[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Fördelar med att kastrera din hund

Kastrering är väldigt vanligt på många ställen. Många experter anser att det är ansvarsfullt av hundägare att kastrera sin hund, såvida de inte har tänkt avla på hunden.

Här följer en kort sammanfattning av vad kastrering innebär:

Kastrering är ett kirurgiskt ingrepp som gör att hunden inte kan fortplanta sig. Vanligen innebär det att ta bort äggstockarna och livmodern respektive testiklarna. Det finns några andra alternativ (som vasektomi för hanhundar), men de är relativt sällsynta. Ingreppen görs alltid under narkos och innebär en kort konvalescenstid efteråt, då hunden behöver speciell vård. Kastrering ger vissa biverkningar som du kan läsa om nedan.

Att tänka på när du kastrerar din hund:

Det är ett stort beslut att kastrera sin hund och de flesta hundägare behöver väga fördelarna mot nackdelarna innan de bestämmer sig. Din veterinär är den som bäst kan ge dig råd om vad som passar din hund och din livsstil. Om din hund till exempel är tillsammans mycket med andra hundar, är lös på promenaderna eller går på hunddagis, kan det vara bäst att kastrera den för att undvika oönskad dräktighet.

Fördelar med kastrering

Tikar: Det finns stora fördelar med att kastrera tikar, särskilt före det första eller andra löpet. Förutom att man tar bort risken för oönskad dräktighet, har kastrerade tikar betydligt lägre risk för juvertumörer. Om man tar bort hela livmodern kan hunden inte heller få den potentiellt livshotande infektionen pyometra (livmoderinflammation) eller livmodercancer.

Valpar från oplanerade kullar hamnar med största sannolikhet på ideella djurhem, som i regel är överfulla. Med tanke på detta är det bäst att överlåta aveln till ansvarsfulla personer som planerar en kull så att valparna får ett kärleksfullt och varaktigt hem.

Hanhundar: Det finns fördelar för hanhundar också! Åldern spelar mindre roll när det gäller hanhundar, men kastrerade hanhundar löper mindre risk för testikel- och prostatasjukdomar. Många okastrerade hanhundar uppvisar oönskade hormonrelaterade beteenden, till exempel att de rider på andra och strövar omkring. Det kan vara farligt om hunden ger sig ut på bilvägar eller långt hemifrån i jakten på en tik.

Förändringar efter kastrering

Veterinären kommer att berätta för dig att det sker många förändringar i hundens kropp efter kastreringen. Dessa förändringar märks ofta mer hos hanhundar. Kastrering ändrar inte hundens personlighet, men förändrar sannolikt hormondrivna beteenden. Många ägare tycker också att hunden blir lugnare efter kastreringen.

Förutom de hormonella förändringarna som vi har beskrivit, förändras också ämnesomsättningen. En långsammare ämnesomsättning gör att hunden lätt blir överviktig. För att undvika detta efter kastreringen är det viktigt att vara extra noga med hundens näringsbehov. Vi rekommenderar att du byter till ett foder som är speciellt anpassat till kastrerade hundar, till exempel Hill’s™ VetEssentials Neutered Dog.

[ ↑ skip to content ↑ ]