Vanliga matsmältningsproblem hos katter: Vad du kan göra

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Matsmältningsproblem som kräkningar och diarré hos katter är relativt vanliga och många djurägare tror att de är normalt. Men om din katt fortsätter att vara sjuk eller har mjuk eller vattnig avföring då är det något som pågår under ytan. Det kan vara dags att ändra kattens foder eller miljö, och det är definitivt dags att prata med din veterinär. Här följer några tips på hur du kan lösa de vanligaste matsmältningsproblemen hos katter.

  • Akut gastroenterit. Detta är den vanligaste orsaken till "orolig mage" hos katter. Den består vanligtvis av kräkningar och diarré som börjar plötsligt. Det kan orsakas av många saker som att äta något osmakligt (eller som många katter älskar att göra, äta en halv mus och lämna resten till oss att hitta!), parasiter, virus och hårbollar, för att bara nämna några.
  • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsjukdom. Till skillnad från de plötsligt uppkomna sjukdomarna som vi just nämnde, uppträder kroniska enteropatier långsammare och tenderar att pågå under lång tid. Diarré och viktminskning är vanliga tecken. Återigen kan det orsakas av många olika saker, t.ex. negativa foderreaktioner, immunreaktioner och genetik.
  • Kolit. Tjocktarmen är en del av grovtarmen och när den blir inflammerad kallas det kolit. Det är vanligtvis mycket typisktoch de flesta katter visar samma tecken - de ser ut att behöva bajsa, de kan anstränga sig för att bajsa men det kommer inte ut mycket och ett av de klassiska tecknen på kolit är färskt blod och/eller slemmigt slem i avföringen.
  • En röd katt sitter i en kattlåda och tittar in i kameran.

  • Förstoppning. När katter är förstoppade har de svårt att bajsa och de kan utföra sina behov mycket mer sällan, på samma sätt som för människor. Förstoppning kan bero på många olika saker. Att äta ben, fjädrar och päls kan göra avföringen hård och svår att passera, förekomsten av mycket hår, särskilt hos långhåriga katter eller en trög tarm kommer också att innebära att avföringen är torr och får svårt att passera. Vissa raser som siameser är mer benägna att få en trög tarm än andra. Detta kan leda till ett tillstånd som kallas megakolon.
  • Foderallergier. Katter kan reagera negativt på vissa foderpå grund av ett antal olika skäl och tillsammans kallar vi dessa för negativa foderreaktioner. Äkta foderallergier är mer sällsynta än man tror och de brukar orsakas av proteiner i livsmedel så som kyckling, fisk och mjölk. Foderallergier kan orsaka kräkningar och diarré och även hudproblem som klåda och överdriven pälsvård.

En vitt katt i blått halsband som gäspar.

Få inte panik om din katt plötsligt får problem med matsmältningen. Din veterinär kan hjälpa dig att identifiera orsaken till problemet och utforma en plan för att hjälpa din katt att må bättre.

Biografi om bidragsgivaren

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten tog examen vid UC Davis School of Veterinary Medicine 2002. Dr. Wooten är medlem i American Society of Veterinary Journalists, hon delar sin yrkesverksamma tid mellan en smådjurspraktik i Greeley, Colorado, offentliga föreläsningar om medarbetarfrågor, ledarskap och kundkommunikation, samt skrivande. Hon gillar att campa med sin familj, åka skidor, dyka och att delta i triathlon.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter