Viktförändringar hos hundar och katter - kan det vara ett sköldkörtelproblem?

Skriven av Dr. Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Många ägare oroar sig för att deras katt eller hund är för smal eller för fet och det är klokt att hålla koll på det. Att gå upp och ner i vikt kan vara ett tecken på sjukdomar som sköldkörtelproblem eller diabetes. Vi veterinärer rekommenderar att djuren om möjligt vägs varje månad under hela deras livstid. På så sätt kan du som ägare eller din veterinär snabbt se om deras vikt går åt fel håll. Viktökning kan bara vara en obalans av kalorier som ett "medelåldersproblem", men kan även vara ett tecken på sjukdom. Viktminskning utan anledning är ibland ett mer oroande tecken. I den här artikeln tar vi upp sköldkörtelsjukdomar - tecken, orsaker och vad du kan göra åt dem.

Sköldkörteln kontrollerar vår ämnesomsättning - för mycket (hyper-) och våra kroppar går på högvarv, för lite (hypo-) och vi blir tröga, trötta och tenderar att gå upp i vikt. Katter och hundar är raka motsatser när det gäller sköldkörteln. Vid sköldkörtelsjukdom är katter nästan alltid hypertyreoida och hundar nästan alltid hypotyreoida.

Hypertyreos hos katter.

En överaktiv sköldkörtel, eller hypertyreos, är en vanlig endokrin sjukdom hos katter. Den orsakas vanligtvis av en godartad tillväxt av sköldkörtelvävnad som producerar extra sköldkörtelhormon. Den drabbar ofta äldre katter och ett av de viktigaste tecknen är okontrollerad viktminskning. Eftersom ämnesomsättningen går på högvarv ser du ganska tydliga tecken på detta förutom viktförändringen. Katter med hypertyreos är hungriga hela tiden, de tigger och stjäl mat eftersom de helt enkelt inte kan tillfredsställa sin aptit. De tenderar att vara på språng hela tiden, de går runt och är rastlösa som om de inte vet vad de ska göra med sig själva och kan till och med bli aggressiva. Pälsen ser ofta rufsig och ovårdad ut. När de kontrolleras hos veterinären upptäcker vi ofta att deras hjärtfrekvens är mycket hög och att blodtrycket ofta är högt. En noggrann veterinärundersökning visar ofta att sköldkörteln i halsen är förstorad. Tecknen är ganska klassiska, men ett blodprov som mäter nivåerna av sköldkörtelhormon används för att bekräfta det.

Behandling av hypertyreos.

Det finns faktiskt flera sätt att behandla hypertyreos hos katter. Det beror på var du bor, dina omständigheter och vad din veterinär har att erbjuda. Alternativen är;

 • Medicinering. Beroende på var du bor kan det vara tabletter eller en gel/kräm som du smörjer in på huden.
 • Radioaktiv jod. Endast vissa kliniker är godkända för det och din katt måste läggas in på sjukhus under en tid efter behandlingen.
 • Mat. Det finns dietmat som kan hjälpa till att kontrollera hypertyreos, eventuellt till och med utan medicinering eller sjukhusvistelse. Sköldkörteln behöver jod för att producera sköldkörtelhormon. Detta livsmedel har tillräckligt låga jodhalter för att stoppa överproduktionen av hormonet och samtidigt tillåta att normala mängder produceras.
 • Kirurgi. En eller båda körtlarna avlägsnas kirurgiskt.

Det finns för- och nackdelar med alla dessa alternativ, så se till att du diskuterar dem med din veterinär.

Hypotyreos hos hundar.

Som du kan gissa är hypotyreos hos hundar i stort sett motsatsen till hypertyreos. Det orsakas vanligtvis av ett immunproblem som angriper körteln och hindrar den från att producera hormoner. Det drabbar främst medelålders- och äldre hundar. Ämnesomsättningen saktas ner, hunden blir slö och lat och ökar ofta i vikt även om matransonen inte har ökat. De kan också verka deprimerade eller nedstämda. Ett annat tecken som avslöjar det kallas "råttsvans". Hundar tenderar att få en försämrad päls och tappa den, särskilt på svansen, vilket gör att den ser ut som en råttas hårlösa svans.

Hypotyreos kan ännu inte botas och behandlas med livslång, daglig medicinering med ersättande sköldkörtelhormon. Det tar lite tid att få doseringen och nivåerna att stämma och det krävs regelbundna blodprover för att se till att den inte är för hög eller för låg, men vanligtvis klarar sig hundarna bra och återgår till sitt normala jag.

Du kanske undrar om du överhuvudtaget behöver behandla ett sköldkörtelproblem och svaret är ja. Hypertyreos är faktiskt farligt och kan bland annat orsaka blindhet, njursvikt och avmagring, för att nämna några saker. Jag har själv varit hypertyreoid under en tid och kan säga att det är mycket obehagligt. En underaktiv körtel är inte lika farligt, men din hund kommer ändå att känna sig ganska låg och slö och kommer definitivt att gynnas av att få tillbaka spänsten i stegen.

Kort om skribenten

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

Relaterade artiklar

 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Jämför kaloriinnehållet i din hund- eller katts foder med andra varumärken

  Hill's är ett RIKTIGT LIGHTFODER för hundar! Bland dessa varumärken är Hill’s Science Plan det enda torrfodret för vikthantering av hundar som uppfyller AAFCOs (Association of American Feed Control Officials) krav på maximalt tillåtet kaloriinnehåll.
 • Vad människoföda gör med ditt husdjur: Mänskliga kalorimotsvarigheter

  Förstå vilken effekt utfodring med matrester verkligen har på ditt husdjurs dagliga kaloriintag med detta lättförståeliga diagram över motsvarigheter för människor.
 • Vilka näringsämnen kan främja hundars och katters immunförsvar?

  Lär dig om hur näringsämnen som antioxidanter och aminosyror kan hjälpa till att främja din hunds eller katts immunförsvar, och vilka antioxidanter du bör titta efter i fodret.

Relaterade produkter