Diabetes hos hundar: Vad du behöver veta

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vad är diabetes?

Diabetes mellitus är ett tillstånd som uppstår när din hund inte kan använda socker (glukos) effektivt och kontrollera sockernivån i blodet. Insulin, som tillverkas i bukspottkörteln, är viktigt för att reglera användningen och lagringen av glukos i blodet. Otillräcklig insulinproduktion är potentiellt livshotande.

Precis som hos människor är diabetes hos hundar allvarligt men hanterbart. Det finns två typer av diabetes, och även om det inte finns något botemedel kan hundar med båda typerna hanteras framgångsrikt genom kost, motion och vid behov regelbunden insulinmedicinering. Med rätt foder och råd från din veterinär kan din diabetiska hund fortfarande ha ett lyckligt och aktivt liv.

Vad orsakar diabetes?

En minskad insulinproduktion orsakas vanligtvis av en skada på bukspottkörteln. Bukspottkörteln ansvarar för att producera rätt mängd insulin för att kontrollera sockernivåerna. Hos vissa hundar kan hormonella förändringar eller mediciner minska insulinets effekt. Om din hunds bukspottkörtel är skadad kan långvariga och potentiellt livshotande symtom uppstå och måste hanteras.

Faktorer som ökar risken för att din hund ska utveckla diabetes är bland annat:

Kroppens kondition: Överviktiga eller feta hundar löper större risk att utveckla diabetes.

Ålder: Hundar kan utveckla diabetes i vilken ålder som helst, men den högsta åldern är runt 8 år.

Kön: Kvinnor löper dubbelt så stor risk att utveckla diabetes.

Ras: Vissa hundraser, t.ex. samojeder, dvärgschnauzer, dvärgpudlar och bichon frise, är mer benägna att drabbas av diabetes än andra.

Andra faktorer kan vara dålig kost, hormonella avvikelser och stress.

Har min hund diabetes?

Tecknen på diabetes är svåra att känna igen eftersom de liknar tecken på andra sjukdomar, t.ex. njursjukdomar. Din veterinär kan också behöva utföra tester för att säkerställa en korrekt diagnos. Om din hund verkar svag eller törstig, kissar ofta, går snabbt ner i vikt, är deprimerad eller har buksmärtor kan den vara diabetiker. Om du märker dessa tecken bör du kontakta din veterinär.

Tecken och symtom på diabetes:

 • Ökad törst
 • Viktminskning
 • Att inte äta
 • Trött, brist på energi
 • Kräkningar
 • Grå starr
Canine diabetesCanine diabetes

* katter

VIKTIGT: När diabetessjukdomen väl är diagnostiserad är det viktigt att hunden övervakas regelbundet. Din veterinär kommer att kontrollera din hunds glukosnivåer och justera medicineringen för att hålla hunden stabil.

Behandling och vikten av näring

Upprätta en rutin:Nyckeln till att hålla en hund med diabetes frisk är rutiner. Utfodring, motion och medicinering bör ske vid samma tidpunkt varje dag. Detta bidrar till att hålla blodsockernivån stabil. Din veterinär och ditt hälsovårdsteam kan ge dig råd om den bästa rutinen för ditt husdjur.

Det finns inget botemedel mot diabetes mellitus, men veterinärer vet att den kan kontrolleras med insulin, motion och rätt kost. Maten som din hund äter spelar en viktig roll för den allmänna hälsan och välbefinnandet. När din hund har diabetes är det ännu viktigare att alltid utfodra med lämpligt hundfoder.Terapeutiskt hundfoder som innehåller mer fibrer kan hjälpa till att hantera deras blodsockernivåer och samtidigt främja en hälsosam kroppsvikt. För att få en korrekt diagnos och behandlingsalternativ bör du alltid rådgöra med din veterinär och be honom eller henne rekommendera det bästa fodret för din hunds diabetes.


Frågor att ställa till din veterinär om diabetes

 1. Vilka är behandlingsalternativen för min hunds diabeteshälsa?
  • Fråga hur näring fungerar tillsammans med andra tillgängliga alternativ
 2. Bör näring vara en del av min hunds behandling? Skulle du rekommendera veterinärfoder för min hunds diabetiska hälsa?
  • Vad händer om jag har flera hundar? Kan jag ge dem alla samma hundmat?
  • Hur kan näringslära hjälpa till? Vilka är fördelarna med att ge terapeutisk mat som en del av min hunds behandlingsplan?
  • Hur länge måste jag utfodra min hund med det rekommenderade fodret?
 3. Hur länge måste jag utfodra min hund med det rekommenderade hundfodret?
  • Fråga hur ett terapeutiskt hundfoder kan bidra till att främja diabeteshälsan hos min hund
 4. Vilket är det bästa sättet (e-post/telefon) att nå dig eller din klinik om jag har frågor?
  • Fråga om ni behöver ett uppföljningsmöte.
  • Fråga om ett e-postmeddelande eller något annat meddelande kommer att skickas som påminnelse.

Relaterade artiklar

 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Förebyggande av tillväxtstörningar hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler och symtom på tillväxtstörningar hos valpar och om vikten av balanserad näring för ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

Relaterade produkter