På cirka 30 % av alla katter har kattmynta ingen märkbar påverkan.

Att påverkas av kattmynta är tydligen ett medfött drag.

Många katter har helt enkelt inte de receptorer som behövs för att påverkas av kattmynta. Trots kattungars lekfulla natur så påverkas de i regel inte av kattmynta förrän de är sex månader eller äldre.

Du kan också märka hur din katt tappar intresset för kattmynta när hon blir äldre. Kattmynta verkar göra min katt aggressiv En del katter, oftast hankatter, kan bli aggressiva när du ger dem kattmynta. Förmodligen beror detta på kattmyntans koppling till parningsbeteendet.

Om detta är fallet med din katt bör du sluta.

Du bör överväga ett alternativ som till exempel kaprifol eller valeria. Tala med din veterinär, han eller hon kan tala om för dig om de tycker att kattmynta är rätt för din katt eller rekommendera andra alternativ.

[ ↑ skip to content ↑ ]