Kräkningar och diarré hos hundar och katter - ska du oroa dig och vad kan du göra åt det?

Skriven av Dr. Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Alla vi djurägare känner till känslan av fasa när vi hör att kväljningsljudet börjar, vi släpper allt för att försöka tvinga katten eller hunden ut ur huset eller ur sängen innan det oundvikliga inträffar! Det är minst sagt obehagligt se ditt husdjur kräkas och ha diarré, men också mycket oroande. Många ägare undrar vad som gör att deras katt eller hund blir illamående eller får diarré och vad de kan göra åt det när det väl har börjat. Vi börjar med de vanligaste orsakerna;

Vad orsakar kräkningar och diarré hos katter och hundar?

Precis som hos människor är de flesta fall av kräkningar och diarréer kortvariga och vi hittar aldrig orsaken eftersom de blir bättre och inte behöver utredas länge. Vad vi kallar "kostavvikelser" är en av de vanligaste orsakerna. Det är egentligen bara ett fint sätt att säga att din katt eller hund har hittat något ganska obehagligt och ätit upp det. Det kan handla om hundar som stjäl gamla kycklingskrov ur soporna eller katter som fångar ett djur och äter upp det, vilket inte faller i god jord. Hundar gillar särskilt saker som börjar ruttna, andra djurs avföring, sin egen avföring och så vidare! Ibland går det förstås inte så bra och kräkningar och/eller diarréer uppstår. Ofta ser vi kräkningarna först och när orsaken tar sig fram genom tarmen börjar diarrén en till två dagar senare när kräkningarna avtar. Andra möjliga orsaker till kräkningar och diarré är;

 • Virusinfektioner som parvovirus (ett bra skäl att se till att ditt husdjur är fullt vaccinerat under hela sitt liv).
 • Parasiter som t.ex. mask eller giardiainfektion.
 • Främmande föremål som strumpor, stenar, ull. Du skulle bli förvånad över vad vissa djur äter!
 • Gifter eller livsmedel som är giftiga för djur men inte för oss. Det klassiska är choklad för hundar, men det finns många andra livsmedel som xylitol, vitlök, lök och russin.
 • Rått kött och ben. Den nuvarande trenden med råa foderprodukter innebär stora risker för tarminfektioner som salmonella, campylobacter och E.coli.
 • Organproblem som lever- och njursjukdom eller bukspottkörtelinflammation.
 • Olika typer av cancer.
 • Vissa endokrina sjukdomar som Addisons sjukdom.
 • Tarmobstruktioner.
 • Kroniska enteropatier

Den här listan är inte komplett, så det är viktigt att du vet vad du ska göra om din katt eller hund kräks eller har diarré och när du ska gå till veterinären.

Vad du ska göra om din katt eller hund kräks eller har diarré.

För det första, få inte panik. De allra flesta fall är inte allvarliga och går normalt över inom ett par dagar. Om du är det minsta orolig, ring din veterinär. De vill hellre ta det säkra före det osäkra och kan ställa ingående frågor om hur det började och om andra tecken etc. På så sätt kan ni tillsammans avgöra om ditt husdjur behöver undersökas. Det kan hjälpa om du ger ditt husdjur mat i små mängder och oftare, det enklaste är om du ber din veterinär om att ge dig ett foder som du kan använda i några dagar.

När det är tid att gå till veterinären.

Om symptomen inte försvinner inom en dag eller två måste den bakomliggande orsaken hittas, men det finns vissa situationer där du inte bör vänta utan måste få hjälp direkt;

 • Om du vet att ditt husdjur har ätit något giftigt eller rotat runt i soptunnan.
 • Om ditt husdjur kräks mycket och ofta, vilket kan leda till allvarlig uttorkning.
 • Om din hund försöker kräkas men inte kan eller börjar svullna upp.
 • Om du ser blod i antingen spyorna eller diarrén.
 • Om ditt djur är piggt och äter, men får uppstötningar eller kräks kort därefter.
 • Om ditt husdjur verkar sjukt, deprimerat eller säckar ihop.
 • Om din hund gör en "böne"-ställning kan det vara ett tecken på allvarlig smärta och eventuell bukspottkörtelinflammation.

Som jag brukar säga, det är aldrig slöseri med tiden om du bryr dig om ditt husdjurs hälsa. Om du är osäker, kontakta din veterinär. Det är därför vi finns.

Kort om skribenten

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

Relaterade artiklar

 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Jämför kaloriinnehållet i din hund- eller katts foder med andra varumärken

  Hill's är ett RIKTIGT LIGHTFODER för hundar! Bland dessa varumärken är Hill’s Science Plan det enda torrfodret för vikthantering av hundar som uppfyller AAFCOs (Association of American Feed Control Officials) krav på maximalt tillåtet kaloriinnehåll.
 • Vad människoföda gör med ditt husdjur: Mänskliga kalorimotsvarigheter

  Förstå vilken effekt utfodring med matrester verkligen har på ditt husdjurs dagliga kaloriintag med detta lättförståeliga diagram över motsvarigheter för människor.
 • Vilka näringsämnen kan främja hundars och katters immunförsvar?

  Lär dig om hur näringsämnen som antioxidanter och aminosyror kan hjälpa till att främja din hunds eller katts immunförsvar, och vilka antioxidanter du bör titta efter i fodret.

Relaterade produkter