Viktförändringar hos hundar och katter - kan det vara diabetes?

Skriven av Dr. Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Många ägare oroar sig för sina husdjurs vikt - är den idealisk, är de för tjocka eller för smala? Det är verkligen klokt att vara medveten om detta. Fetma kan förkorta livet, orsaka sjukdomar som diabetes och ledsjukdomar, och påverka livskvaliteten för ditt husdjur. Att vara för smal eller underviktig är oftast mest oroande. Om du väger din hund eller katt regelbundet är det ett utmärkt sätt att upptäcka förändringar i båda riktningarna och antingen korrigera deras ransoner, byta foder (prata alltid med din veterinär innan du byter foder) eller, viktigast av allt, fånga upp eventuella sjukdomar så tidigt som möjligt. Sköldkörtelproblem och diabetes är två av de sjukdomar som kan orsaka viktökning och viktminskning. I den här artikeln ska vi titta på diabetes. Du kan läsa om sköldkörtelproblem här.

Diabetes är en sjukdom där sockernivån i blodet är för hög och de celler i kroppen som behöver energin får inte tillgång till den. Hundar och katter tenderar att vara ganska olika när det gäller diabetes. Låt oss först titta på katter.

Diabetes hos katter.

Diabetes hos katter är mycket vanligare hos överviktiga och äldre katter. Ett hormon som kallas insulin produceras av bukspottkörteln och hjälper till att transportera socker från blodet till cellerna. Hos de flesta katter med diabetes producerar kroppen tillräckligt med insulin till att börja med, men cellerna reagerar inte normalt på det, vilket leder till att blodsockret inte kan transporteras in i cellerna. Bukspottkörteln gör sitt bästa för att kompensera genom att producera mer insulin, men till slut blir den utmattad och insulinnivåerna sjunker alltför lågt, vilket förvärrar situationen. Även om fetma är den vanligaste orsaken till diabetes hos katter kan den också orsakas av sjukdomar som Cushings syndrom och akromegali och av vissa mediciner som progesteron och kortikosteroider. 

De vanligaste tecknen på diabetes är att katten dricker och kissar mer än normalt och att den tappar vikt även om den äter bra. Det är anledningen till att även om din katt var överviktig från början så tappar den vikt och kan bli för smal om den inte diagnostiseras. Din veterinär måste ta en rad blodprov för att se om din katt alltid har högt blodsocker. Veterinären kan också be dig att ta några blodprov hemma. Om du kan göra det är det ett mycket bättre sätt att veta om resultaten är korrekta. Katter tenderar att bli ganska stressade hos veterinären, vilket kan höja deras blodsocker på ett felaktigt sätt. Om du kan göra testerna hemma kan det verkligen underlätta och det är lättare än du kanske tror.

Det första som din veterinär kanske vill göra är att påbörja insulinbehandling och det är också viktigt att stoppa den okontrollerade viktminskningen. Du måste göra insulininjektionerna hemma. Många ägare oroar sig för det, men prata med din veterinär innan du börjar få panik. Många katter tål det mycket bra. Det är också mycket viktigt att byta ut kattens foder till ett dietfoder för diabetes och/eller viktminskning. Din veterinär kommer att bestämma rätt ranson, antingen för att stoppa viktminskningen om den är farligt snabb, eller för att gradvis minska vikten om din katt är stabil men fortfarande överviktig. Rätt näring för katter kan ibland till och med vända sjukdomen.

Diabetes hos hundar.

Diabetes hos hundar beror oftast på bristande insulinproduktion. Det beror vanligtvis på att immunförsvaret, av skäl som vi ofta inte känner till, börjar attackera och förstöra de celler som tillverkar insulin. I dag ser vi tyvärr också alltfler hundar med fetmarelaterad diabetes eftersom så många djur är överviktiga.

De vanligaste tecknen, dvs. att hundar dricker och kissar mer än vanligt och tappar vikt, är desamma hos hundar som hos katter och de behöver också blodprov och insulininjektioner för att få sjukdomen under kontroll. Näring är också viktigt för hundar med diabetes. När det gäller fall som är relaterade till fetma, vilket även gäller för katter, kan du upptäcka att det går att vända sjukdomen. Även om det inte är fallet för hundar med immunproblem kan näringen ändå bidra till att hålla vikten. Vi brukar använda ett livsmedel med högre fiberhalt för att hålla matsmältningen stabil och kontrollera mängden glukos eller socker som kommer in i blodomloppet. Byt aldrig hundmat utan att prata med din veterinär först. Om din hund är underviktig måste detta åtgärdas innan fiberrik kost används.

Spelar det någon roll?

Ja, det gör det. Hyperglykemi, den medicinska termen för högt blodsocker, är mycket farligt på lång sikt. Om diabetes inte behandlas kan det leda till flera medicinska problem, vilket det mest kritiska är, DKA (diabetisk ketoacidos). DKA är en medicinsk nödsituation som kan orsaka kräkningar, uttorkning, kollaps, koma eller till och med leda till döden.

Även om diabetes inte kan botas kan många katter och hundar klara sig bra med insulin och lämplig kost. Oroa dig inte för injektionerna förrän du har försökt. Ditt veterinärteam hjälper dig och många djur är inte besvärade alls. Ett lagarbete kan innebära många fler år med din katt eller hund.

Kort om skribenten

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

Relaterade artiklar

 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Jämför kaloriinnehållet i din hund- eller katts foder med andra varumärken

  Hill's är ett RIKTIGT LIGHTFODER för hundar! Bland dessa varumärken är Hill’s Science Plan det enda torrfodret för vikthantering av hundar som uppfyller AAFCOs (Association of American Feed Control Officials) krav på maximalt tillåtet kaloriinnehåll.
 • Vad människoföda gör med ditt husdjur: Mänskliga kalorimotsvarigheter

  Förstå vilken effekt utfodring med matrester verkligen har på ditt husdjurs dagliga kaloriintag med detta lättförståeliga diagram över motsvarigheter för människor.
 • Vilka näringsämnen kan främja hundars och katters immunförsvar?

  Lär dig om hur näringsämnen som antioxidanter och aminosyror kan hjälpa till att främja din hunds eller katts immunförsvar, och vilka antioxidanter du bör titta efter i fodret.

Relaterade produkter