Hur mycket våtfoder ska du ge din katt

minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Utbudet av foder för våra katter är enormt och kan vara något överväldigande. Det finns inte bara våt- och torrfoder, utan även olika konsistenser av våtfoder, från grytor (stew), till bitar i sås eller till konserverad, patéliknande foder. Så hur mycket våtfoder ska du ge din katt? Det korta svaret är att det är helt upp till dig (och din katt!).

Komplett och balanserat

Det är mycket viktigt att det foder som din katt får är komplett och balanserat. Detta innebär att fodret innehåller alla näringsämnen för kattens olika livsstadier och även i rätt proportioner. Du kan ge din katt enbart torrfoder om du vill, så länge det är komplett och balanserat och du alltid ger den gott om färskt vatten. Det finns dock fördelar med att ge våtfoder, eller rentav en kombination av våt- och torrfoder.

Petig med konsistensen

Katter är mycket speciella varelser på många sätt. Det är det som gör dem så älskvärda! Det är samma sak när det gäller mat. Tidigt i livet kan katter lätt fastna för vissa konsistenser på maten. Det innebär att om du bara ger våt- eller torrfoder från tidig ålder kanske din katt aldrig kommer att vilja äta något annat. Detta behöver inte vara ett stort problem i sig, men ibland förändras omständigheterna och du kan behöva ge din katt något annat att äta. Om din katt har fastnat för torrfoder och sedan får problem med exempelvis urinsten, gör det stor skillnad att kunna ge den våtfoder eftersom det är det enklaste sättet att öka kattens vätskeintag. Omvänt är våtfoder dyrare än torrfoder, så om din katt är beroende av våtfoder och din ekonomiska situation förändras kan du behöva byta till torrfoder.

Med detta i åtanke när du skaffar en katt eller kattunge, försök att ge en blandning av vått och torrt foder så att din katt fortsätter att vara medgörlig under resten av livet.

Fördelarna med våtfoder

  • Vätskeintag. Som vi redan har nämnt är den största fördelen med våtfoder vätskeintaget. Katter härstammar från afrikanska vildkatter som lever i öknen, så de är riktigt bra på att spara vatten och brukar inte dricka särskilt mycket. Vätskeintaget är dock mycket viktigt, särskilt vid vissa sjukdomar, tex som vid problem med urinblåsan, som vi nämnde tidigare. Om urinen är starkt koncentrerad är risken mycket större att det bildas kristaller och stenar, vilket i sin tur är irriterande för en skadad urinblåsa och kan leda till blåskatarr.

  • Välsmakande mat. Våtfoder brukar uppfattas som en riktig godbit av många katter, så det är ett bra sätt att stärka ert fina band utan att behöva skämma bort katten med alltför mycket godis.

  • Medicinering. Katter är ökänt svåra att medicinera. Våtfoder kan vara mycket användbart för att gömma mediciner i, särskilt om din katt behöver äta dem under en längre tid.

  • Variation. Våtfoder finns i en mängd olika konsistenser och smaker, så det är ett enkelt sätt att göra maten intressant för din katt.

Så hur mycket våtfoder ska du ge din katt?

Som sagt, det är helt upp till dig. Så länge det våt- och torrfoder du ger är både komplett och balanserat kan du variera proportionerna så mycket du vill. Katter mår bra av små, täta måltider, så om du själv vill ge din katt våtfoder två gånger per dag för att servera något riktigt gott, kanske det passar att ha en foderautomat med timer som ger torrfoder under resten av dagen. Du kan ge den 100 % våtfoder om du vill, 0 % eller något däremellan. Kom bara ihåg att om katten äter lite av varje kommer det att hjälpa dig om du någon gång behöver byta från det ena till det andra.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA