Min hund verkar trött och hängig – orsaker och hur du hjälper till

Published by Jean Marie Bauhaus
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om hunden börjar sakta in, verkar trött eller vägrar att leka som förut är den troligen inte bara lat. Hundarr som är trötta och hängiga eller visar tecken på motionsintolerans kan ha ett allvarligt underliggande problem. Detta kan särskilt orsakas av ett allvarligt problem såsom en hjärtsjukdom. Om hunden verkar trött och hängig eller är mindre aktiv än vanligt är det viktigt att vara uppmärksam på de här tecknen. Läs vidare för att förstå varför din hund kanske är motionsintolerant och vad du bör göra åt det.

Möjliga orsaker till trötthet

Brown dachshund with orange flying disc in mouth, running in park.Det är normalt för vissa hundar att bli lite långsammare efter ansträngande aktiviteter. Hunden vill kanske sova lite mer i en dag eller två efter en lång dag i parken eller en riktigt lång vandring. Men trötthet som håller i sig bör inte ignoreras. Ovilja att motionera är bara en röd varningsflagga för allvarliga problem som hjärtsjukdom, men det kan också vara ett tecken på en mängd andra problem, med allt från milda besvär, såsom muskelsmärta, till allvarliga tillstånd som hjärtsvikt. Vets Now listar flera möjliga skäl till varför hunden verkar trött hängig:

 • Infektion eller sjukdom
 • Hjärtproblem
 • Leverproblem
 • Diabetes eller hypoglukemi
 • Hypotyeroidism
 • Parasiter
 • Biverkningar av läkemedel
 • Förgiftning eller trauma

Rådgivnings-sajten för rastning av hundar, Wag!, lägger till att ovilja att motionera i kombination med andra symtom – såsom bristande aptit, hosta eller svimning – skulle kunna vara ett tecken på lunghypertension (högt blodtryck i lungorna) eller andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Tecken på motionsintolerans och trötthet hos hundar

Det är oftast ganska enkelt att se om hunden verkar hängig. Enligt Vetinfo brukar en trött och hängig hund sova för mycket, sakna energi och engagemang inför saker. Motionsintolerans kan vara svårare att upptäcka, särskilt om du inte tar promenader eller leker med din hund regelbundet. I mildare fall kanske hunden inte vill gå lika långt eller leka lika mycket som vanligt, enligt sajten Wag!. Hostande, tung eller ansträngd andning efter fysisk aktivitet kan också vara ett tecken på motionsintolerans. Vid extrema fall kan det förekomma förvirring, desorientering, att behov uträttas inomhus, en ökad kroppstemperatur, ostadig gång och även att hunden faller ihop.

Vad du bör göra för att hjälpa

Om du upptäcker att hunden verkar trött och hängig och inte orkar motionera som vanligt är det viktigt att inte tvinga hunden att springa. Var uppmärksam på hundens signaler och låt den sluta leka eller ta kortare promenader vid behov. Håll uppsikt över hunden och var uppmärksam på andra allvarliga symtom. Om du upptäcker andra oroande beteenden bör du kontakta veterinären direkt. Om hunden inte visar några andra symtom kan du vänta en eller ett par dagar. Om den inte får mer energi eller om tillståndet försämras bör du kontakta veterinären. Om hunden uppvisar extrema symtom och till exempel svimmar eller faller ihop bör du ta med den till en akutklinik direkt.

Ge hunden en diagnos

Older yellow lab lying in green grass.Hos veterinären kommer hunden att undersökas grundligt. Man tittar oftast efter tecken på hälta, skada eller smärta samt möjliga tumörer. Veterinären tar också blod- och urinprov för att kontrollera om det finns några bakomliggande hälsoproblem. Troligen kopplas även hunden till en EKG-maskin för att kontrollera den elektriska aktiviteten i hundens hjärta och en röntgenmaskin kommer att användas för att kontrollera hjärta och lungor. Veterinären kan också rekommendera ultraljud, skiktröntgen eller MRI för att hjälpa till att diagnostisera hundens tillstånd. Du kan hjälpa till genom att förse veterinären en lista över alla mediciner som hunden får, prata om hundens kost och livsstil och nämna alla andra symtom eller förändringar som du märkt hos hunden.

Vad du ska göra efter diagnos

Trötthet och motionsintolerans är symtom på ett problem, inte en sjukdom i sig. Vilken typ av vård som hunden behöver beror på den diagnos som den får. Beroende på veterinärens bedömning kan hunden eventuellt återhämta sig och återgå till sin tidigare aktivitetsnivå. Men hjärtsjukdom hos hundar, samt andra progressiva sjukdomar, kan kräva förändringar av motion och aktiviteter under resten av livet. Prata med veterinären om hundens tillstånd och hur mycket fysisk aktivitet som den säkert klarar av.

Alternativ till motion

Om hunden inte får ägna sig åt energisk aktivitet och motion kan det vara en utmaning att kontrollera vikten. Övervikt kan förvärra vissa problem, så detta är en utmaning som man måste ta tag i. Beroende på hundens diagnos och behandlingsplan kan veterinären ge den en särskild utfodringsplan som är lämplig för hundens tillstånd. I annat fall kan du prata med veterinären om att sätta hunden på foder för viktkontroll som kan hjälpa den att slippa extrakalorierna när den inte kan motionera. Att se till att hunden äter foder som är lämpligt för dess ålder kan också hjälpa till att hantera vikten. Rätt näring är viktigt. Om hunden inte får de näringsämnen som den behöver kan det bli en bidragande faktor till tröttheten. Se till att prata med veterinären om allmänna foderrekommendationer även om hunden inte behöver ett särskilt, sjukdomsrelaterat foder.

Ålder

Självklart är det normalt för hundar att bli lite långsammare när de blir äldre. Ledbesvär, viktuppgång och att helt enkelt bli tröttare med åldern är alla faktorer som kan få en äldre hund att bli mindre aktiv. Men äldre hundar är också mer mottagliga för de typer av sjukdomar som orsakar trötthet och motionsintolerans. Oavsett hundens ålder är det viktigt att inte bara avfärda ökad trötthet som något som beror på ålderdom. Dessa är potentiella varningsflaggor som inte bör ignoreras.

En hunds aktivitetsnivå kan vara en stark indikator på hundens hälsa. Därför bör du som hundägare vara mycket uppmärksam på vad som är normalt för hunden, så att du kan känna igen när den inte beter sig som den brukar. Om du inte vanligtvis leker med hunden eller tar den på promenader bör du börja nu, så att du känner igen dess normala aktivitetsnivå. Genom att agera snabbt när hunden är trött och hängig kan du hjälpa till att fånga upp en allvarlig sjukdom i ett tidigt stadium och förbättra hundens chanser att fortsätta att leva ett friskt och lyckligt liv.

Author

Jean Marie Bauhaus

Relaterade artiklar

 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Förebyggande av tillväxtstörningar hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler och symtom på tillväxtstörningar hos valpar och om vikten av balanserad näring för ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>