Vad är gastrointestinala störningar och matsmältningsproblem hos katt?

 

Alla tillstånd som förhindrar en normal matsmältning, eller gör att fodret passerar mag-tarmkanalen i en annan takt än normalt, är ett matsmältningsproblem.

Gastrointestinala (GI) störningar kan påverka en katts mage och tarmar, vilket resulterar i smärta och andra problem. En effektiv matsmältning är nödvändig för att din katt ska kunna bygga och reparera vävnader och få energi

Mag- och matsmältningsproblem är ganska vanliga bland katter och i de flesta fallen blir det bättre inom några dagar. Vissa katter är dock i behov av en längre behandlingstid om de har regelbundna eller permanenta matsmältningsproblem. Matsmältningsproblem kan leda till uttorkning, syra-basreaktion, elektrolytrubbning och undernäring, så det är viktigt att känna igen tecknen och tala med veterinären.

 

Vilka typer av matsmältningsproblem finns hos katter och vad är orsaken till dem?

 

Det finns många olika typer av matsmältningsproblem. Orsakerna till matsmältningsproblem kan var allt från att katten har ätit något annorlunda eller olämpligt, till inflammation i gastrointestinala organ, foderallergi eller foderöverkänslighet, infektioner eller brist på matsmältningsenzym. Vissa kattraser, såsom sphynx, rex och ragdoll, drabbas oftare av vissa matsmältningsproblem. Veterinären kan ta prover för att fastställa den exakta orsaken till din katts matsmältningsproblem.

 

Vanligen diagnostiserade villkor inkluderar:

 

Akut gastroenterit

En inflammerad mag-tarmkanal, vanligen kortvarigt. Exempel på orsaker är att katten har ätit härsken eller dålig mat, svalt främmande föremål, ätit av en giftig växt, inre parasiter, stress, foderallergier och vissa sjukdomstillstånd.

Kolit

Kolit orsakar inflammation i tjocktarmen, vilket resulterar i frekventa, smärtsamma tarmtömningar. Om katten lider av kolit kan avföringen innehålla slem och blod. I de flesta fall orsakas kolit av en förändring av fodret, allergier (inklusive foderallergier), parasiter, tumörer eller polyper och vissa andra sjukdomar.

Diarré

Orsakas av infektioner, inre parasiter, stress, en förändring av kattfodret, matrester eller kaloririka mellanmål, att katten ätit mat från soporna och att inre organ inte fungerar som de ska.

 

Förstoppning

Orsakas vanligen av uttorkning, otillräckligt fiberintag, att katten ätit hår eller andra främmande föremål, åldrande, tumörer, trauma eller frakturer, ryggmärgsskada, tjocktarmsrelaterade stressproblem, metaboliska eller endokrina problem och nedsättningar samt brist på motion.

 

Pankreatit

En inflammation eller infektion i bukspottkörteln (en längre, avsmalnande körtel som finns bakom magsäcken). Orsakerna är i de flesta fall okända. Potentiella orsaker är försämrat blodflöde (på grund av uttorkning, eller andra sjukdomsförlopp), infektioner, sjukdom eller trauma.

Irritabel tarm

Kopplas ofta ihop med kronisk inflammation och en känsla av obehag i kattens tarmar, men är vanligen inte direkt kopplat till någon gastrointestinal sjukdom. Vissa misstänkta områden inkluderar foderöverkänslighet och fodrets möjlighet att effektivt passera igenom mag-tarmkanalen. Psykisk stress kan vara en bidragande faktor till detta tillstånd.

Exokrin pankreasinsufficiens

Detta tillstånd kännetecknas av viktnedgång, ökad aptit och stora mängder mjuk avföring. Kronisk pankreatit är den vanligaste orsaken.

Malabsorption i tunntarmen

Inflammation i tunntarmen förhindrar näringsupptaget och resulterar i envis diarré, viktnedgång och nedsatt aptit hos katten.

 

 

 

 

 

Har min katt en gastrointestinal störning eller matsmältningsproblem?

 

 

De vanligaste tecknen på att katten har mag- och matsmältningsproblem är mjuk avföring eller diarré. Du kan märka något av följande tecken hos katten.

  • Kräkning
  • Regurgitation
  • Gasbildning
  • Svaghet
  • Diarré/förstoppning

Kroniska matsmältningsproblem kan försvaga katten och kräver tester och en grundlig diagnos från veterinären.

VIKTIGT: Om katten har diarré eller kräks kan den bli allvarligt uttorkad. Tala med veterinären om du märker några av dessa tecken.

 

Nutrition kan hjälpa

 

Rätt matsmältningsfrämjande foder kan hjälpa till att mildra magbesvär, lösa problem med diarré och förbättra matsmältningen. Om katten visar tecken på att ha matsmältningsproblem bör du fråga veterinären om du kan byta ut kattens foder.

anchor

Ta hand om din katt

ARTIKLAR OCH VERKTYG

Hund- och kattskötsel