Förstoppning hos hundar och katter

Skriven av Dr. Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kräkningar och diarré är vanligtvis lätta att upptäcka hos våra hundar och katter, men förstoppning kan lätt gå obemärkt förbi. Till skillnad från kräkningar och diarré kan förstoppning tyckas vara något vi inte behöver oroa oss för. Det kan dock vara ett tecken på andra problem och kan göra din katt eller hund obekväm, till och med deprimerad, så det måste åtgärdas. I den här artikeln tar vi upp vad som orsakar förstoppning hos hundar och katter, hur du kan se om ditt husdjur är förstoppat och vad som är det bästa sättet att lindra förstoppning eller kolit hos hundar och katter.

Vad orsakar förstoppning hos hundar och katter?

Förstoppning är när avföringen samlas i tjocktarmen och inte kan komma ut! Det kan finnas flera olika orsaker beroende på vilket djur det rör sig om. Ibland kan din hund eller katt ha fått eller stulit mat som gör att avföringen är mycket fastare än normalt. Det kan röra sig om kadaver, ben, horn eller andra föremål, t.ex. strumpor, som har lyckats ta sig genom tarmarna och sedan fastnat. 

Andra gånger kan det bero på att tarmrörelsen av någon anledning har saktats ner. Detta innebär att avföringen stannar längre tid i magen och att tarmarna tar upp mer vatten. Avföringen blir mycket torr och hård och kan vara svår att förflytta. Om det inte åtgärdas kan det leda till så kallad obstipation eller förstoppning. Detta är när djuret inte kan lämna avföring, tarmarna töms inte och det kan bli en riktig nödsituation. Ett klassiskt exempel på detta är massiv utvidgning av tjocktarmen hos katter. Vissa katter som exempelvis siameser är benägna till detta och det kan bli ett stort problem.

Förstoppning och obstipation kan också bero på att något annat i buken trycker på tarmen och fysiskt hindrar avföringen från att komma ut. Till exempel en förstorad prostatakörtel eller en tumör. Hur vet man då om hunden eller katten är förstoppad?

Tecken på förstoppning hos hundar och katter.

Förstoppning visar sig oftast genom att hunden eller katten försöker bajsa, men ingenting händer. De tenderar att anstränga sig och fortsätter att sätta sig i position för att lämna avföring, men lyckas inte. Ibland lämnar de en liten klump efter sig eller så kan du se slem om hunden eller katten har kolit. Om din katt går utomhus för att gå på toaletten kan det vara mycket svårt att avgöra om den är förstoppad ända fram till dess att den börjar bli riktigt uppsvullen och eländig.

De flesta av oss har varit förstoppade någon gång och vi kan känna igen oss i den uppsvällda känslan när allt samlas och trycker på. Förstoppning som varar i mer än några dagar kan faktiskt få oss, liksom våra katter och hundar, att känna oss obekväma och sjuka. 

Vad du ska ge en hund eller katt som är förstoppad.

Som sagt, förstoppning är ofta inget allvarligt problem och kan lösa sig av sig själv efter en dag eller två. Du kan försöka hjälpa till genom att öka vattenmängden i ditt husdjurs foder genom att blötlägga torrfoder eller tillsätta extra vatten i våtfodret. Det kan ibland hjälpa att ge ett foder med högre fiberinnehåll, men prata alltid med din veterinär innan du byter foder eftersom fiberinnehållet i vissa fall, t.ex. vid avancerad megakolon eller ansamling av hård avföring, kan göra det värre. Det finns också laxermedel för husdjur som kan hjälpa till. Det viktigaste är att inte låta det pågå för länge, för om det finns en bakomliggande orsak kan skadan bli större ju längre det pågår. Särskilt om din katt eller hund verkar ha ont, är deprimerad eller förvirrad eller om du upptäcker blod ska du gå till veterinären så snart som möjligt. Likaså om förstoppningen är återkommande.

En del ägare oroar sig för att ödsla veterinärens tid, men som jag alltid säger till mina klienter så träffar vi hellre ett djur utan anledning än att missa något och upptäcka att det för sent. Vi finns där för din sinnesfrid lika mycket som för ditt djurs hälsa och välbefinnande, så var inte rädd för att fråga.

Kort om skribenten

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

Relaterade artiklar

 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Jämför kaloriinnehållet i din hund- eller katts foder med andra varumärken

  Hill's är ett RIKTIGT LIGHTFODER för hundar! Bland dessa varumärken är Hill’s Science Plan det enda torrfodret för vikthantering av hundar som uppfyller AAFCOs (Association of American Feed Control Officials) krav på maximalt tillåtet kaloriinnehåll.
 • Vad människoföda gör med ditt husdjur: Mänskliga kalorimotsvarigheter

  Förstå vilken effekt utfodring med matrester verkligen har på ditt husdjurs dagliga kaloriintag med detta lättförståeliga diagram över motsvarigheter för människor.
 • Vilka näringsämnen kan främja hundars och katters immunförsvar?

  Lär dig om hur näringsämnen som antioxidanter och aminosyror kan hjälpa till att främja din hunds eller katts immunförsvar, och vilka antioxidanter du bör titta efter i fodret.

Relaterade produkter