Hur du avgör om din hund har en orolig mage och hur du behandlar den

Skriven av
minuters läsning

Hundar är kända för att äta saker som de inte får äta. Ibland kan detta leda till magproblem. Om din hund är frisk i övrigt bör inte en tillfälligt orolig mage orsaka oro. Men om din hund har allvarliga eller frekventa mag- och tarmproblem är det dags att söka hjälp hos veterinären.

Tecken på att din hund har en orolig mage

Hur vet du att din hund har magbesvär? Många av tecknen liknar dem som du själv upplever när du har ont i magen. Enligt PDSA, är tecken på en orolig mage (gastroenterit) bland annat:

 • Diarré
 • Kräkningar eller uppstötningar
 • Bristande aptit
 • Trötthet eller letargi
 • Feber
 • Smärta i magen

PDSA tillägger att din hund kan visa att den har ont i magen genom att yla eller morra när du lyfter upp den eller rör magen. De kan också inta "böneställning", vilket innebär att de står med frambenen utsträckta, bakbenen uppåt och svansen i luften.
Orsaker till magproblem kan vara interna (i magen) eller externa (utanför magen). Inre orsaker till orolig mage kan vara olämplig kost (ett fint sätt att säga att din hund har ätit något som den inte borde), foderallergier, överätning, parasiter, tarmblockeringar, magsår eller tumörer. Yttre orsaker kan vara smärta, värmeslag, stress, lever- eller njurproblem, bukspottkörtelinflammation, hormonella problem, hjärnproblem, problem med innerörat eller cancer.

Hur du avgör att din hund har en känslig mage

Blandrasvalp som ligger på sidan och är täckt av en gul- och grårandig filt.

Vissa hundar har magar av stål — de kan äta nästan vad som helst utan att bli sjuka. Andra hundar kräks om de äter något som skiljer sig det minsta från deras vanliga mat.

Hur avgör du om din hund har en känslig mage eller om den bara har en orolig mage?

Du kan avgöra om din hund har en känslig mage baserat på hur ofta symtomen uppkommer. Om din hund ofta (en gång i månaden eller oftare) upplever något tecken på magbesvär kan den ha en känslig mage.

Orsakerna till en känslig mage är inte alltid lätta att ta reda på, men teorierna sträcker sig från foderkänslighet och foderallergier till förändringar i bakteriepopulationerna i matsmältningssystemet, det så kallade tarmmikrobiomet.

Tecken på foderkänslighet, förutom de som anges ovan, kan också vara hudproblem, som kliande röd hud, håravfall och ökade tarmljud.

Vad du ska ge en hund med orolig mage

Hur du behandlar hundens magbesvär beror på hur allvarlig smärtan är och vad den bakomliggande orsaken är. Om bukspottkörtelinflammation är orsaken till magbesvären kommer behandlingen att vara annorlunda än för en hund vars magbesvär beror på en foderallergi. Om din hund endast har lindriga magbesvär behövs det kanske ingen behandlings alls. Blue Cross rekommenderar att du rådfrågar din veterinär för att vara på den säkra sidan, särskilt om du har en yngre hund eller om symptomen verkar förvärras snabbt.

Veterinärer har många alternativ för att hjälpa hundar som har en orolig mage. Beroende på vad din hund lider av kan behandlingarna omfatta medicin mot sjukdom eller diarré, antacida, antibiotika, intravenösa eller subkutana vätskor eller avmaskningsmedel. Vissa hundar behöver läggas in på sjukhus och/eller opereras.

Rätt foder kan hjälpa

Dobermannvalp i grönt halsband som sover på sängen.

En viktig del av vården av en orolig mage är att ge hunden rätt föda. Blue Cross rekommenderar att du ger hunden små, lättsmälta rätter som kokt torsk eller kyckling med vitt ris tills magen börjar lugna sig. Du kan be din veterinär att rekommendera ett hemlagat recept eller ge din hund färdig dietmat.

Lyckligtvis finns det många alternativ som kan hjälpa en hund med orolig mage att snabbt må bättre. Tillsammans med din veterinär kan du hjälpa din hund att överkomma magbesvären och återgå till att vifta med svansen och jaga bollar!

Kort om skribenten

Dr. Sarah Wooten

Dr Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten tog examen vid UC Davis School of Veterinary Medicine 2002. Dr. Wooten är medlem i American Society of Veterinary Journalists, hon delar sin yrkesverksamma tid mellan en smådjurspraktik i Greeley, Colorado, offentliga föreläsningar om medarbetarfrågor, ledarskap och kundkommunikation, samt skrivande. Hon gillar att campa med sin familj, åka skidor, dyka och att delta i triathlon.

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar

 • Vaccinera din valp mot sjukdomar

  Du kan skydda valpen mot många allvarliga sjukdomar genom att vaccinera den. Följande sjukdomar kan låta skräckinjagande, men om du ser till att din valp är vaccinerad behöver du inte oroa dig.
 • Frisk hud och glansig päls

  En viktig del för att hålla din hund i bra form är att se till att den har en frisk hud och päls. Den omtanke du bör lägga ner kan variera, men alla hundar borde bör få regelbunden pälsvård.
 • Bi- och getingstick

  Alla hundar är nyfikna och älskar att springa och jaga saker, även insekter. För det mesta innebär bi- och getingstick bara lite smärta och irritation för din hund.
 • Ta hand om din valps tänder

  Eftersom det är vanligt att hundar får dåliga tänder är det dags att redan nu börja hålla uppsikt. Kontrollera valpens tänder regelbundet - minst en gång i veckan - och var uppmärksam på tidiga varningstecken, bl.a:

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
  Buy Now »