Vanliga matsmältningsproblem hos katter: Vad du kan göra

Skriven av
minuters läsning

Matsmältningsproblem hos katter är relativt vanliga och många kattägare tror att de är normala. Men om din katt kräks regelbundet eller är lös i magen är det något som inte står helt rätt till. Det kan vara dags att ändra kattens foder eller miljö, och det är definitivt dags att prata med din veterinär. Här följer några tips på hur du kan lösa de vanligaste matsmältningsproblemen hos katter.

Ginger cat sitting in a litter box and looking at the camera.

1. Inälvsmaskar

Invärtes parasiter är ett vanligt problem hos katter – även hos inomhuskatter. Det svåraste med att diagnostisera och behandla dem är att en katt kan vara drabbad utan att visa några tecken. De vanligaste inälvsparasiterna hos katter är hakmaskar, rundmaskar och bandmaskar.

Tecken på att en inälvsparasit bor i kattens matsmältningssystem kan vara:

  • Kräkningar
  • Diarré
  • Maskar i avföring eller kräkningar
  • Viktminskning
  • Kulmage

Inälvsmaskar hos katter är inte bara äckligt, utan vissa kan även smitta till människor. Inälvsmaskar är särskilt vanliga hos kattungar, och de bör därför avmaskas regelbundet. Även vuxna katter bör avmaskas regelbundet för att skydda din katt och din familj. Prata med din veterinär om bästa avmaskningsschema och behandling, och besök International Cat Care för praktisk information om avmaskning.

2. Förstoppning

Förstoppning är ett annat vanligt problem för kattens matsmältningssystem som ofta orsakas av uttorkning, smärta eller kost. I sällsynta fall kan förstoppning orsakas av ett tillstånd som kallas idiopatisk megakolon, vilket kan bero på ett neurologiskt problem eller minskad muskelrörelse i tjocktarmen.

Återkommande förstoppning är inte roligt. Veterinärens lösningar kan vara att öka din katts vattenintag genom att komplettera torrfoder med våtfoder, rekommendera mer motion eller hjälpa dem att gå ner i vikt på ett säkert sätt. Din veterinär kan även rekommendera att du byter till ett kattfoder som är framtaget för att hjälpa katter med matsmältningsproblem. Om du någonsin ser din katt sitta ledsen i kattlådan utan resultat ska du se till att få den undersökt av en veterinär så fort som möjligt.

3. Hårbollar

Hårbollar är mycket vanliga, men det betyder inte att din katt måste leva med dem. Hårbollar bildas när katten sväljer lös päls när den tvättar sig. Håret passerar normalt genom kattens matsmältningskanal och utsöndras när din katt bajsar i kattlådan. Om håret stannar kvar i magen kan det samlas ihop och skapa en hårboll.

Det är normalt för en katt att hosta upp en hårboll ungefär en gång i månaden, men om det händer oftare än så bör du ringa din veterinär.

För katter som behöver byta foder för att kontrollera hårbollar erbjuder Hill's ett brett utbud av hårbollskontrollerande foder som kan hjälpa. De har utformats med en specifik mängd fibrer för att hjälpa till att minska bildandet av hårbollar i magen. De är även kalorikontrollerade, vilket är perfekt eftersom de flesta inomhuskatter kämpar med övervikt. Om hårbollsproblemet fortsätter bör du överväga att gå till en kattfrisör (be om en lejonklippning) eller till din veterinär.

White cat in blue collar yawning.

4. Inflammatorisk tarmsjukdom och kronisk enteropati

När en katt har problem såsom kräkningar, diarré och aptitlöshet i tre eller fler veckor kan den ha kronisk enteropati.

Kronisk enteropati är bara ett komplicerat uttryck för kronisk tarmsjukdom. I många fall av kronisk enteropati finns det en viss grad av inflammation i tarmarna (som veterinären endast kan se på biopsier som tas vid en så kallad endoskopi). Därför kallas det också för "inflammatorisk tarmsjukdom".

Lyckligtvis kan många fall av kronisk enteropati numera behandlas med specialkost eller steroider. Därför görs endoskopi endast i svåra eller speciella fall. För att behandla din katt med kronisk enteropati krävs en noggrann diagnos av din veterinär, vilket ofta kräver några försök och misstag innan du och din veterinär hittar den bästa behandlingen för din katt. Så ha tålamod!

5. Födoämnesöverkänslighet

Riktig födoämnesöverkänslighet är relativt sällsynt hos katter. Tidskriften BMC Veterinary Research menar att nötkött, fisk och kyckling är de vanligaste överkänsligheterna. När sådan födoämnesöverkänslighet uppstår kan din katt visa gastrointestinala symptom (kräkningar, diarré eller flatulens), hudsymptom (kliande hud, röda fläckar och pälsavfall) eller både och.

Om din veterinär misstänker att din katt är överkänslig förskriver hen vanligtvis en 10 till 12 veckors provperiod med ett dietfoder. Under denna period ska du ENDAST ge din katt det rekommenderade fodret för att utesluta ingredienser som katten kan vara känslig för. Om din katt äter något annat under den här tiden måste du börja om från början. Hos en riktigt känslig katt bör gastrointestinala symptom normalt försvinna inom 2 till 3 veckor och hudproblem bör försvinna inom 8 till 12 veckor. 

Få inte panik om din katt plötsligt får problem med matsmältningen.  Din veterinär kan hjälpa dig att identifiera orsaken till problemet och utforma en plan för att hjälpa din katt att må bättre.

Kort om skribenten

Dr. Sarah Wooten

Dr Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten tog examen vid UC Davis School of Veterinary Medicine 2002. Dr. Wooten är medlem i American Society of Veterinary Journalists, hon delar sin yrkesverksamma tid mellan en smådjurspraktik i Greeley, Colorado, offentliga föreläsningar om medarbetarfrågor, ledarskap och kundkommunikation, samt skrivande. Hon gillar att campa med sin familj, åka skidor, dyka och att delta i triathlon.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter