Matallergier, intolerans och kattens känsliga mage

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ett vanligt klagomål från kattägare är att deras katt har känslig mage och kräks — kanske en gång i veckan, kanske två gånger i veckan, men alltid på mattan (eller på något annat som är svårt att tvätta). Även om matsmältningsstörningar kan förekomma regelbundet hos vissa katter är det aldrig normalt, även om det finns växtdelar eller en hårbollar i pölen på golvet.

Det finns flera orsaker till att din katt kan ha en känslig mage. Det är viktigt att alltid låta din veterinär undersöka katten för att identifiera orsaken och utarbeta en individuell plan för att hantera problemet. Idag ska vi bara prata om två möjliga orsaker till att katter har en känslig mage - födoämnesintolerans och matallergier. Även om dessa två orsaker låter lika så är de inte samma sak.

grå katt gäspar på tröskel

Födoämnesintolerans

Födoämnesintolerans är en term som hänvisar till en onormal reaktion på ett livsmedel som inte orsakas av immunsystemet och som kan förekomma hos katter i alla åldrar. Orsaker till matsmältningsstörningar på grund av matintolerans kan vara matförgiftning, histamin i skämd fisk, laktosintolerans och att katten går i soporna och äter saker som den normalt sett inte skulle få i sig. Det är ett bra första steg att diskutera de möjliga orsakerna med din veterinär.

Vissa katter med födoämnesintolerans kan behöva byta foder. Ett alternativ som din veterinär kan rekommendera för din katt är att byta till ett mer lättsmält foder.

Lättsmält mat

Matsmältning betyder hur lätt en katt eller hund kan bearbeta och få i sig viktiga näringsämnen från maten den äter. De faktorer som mest påverkar matsmältningen är ingredienserna, ingrediensernas kvalitet och de bearbetningsmetoder som används vid tillverkningen av ett livsmedel. Foder för husdjur med känslig mage består vanligtvis av lättsmälta ingredienser, men innehåller också en liten mängd fibrer för att främja husdjurets tarmmikrobiom. De är också kompletta och balanserade för att se till att din katt får i sig alla viktiga näringsämnen, t.ex vitaminer och mineraler, som den behöver för att hålla sig frisk.

Matallergier

En matallergi är resultatet av en onormal immunreaktion på maten man äter. Lyckligtvis är matallergier ovanliga hos katter. De kan utvecklas i vilken ålder som helst men husdjuret måste upprepade gånger utsättas för det skadliga allergenet (t.ex. genom att äta det varje dag) för att utveckla tecken på problem. Dessa tecken kan vara kräkningar, diarré, gasbildning, aptitlöshet, kliande hud, håravfall eller röd hud. Om ditt husdjur visar något av dessa tecken är det dags att besöka veterinären.

Tro det eller ej, men Pet Food Manufacturers’ Association (PFMA) uppger att fisk, nötkött och mjölkprodukter är de vanligaste orsakerna till matallergier hos katter. De påpekar att äkta matallergier faktiskt är ganska sällsynta och att de ofta missförstås när det gäller husdjur eftersom de inte alltid visar sig på samma sätt som allergier hos människor. Om du misstänker att din katt har en matallergi är det därför bäst att låta din veterinär undersöka och bekräfta detta.

Vad man kan göra åt matallergier

Om du eller din veterinär misstänker en matallergi kan en dietbaserad kattmat vara en del av den plan som din veterinär rekommenderar.

Om du funderar på att gå till djuraffären och köpa ny mat själv i stället för att besöka veterinären, så vänta lite. Detta är ett vanligt misstag från husdjursägare när det gäller kattens känsliga mage. Om du byter foder kommer du bara att förvärra problemet och göra det svårare för din veterinär att hitta rätt sätt att behandla kattens problem med maten.

Det enda sättet att korrekt diagnostisera en matallergi är genom en strikt allergiutredning. En allergiutredning bör genomföras med dietlivsmedel som är särskilt utformade för detta ändamål. Vi kommer strax att diskutera vad som gör dessa livsmedel så speciella. Hälsofoder med begränsade ingredienser som finns i djuraffären bör inte användas. Det tar ungefär 10-12 veckor att testa matalternativen ordentligt och din katt måste äta den nya maten och inget annat — inga godsaker, ingen äggröra och ingen tandkräm för katter, om inte veterinären har godkänt det. Om din katt har en riktig matallergi bör alla problem med känslig mage försvinna inom 2-4 veckor. Symtom som kliande hud tar längre tid att lösa. Om du har varit konsekvent med att testa maten men din katt fortfarande har problem är det osannolikt att det rör sig om en matallergi och veterinären kan rekommendera ytterligare tester för att bedöma andra orsaker.

 

Randig katt slickar undersidan av tassen

"Hypoallergena", nya och hydrolyserade proteinfoder: Vad är det för något?

Det finns inga officiella definitioner av hypoallergena foder för husdjur, men du kan hitta produkter som är märkta som "hypoallergena" och vi använder denna term för att beskriva en mängd olika typer av foder och kombinationer av ingredienser. Eftersom "hypoallergen" inte är ett officiellt definierat begrepp för djurfoder kan det hända att produkterna inte är lämpliga eller effektiva för katter med matallergier.

Det finns två typer av dietfoder som din veterinär kan rekommendera om ni misstänker en matallergi. Den första typen använder hydrolyserade proteiner, vilket innebär att proteinet har brutits ner i så små bitar att kattens immunförsvar inte känner igen allergenet. Den andra typen är ett livsmedel med ett nytt protein som anka eller hjortkött. Dessa proteinkällor är troligen nya för din katt och därför känner immunförsvaret inte igen dem som ett problem.

Kort om skribenten

Dr. Sarah Wooten

Dr Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten tog examen vid UC Davis School of Veterinary Medicine 2002. Dr. Wooten är medlem i American Society of Veterinary Journalists, hon delar sin yrkesverksamma tid mellan en smådjurspraktik i Greeley, Colorado, offentliga föreläsningar om medarbetarfrågor, ledarskap och kundkommunikation, samt skrivande. Hon gillar att campa med sin familj, åka skidor, dyka och att delta i triathlon.

Relaterade artiklar

 • Hur man utfodrar en katt med en känslig mage

  Läs om vad du kan göra för att upptäcka och lindra en känslig kattmage. Se vilka rutiner och vilken mat du kan välja för att hjälpa din katt att vara glad och frisk.
 • Kostöverväganden för dräktiga och digivande katter

  Cat eating stew Rätt utfodring av din katt är avgörande under dräktighet och digivande. Undernäring kan resultera i låg födelsevikt hos kattungarna och utsätta dem för risk för flera hälsotillstånd, vilket leder till sänkt överlevnad.1 Målet är optimal nutrition för både modern och hennes kattungar.
 • Fri från hårbollar

  Katter är väldigt renliga djur och kattungen lägger ned omkring 5 timmar om dagen på sin egen pälsvård. När den gör det, får den lösa pälsstrån i munnen.
 • Anledningar till varför din katt kräks efter att ha ätit

  Kattägare ger ibland ett nytt kattfoder skulden när deras katt omedelbart kräks efter att ha ätit. Sambandet verkar logiskt, men andra faktorer kan peka på en annan orsak som rotar sig i beteende.

Relaterade produkter