Vilket är det bästa hundfodret för små raser?

minuters läsning

En liten vit hund står på bakbenen och en skål med torrfoder sträcks fram mot den. Hunden ser glad och förväntansfull ut med pigga ögon och bred mun

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Innan vi pratar om det bästa hundfodret för små hundraser, vad menar vi då med en liten ras? Små hundar är i allmänhet hundar som inte väger mer än 12-15 kg när de är fullvuxna. Några exempel är jack russel terrier, yorkshireterrier, lhasa apso och cocker spaniel. Ibland kallar vi även de minsta av de små raserna för miniatyr- eller dvärghundar, exempelvis chihuahua och pomeranian. 

När det gäller nutrition kan alla dessa hundar betraktas som en del av samma grupp: små- och minihundar. Men hundar är ju hundar, kan man kanske tycka. Varför mata dem på olika sätt? Tja, när man tänker på skillnaden i storlek, vikt, ämnesomsättning och livslängd hos till exempel en irländsk varghund jämfört med en av de miniraser vi nämnde, så finns det definitivt vissa skillnader.

Det är stora skillnader mellan små hundar och minihundar och större raser

  • Längre genomsnittlig livslängd. I allmänhet brukar mindre hundar leva längre än de som är större. Därför har de nytta av högre halter av antioxidanter för att motverka förslitningar och cellernas åldrande.

  • Snabbare ämnesomsättning. Mindre hundar har en högre ämnesomsättning än större hundar. De förlorar värme snabbare och förbränner fler kalorier per kilo kroppsvikt. Detta innebär att de ibland har svårt att behålla vikten.

     

  • De kan vara mer lättstressade än större hundraser. Om man är väldigt liten kan man tänka sig att världen, djuren och människorna som lever i den kan kännas ganska överväldigande.

  • Tillväxt och näringsbehov. Stora hundraser och de riktigt stora raserna behöver växa och mogna långsammare än små hundraser. Därför behöver dessa två grupper olika sammansättningar av mineraler för att deras skelett och muskler ska kunna växa på ett hälsosamt sätt och sedan förbli i toppform.

  • Små munnar. Det kan verka självklart, men små hundar har små munnar och de behöver helt enkelt mindre storlek på torrfoderkulorna jämfört med sina större motsvarigheter.

Vilket är det bästa fodret för en liten hund eller en minihund?

Det finns inget enkelt svar på detta eftersom det beror på hundens smak och om du föredrar våtfoder, torrfoder eller en kombination av båda. Det enda som fodret till en liten hund måste vara är komplett och balanserat. Det innebär att fodret innehåller alla näringsämnen och i rätt proportioner för hundens olika livsfaser. Om du föredrar en kombination av vått och torrt, vilket många mindre hundraser älskar, ska du se till att båda blandningarna är kompletta och balanserade, och sedan kan du utfodra med vilken fördelning av dessa två du vill.

På grund av hundens högre energibehov och mindre tänder kan du prata med din veterinär om vilka alternativ som kan vara lämpliga för just din hund och hur mycket du ska ge. Det är verkligen viktigt att hålla hundar i gott hull hela livet, men du kanske tycker att flera små måltider om dagen passar din lilla hund bättre än en eller två stora, vilket kanske hjälper den att bibehålla sin vikt.

Som vi nämnde kan mindre hundar ha en tendens att bli mer stressade. Prata redan från första början med din veterinär eller djursjukskötare om hur du får en lugn och välanpassad valp och hur du socialiserar och vänjer den vid den stora, vida världen utanför. Detta måste göras på ett positivt och tålmodigt sätt. Om du har en hund som tycker att livet är lite stressigt finns det även foder för små hundar som innehåller naturliga ingredienser som bevisligen minskar oro och hjälper mot tecken på stress. Om du ger din hund rätt foder och håller den i gott hull kommer ni båda att få en lång och fin vänskap.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA