Nutrition och Utfodring: Katt

Undrar du vilken mat du bör ge din katt? Dessa artiklar bör hjälpa dig. 

0 Resultat Sorterade Efter

Relevans

Ett hälsosamt liv startar med maten

Oavsett om du precis skaffat katt eller om den kommit in i ett nytt livsstadium, har du förmodligen stått vid kattmatshyllan och undrat om din katt får den nutrition som den behöver. En av de bästa saker du kan göra för att se till att katten ska få ett långt och friskt liv är att ge den ett högkvalitativt, välbalanserat foder.   

Den bästa nutritionen för din katt

Att se till att ens katt får ett bra liv är kärnan i att vara kattägare och allt börjar med rätt nutrition. Förutom gott om vatten behöver katten rätt diet för sitt livsstadium. Se alltid till att det innehåller protein och kolhydrater, vitaminer, mineraler och vissa typer av fetter. Om katten har problem med matsmältningen, urinvägarna, huden eller behöver lite extra tandvård, kan du titta på specialfoder som är speciellt framtaget för att uppfylla dessa behov. 

Ändra kattens mat

Många människor tror att katter ska äta samma mat hela livet. Sanningen är att katters näringsbehov kan förändras på grund av faktorer såsom livsstadium, aktivitetsnivå och allmänhälsa. Till exempel kan mat för äldre katter, med lågt innehåll av salt, protein och fett, vara bra för äldre katter som kan behöva gå ner lite i vikt. Men samma mat skulle inte vara tillräckligt för en kattunge som behöver extra nutrition för att växa ordentligt. 

Mat att undvika

Det finns många anledningar till att katten inte bör sitta bredvid dig vid middagsbordet. Ett skäl är att människomat inte är bra för kattens hälsa eftersom den ofta innehåller för mycket kalorier för ett litet djur. Viss mat kan dessutom vara giftig för katter. Det finns många andra giftiga livsmedel och saker i hemmet som du bör se upp med, men här är några vanliga saker du bör känna till: Lök och vitlök är giftiga och kan leda till blodbrist hos katter. Alkohol, även i liten mängd, är giftigt för katter. Om du märker att din katt beter sig konstigt efter att den fått i sig något av detta är det viktigt att ringa veterinären direkt.