Sjukdom och diarré: är det en nödsituation för hunden?

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kräks din hund? Har du märkt någon förändring i färg eller konsistens på deras avföring? Sjukdom och diarré är ganska vanligt hos hundar och kan orsakas av många olika saker. Ofta är det inget att oroa sig för - de kanske har ätit något osmakligt eller fått en förkylning precis som vi kan få. Även om de flesta fall löser sig av sig själva måste vi vara försiktiga eftersom det ibland kan vara ett tecken på ett mer oroande tillstånd. Särskilt kräkningar kan orsaka snabb uttorkning. Här är några tips som kan hjälpa dig att avgöra om ditt husdjurs sjukdom eller diarré kräver veterinärvård.

Vidta åtgärder

Det första steget om din hund kräks är att sluta mata den och se till att det finns gott om färskt vatten. Om din hund fortsätter att kräkas i mer än 8 timmar eller kräks mycket ofta ska du kontakta veterinär. Det finns vanligtvis ingen anledning att ge mindre foder om din hund har diarré. Självbegränsande diarré bör normalt gå över på 2-3 dagar.

Det finns dock vissa omständigheter där du inte bör vänta i 24 timmar innan du kontaktar din veterinär, ifall din hund är sjuk.

Ring din veterinär om

 • Din hund är mycket ung eller mycket gammal (eftersom de kan bli uttorkade mycket snabbt)
 • Din hund har befintliga hälsobesvär, t.ex. diabetes
 • Din hund redan får medicin. Be om råd om huruvida behandlingen kan eller bör avbrytas medan ditt husdjur är sjukt
 • Om du ser blod i kräkningar eller diarré eller om svart tjärliknande material utsöndras
 • Om din hund ser mycket olycklig ut, är deprimerad eller tandköttet känns torrt och klibbigt
 • Din hunds mage börjar svullna eller hunden börjar stöna eller mår illa men inget händer. Svullnad kan vara ett tecken på ett allvarligt problem - kontakta därför omedelbart din veterinär om du upptäcker detta.
 • Om din hunds mage verkar ha stabiliserats efter 24 timmar och du behöver råd om vad du ska ge den för foder ska du tala med din veterinär. Veterinärer rekommenderar ofta ett specialfoder som Hill's Prescription Diet i/d, i stället för att omedelbart återgå till hundens normala foder.

Ett sista råd - ring din veterinär innan du tar din sjuka hund till kliniken. De kan be dig att vänta i ett annat väntrum om de misstänker att din hund kan vara smittsam för andra patienter.

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter