Matsmältningshälsa för katter

Vad innebär matsmältningsproblem hos katter?

Ett matsmältningsbesvär (eller GI-besvär) är ett hälsoproblem som hindrar din katt från att smälta maten ordentligt, eller ändrar hur snabbt det tar för maten att passera genom matsmältningskanalen. Ignorera inte varningssignalerna! Om din lurviga vän visar symtom på matsmältningsbesvär ska du omedelbart kontakta din veterinär.

Katt leker på soffa


Tecken på att din katt kan ha problem med matsmältningen

De vanligaste tecknen på mag- och matsmältningsbesvär är mjuk avföring eller diarré. Du kan också märka några eller alla av följande tecken hos din katt.

 • Kräkningar

 • Uppstötningar

 • Besvär med gaser

 • Orkeslöshet

Kroniska matsmältningssjukdomar kan vara ett hämmande problem för många katter och kräver tester och en grundlig diagnos utförd av en veterinär.

Exempel på vanliga matsmältningsbesvär

Matsmältningsbesvär kan bero på en mängd olika orsaker och samtliga kan få din katt att må dåligt. Kom ihåg att diarré kan vara svårt att upptäcka hos katter som gör sina behov utomhus. Om du misstänker att din katt har problem med magen kan det vara bra att tillhandahålla en kattlåda så att du kan kontrollera vad som händer. Nedan följer några av de vanligaste matsmältningsproblemen hos katter.

 

Katt på veterinärbord bredvid veterinär
 • Akut gastroenterit

  Detta är den vanligaste orsaken till "orolig mage" hos katter. Den består vanligtvis av kräkningar och diarré som börjar plötsligt. Det kan orsakas av många saker som att äta något osmakligt (eller som många katter älskar att göra, äta en halv mus och lämna resten till oss att hitta!), parasiter, virus och hårbollar, för att bara nämna några.

 • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsjukdom
  • Till skillnad från de plötsligt uppkomna sjukdomarna som vi just nämnde, uppträder kroniska enteropatier långsammare och tenderar att pågå under lång tid. Diarré och viktminskning är vanliga tecken. Återigen kan det orsakas av många olika saker, t.ex. negativa foderreaktioner, immunreaktioner och genetik.

 • Kolit

  Tjocktarmen är en del av grovtarmen och när den blir inflammerad kallas det kolit. Det är vanligtvis mycket vanligt och de flesta katter visar samma tecken – de ser ut att behöva bajsa, de kan anstränga sig för att bajsa men det kommer inte ut mycket och ett av de klassiska tecknen på kolit är färskt blod och/eller slemmigt slem i avföringen.

 • Förstoppning

  När katter är förstoppade har de svårt att bajsa och de kan utföra sina behov mycket mer sällan, på samma sätt som för människor. Förstoppning kan bero på många olika saker. Att äta ben, fjädrar och päls kan göra avföringen hård och svår att passera, förekomsten av mycket hår, särskilt hos långhåriga katter eller en trög tarm kommer också att innebära att avföringen är torr och får svårt att passera. Vissa raser som siameser är mer benägna att få en trög tarm än andra. Detta kan leda till ett tillstånd som kallas megakolon.

 • Pankreatit

  Detta är ett komplext problem hos katter och kan vara svårt att diagnostisera med vaga tecken. Dessa tecken inkluderar kräkningar, utmattning och minskad aptit. Hos katter kan det komma och gå och uppstår oftast i kombination med andra problem, såsom negativa reaktioner på mat och inflammatorisk tarmsjukdom.

 • Matallergier

  Katter kan reagera negativt på vissa foder på grund av ett antal olika skäl och tillsammans kallar vi dessa för negativa foderreaktioner. Äkta foderallergier är mer sällsynta än man tror och de brukar orsakas av proteiner i livsmedel så som kyckling, fisk och mjölk. Foderallergier kan orsaka kräkningar och diarré och även hudproblem som klåda och överdriven pälsvård.

Hur kan du hjälpa till?

Om du misstänker att din katt lider av en matsmältningsbesvär bör du först tala med din veterinär om vilka behandlingar som kan hjälpa. Du kan hjälpa din katt ytterligare genom att minska antalet stressutlösande faktorer i dess omgivning med några av dessa förslag:

Kvinna i orange tröja håller katt

Håll dig till en rutin

Förändringar i din lurviga väns miljö eller rutin kan leda till en rörig mage. Att ge din katt en lugn och säker miljö samt regelbundna lekstunder kan minska kattens ångest.

Se tips

Katt med barn

Köp tillbehör

Parasiter såsom rundmaskar och hakmaskar kan orsaka mag- och tarmproblem, så om din katt ofta vistas utomhus bör du se till att ge den rätt förebyggande vård.

Läs mer

Katt som äter mat från skål

Tänk på dess kosthållning

Foder med lättsmälta ingredienser kan vara skonsamma för oroliga magar. Fråga din veterinär om hur du byter ut kattens foder och hur du gör det utan att göra kattens mage ännu mer upprörd.

Se tips

Rekommenderade produkter för katter med matsmältningsproblem

Rekommenderade produkter för att stödja matsmältningshälsan

Resurser och tips

Ta del av dessa användbara resurser från vårt team av veterinärer för att ge din katt bästa möjlig vård under åren.