Födoämnen som är farliga eller giftiga för katter

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När det gäller din katt vill du vara säker på att hon får det bästa kattfodret för att uppfylla sina näringsbehov. Ibland kan du känna dig frestad att ge henne matrester och speciella godsaker, men kom ihåg att viss mat kan vara giftig för henne. Här är mat som är giftig för katter.

Lök och vitlök

Lök, vitlök, schalottenlök och salladslök kan orsaka skada på din katts röda blodkroppar och orsaka blodbrist. Dessa födoämnen är särskilt giftiga om de äts i stor mängd, men koncentrerade former av lök eller vitlök, som en pulver-svampsoppa eller vitlökspulver, kan också vara giftiga. Katter som blir slöa, svaga, får minskad aptit, bleka slemhinnor eller får orange till mörkt röd urin skall direkt undersökas av en veterinär.

Tabby cat approaches woman by standing on the arm of a green and white plaid couch.

Råa ägg, rått kött & ben

Precis som för människor kan råa ägg eller rått kött orsaka salmonella- eller E.coli-smitta hos katter. Symtomen kan variera men inkluderar kräkning, diarré och slöhet. Salmonella och E.coli kan även föras vidare till människor, så se till att noga tvätta dina händer efter matlagning och se till att hålla din katt borta från rå föda. Råa ägg innehåller även ett enzym som kan leda till hud- och pälsproblem. Se även till att din katt inte får äta råa ben – hon kan kvävas av dem, de kan skada hennas magtarmkanal eller skada hennes tänder.

Choklad och koffeindrycker

Vi har alla hört att choklad kan vara farligt för hundar, men det är lika giftigt för katter. Choklad innehåller substanser som kallas metylxantiner som kan orsaka kräkningar och diarré, feber, muskeldarrningar, onormal hjärtrytm, magsmärtor, ökad törst och krampanfall. Metylxantiner finns även i koffeinhaltiga drycker så dessa bör också undvikas. Ta din katt till veterinär om den uppvisar symtom på förgiftning. En generell regel, mörkare choklad är farligare än mjölkchoklad och vit choklad.

Alkohol och deg

Alkoholhaltiga drycker och matvaror som innehåller alkohol kan vara farliga för din katt. De kan orsaka kräkning, diarré, muskeldarrningar, desorientering, påverkad andning, koma och till och med död. Det är alltså viktigt att hålla din katt borta från deg. Deg kan orsaka uppsvullen magsäck eller omvandlas till alkohol i magsäcken. Om du tror att din katt har fått i sig alkohol, ta henne omedelbart till veterinär, även om hon bara fått i sig en liten mängd.

Mjölk och mejeriprodukter

Även om din katt kanske gillar att dricka mjölk är det inte nödvändigtvis bra för henne. Katter har svårt att bryta ner laktosen i mjölk, vilket kan orsaka magproblem eller diarré. De flesta katter får bara i sig laktos från mammans mjölk när de är kattungar. Eftersom kattungar bara diar sin mamma under några veckor är deras matsmältningssystem inte utrustat för att hantera laktos senare i livet. Även om vissa katter inte har några problem med att tåla mjölk, bör de inte dricka annat än mammans mjölk när de är kattungar eftersom det kan orsaka matsmältningsproblem.

Vindruvor och russin

Även en liten mängd vindruvor och russin kan göra din katt sjuk– det kan till och med orsaka akuta njurproblem. Inom 12 timmar kan katten börja kräkas. Andra symtom som kan visa sig inom 24 timmar är slöhet, diarré, minskad aptit, minskad urinproduktion och magsmärta.

Det är inte är helt känt varför vindruvor och russin kan orsaka njurskador på katt och bara en liten mängd kan göra katten sjuk. Upprepade kräkningar och hyperaktivitet är tidiga symtom. Några katter visar inga sjukdomstecken, men det är bäst om du inte ger några vindruvor alls till din katt och ser till att hålla vindruvor och russin borta från bänkskivor och ställen där din katt vistas.

Hundmat

Även om hundmat inte är giftigt för katter behöver din katt andra näringsämnen än vad en hund behöver. Kattfoder bör innehålla högre halter vitamin A, taurin, arakidonsyra och protein, hundfoder har mycket lägre halter av dessa näringsämnen. Hundar kan överleva trots liten mängd vitamin A och protein, men det kan inte katter. Hundar kan också producera taurin och arakidonsyra, men katter behöver dessa syror i sitt foder. Utan tillräcklig mängd taurin kan katter utveckla hjärtsjukdom, syn- och tandproblem.

Hindra din katt från att äta farliga födoämnen

Din katts liv och välmående påverkas av vilken typ av foder hon äter. Genom att hålla giftiga och riskabla födoämnen utom räckhåll och samtidigt ge din katt ett balanserat foder, så hjälper du henne att hålla sig frisk.

Här är några enkla tips för att din katt inte ska få i sig farliga och giftiga födoämnen:

 • Förvara foder utom räckhåll för din katt. Du kan behöva installera kattsäkra lock på lådor och burkar om du har en nyfiken kattunge.
 • Låt inte din katt vara på diskbänken medan du lagar mat eller äter.
 • Ge henne inte matrester.
 • Det är speciellt viktigt att vara mer noga under helgdagar. Det finns oftast mer frestande mat under helgdagar och mycket av den maten kan orsaka problem för din katts mage eller till och med skada henne.

Om du ser eller misstänker att din katt har ätit något av dessa matvaror, ta henne omedelbart till en veterinär. Vissa födoämnen kan orsaka lindriga problem, andra kan vara livsfarliga för henne. Om du tvivlar, fråga din veterinär.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.