Hur du avgör om din hund har en orolig mage och hur du behandlar den

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundar är kända för att äta saker som de inte får äta. Ibland kan detta leda till magbesvär, kräkningar och eventuellt diarré. Om din hund är frisk i övrigt bör inte en tillfälligt orolig mage orsaka oro. Men om din hund har allvarliga eller frekventa mag- och tarmproblem är det dags att söka hjälp hos veterinären. Att vara sjuk kan snabbt orsaka uttorkning och det kan även vattnig avföring göra på längre sikt. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra, så om du är orolig för matsmältningsbesvär ska du alltid fråga din veterinär om råd.

Tecken på att din hund har en orolig mage

Hur vet du att din hund har magbesvär? Många av tecknen liknar dem som du själv upplever när du har ont i magen. Enligt PDSA så är tecken på matsmältningsbesvär (gastroenterit) bl.a:

 • Diarré, inklusive avföring av olika färg, t.ex. grön eller gul avföring.
 • Kräkningar eller uppstötningar
 • Bristande aptit
 • Trötthet eller letargi
 • Feber
 • Buksmärta


PDSA tillägger att din hund ibland visar att den har ont i magen genom att yla eller morra när du lyfter upp den eller rör magen. De kan också inta "böneställning", vilket innebär att de står med frambenen utsträckta, bakbenen uppåt och svansen i luften. Detta ser också exakt ut som när de bugar.

Orsaker till magproblem kan vara interna (i magen) eller externa (utanför magen). Interna orsaker till magbesvär är t.ex. felaktig kost (ett fint sätt att säga att din hund har ätit något som den inte borde), matallergier, överätning, parasiter, tarmblockeringar, magsår eller tumörer. Yttre orsaker kan vara smärta, värmeslag, stress, lever- eller njurproblem, bukspottkörtelinflammation, hormonella problem, hjärnproblem, problem med innerörat eller cancer.

Hur du vet om din hund har en känslig mage eller magbesvär som går över.

Blandrasvalp som ligger på sidan och är täckt av en gul- och grårandig filt.

Vissa hundar har magar av stål — de kan äta nästan vad som helst utan att bli sjuka. Andra hundar kräks om de äter något som skiljer sig det minsta från deras vanliga mat.

Du kan avgöra om din hund har en känslig mage baserat på hur ofta symtomen uppkommer. Om din hund ofta (en gång i månaden eller oftare) upplever något tecken på magbesvär kan den ha en känslig mage.

Orsakerna till en känslig mage är inte alltid lätta att ta reda på, men möjliga orsaker varierar från matöverkänslighet och matallergier till förändringar i bakteriepopulationen i matsmältningssystemet som kallas tarmens mikrobiom.

Tecken på matallergi utöver de som anges ovan, kan också vara hudproblem, t.ex. kliande röd hud, håravfall och ökade tarmljud.

Vad du ska ge en hund med orolig mage

Hur du behandlar hundens magbesvär beror på hur allvarlig smärtan är och vad den bakomliggande orsaken är. Om det är pankreatit t.ex. som orsakar magbesvären kommer behandlingen att skilja sig från den för en hund vars magbesvär är ett resultat av en matallergi. Om din hund endast har lindriga magbesvär behövs det kanske ingen behandlings alls. Blue Cross rekommenderar att du rådfrågar din veterinär för att vara på den säkra sidan, särskilt om du har en yngre hund eller om symptomen verkar förvärras snabbt.

Veterinärer har många alternativ för att hjälpa hundar som har en orolig mage. Beroende på vad din hund lider av kan behandlingarna omfatta medicin mot sjukdom eller diarré, antacida, antibiotika, intravenösa eller subkutana vätskor eller avmaskningsmedel. Vissa hundar behöver läggas in på sjukhus och/eller opereras.

Rätt foder kan hjälpa

Dobermannvalp i grönt halsband som sover på sängen.

En viktig del av vården av en orolig mage är att ge hunden rätt föda. Det mest pålitliga sättet att lindra magbesvär är att be din veterinär om ett lättsmält foder som du kan ge i några dagar. Dessa foder ger din hund alla näringsämnen den behöver och din veterinär kanske vill skräddarsy valet beroende på hur allvarlig sjukdomen är. När allt har stabiliserats kan du återinföra normalt foder under ett par dagar.

Lyckligtvis finns det många alternativ som kan hjälpa en hund med orolig mage att snabbt må bättre. Tillsammans med din veterinär kan du hjälpa din hund att överkomma magbesvären och återgå till att vifta med svansen och jaga bollar!

Biografi om bidragsgivaren

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten tog examen vid UC Davis School of Veterinary Medicine 2002. Dr. Wooten är medlem i American Society of Veterinary Journalists, hon delar sin yrkesverksamma tid mellan en smådjurspraktik i Greeley, Colorado, offentliga föreläsningar om medarbetarfrågor, ledarskap och kundkommunikation, samt skrivande. Hon gillar att campa med sin familj, åka skidor, dyka och att delta i triathlon.

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar

 • Vaccinera din valp mot sjukdomar

  Du kan skydda valpen mot många allvarliga sjukdomar genom att vaccinera den. Följande sjukdomar kan låta skräckinjagande, men om du ser till att din valp är vaccinerad behöver du inte oroa dig.
 • Frisk hud och glansig päls

  En viktig del för att hålla din hund i bra form är att se till att den har en frisk hud och päls. Den omtanke du bör lägga ner kan variera, men alla hundar borde bör få regelbunden pälsvård.
 • Bi- och getingstick

  Alla hundar är nyfikna och älskar att springa och jaga saker, även insekter. För det mesta innebär bi- och getingstick bara lite smärta och irritation för din hund.
 • Ta hand om din valps tänder

  Eftersom det är vanligt att hundar får dåliga tänder är det dags att redan nu börja hålla uppsikt. Kontrollera valpens tänder regelbundet - minst en gång i veckan - och var uppmärksam på tidiga varningstecken, bl.a:

Relaterade produkter