Ångest hos katt: Förstå din stressade katt

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du kanske gillar att skoja med din katt och kanske skrattar när något skrämmer den och får den att hoppa till. Men en räddhågsen, ångestfylld katt är inget att skoja om. Ångest hos katt kan vara ett allvarligt problem, särskilt om det inte behandlas. Om du tror att din katt kan vara stressad bör du läsa vidare för att förstå vad som pågår med din lilla kompis och hur du kan hjälpa den.

Förklaring till ångest hos katt

White calico cat hides underneath bed.Katter drabbas av ångest när de förväntar sig ett hot från ”okänt eller inbillat håll som leder till normala kroppsliga reaktioner ... kopplade till rädsla”, förklarar PetMD. Med andra ord ter sig en ångestfylld katt kroniskt stressad och rädd utan uppenbar orsak. Detta betyder dock inte att det inte finns en orsak. Det betyder bara att det kan ta lite tid och efterforskning att fastställa orsaken.

Det finns många olika saker som kan stressa en katt. Ångest hos katt kan orsakas av smärta eller sjukdom, exponering för något giftigt eller en infektionssjukdom som påverkar nervsystemet. Det kan finnas en psykologisk trigger, som en traumatisk upplevelse, brist på ordentlig socialisering eller upplevd misshandel eller bristande tillsyn. Ångest kan också orsakas av en åldrande hjärna, särskilt hos seniora katter som har problem med minnet eller lider av demens. Ledvärk hos äldre katter kan också ge upphov till ångestbeteenden, som att gömma sig eller uträtta behov utanför kattlådan. Andra möjliga orsaker till ångest hos katt kan inkludera nya möbler eller att möbler har flyttats, ett nytt husdjur eller en bebis i hemmet, eller ett nytt hem.

En av de vanligaste formerna av ångest hos katt är separationsångest, när katten blir orolig och stressad när du inte finns i närheten eller den är ensam hemma. Detta förekommer särskilt hos katter som tidigare blivit övergivna eller som har fått ett nytt hem eller bytt ägare ofta, enligt PetMD.

Tvångssyndrom (OCD), som kännetecknas av överdrivna, upprepade beteenden, kan också drabba katter. Man vet inte riktigt vad som är orsakerna till OCD hos katter, och därför klassificeras det allmänt som en psykisk störning, även om det kan initieras av stress, enligt PetMD. Djurägare kan förstärka OCD-beteenden utan att veta om det genom att försöka trösta sina katter eller ge dem uppmärksamhet när de uppvisar det oönskade beteendet. Det bör även noteras att vissa raser är genetiskt mer benägna att utveckla tvångssyndrom. Siameser och andra asiatiska raser är särskilt kända för denna typ av beteende.

Så hur vet man om man har en katt med ångest?

Var uppmärksam på tecknen

En ångestfylld katt är inte alltför svår att upptäcka. PetMD identifierar följande tecken och symtom på allmän ångest hos katt:

 • Skakar
 • Drar sig undan och gömmer sig
 • Blir mindre aktiv
 • Försöker rymma
 • Destruktivt eller aggressivt beteende
 • Diarré
 • Uträttar behov utanför kattlådan
 • Sår och skador från överdriven pälsvård

Andra symtom inkluderar förlust av eller minskad aptit, viktnedgång, överdrivet jamande, trötthet och rastlöshet, enligt PetMD. OCD kan identifieras genom överdrivna, repetitiva beteenden som att äta, suga eller tugga på tyg, överdriven pälsvård, repetitivt jamande eller ylande och ständigt travande fram och tillbaka. Vid separationsångest är katten troligen okej så länge du är i närheten, men kan börja bete sig oroligt när den känner att du är på väg att gå.

Hjälpa din stressade katt

Det första du behöver veta för att hjälpa din oroliga katt är att du aldrig ska straffa eller tillrättavisa den för det ångestutlösta beteendet. Detta ökar bara de negativa kopplingarna och rädslan och gör saker värre istället för bättre. Målet bör vara att hjälpa katten att känna sig säker och avslappnad i sin omgivning.

Brown tabby kitten being inspected by a vet on a table.När du har identifierat ett ångestbeteende hos din katt är de första stegen att boka tid hos veterinären för att antingen diagnosticera eller utesluta underliggande hälsoproblem eller gifter som kan orsaka kattens stress. Eftersom katter brukar dölja sin smärta är detta troligen inte något som märks och kan kräva en grundlig serie blodprov och andra tester. Om det visar sig att din katt har ont eller lider av en sjukdom kan det räcka att behandla sjukdomen för att bli av med ångestbeteendet och hjälpa katten tillbaka till sitt normala beteende.

Å andra sidan, om veterinären utesluter fysiska problem som orsak, kan det betyda att problemet är psykologiskt. I så fall bör veterinären ge dig råd kring hur katten ska behandlas.

Förutom att skriva ut medicin mot ångest för att hjälpa katten att bli lugnare kan veterinären rekommendera en tränare eller expert på djurbeteende som kan hjälpa både dig och din katt igenom beteendebetingning och motbetingning. Beteendebetingning innebär att du identifierar saker som triggar rädsla i kattens liv och antingen gör katten okänslig för dessa saker genom upprepad, säker exponering, eller genom att ta bort dem från kattens miljö. Motbetingning, som är liknande, innebär att du tränar katten att byta ut ett negativt beteende mot ett positivt, samtidigt som du skapar positiva associationer tillsammans med det nya beteendet. Till exempel, om din katt blir orolig när den känner att du är på väg att gå kan du träna katten att gå och lägga sig och belöna den med en godbit eller en favoritleksak när den gör det. Med tiden kommer katten att förknippa det med positiv belöning att du går, och lära sig att vara okej med det. Det övergripande målet med den här träningen och betingningen är att lära katten att den är säker och att det är okej att slappna av.

Om det inte behandlas

Obehandlad ångest blir inte bättre av sig självt, utan blir troligen sämre med tiden, med oönskade beteenden som blir allt tydligare. Precis som hos människor kan kronisk stress ha en psykisk påverkan på kattens hälsa. Om den kvarstår kan den försvaga kattens immunförsvar och göra den mer känslig för sjukdomar, vilket i sin tur spär på kattens stress. Katten kan även utveckla en allvarlig depression förutom ångesten, som tillsammans kan leda till ytterligare beteendeproblem. Att ta itu med kattens ångest så snart som möjligt ligger inte bara i kattens intresse, utan hjälper även dig att få ett lugnt hem.

Om du tror att din katt lider av ångest ska du ta det på allvar. Med kärlek, tålamod och vilja att göra vad du kan för att hjälpa har katten en mycket god möjlighet att återhämta sig helt och återgå till att bil en friskare och gladare familjemedlem.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är kattägare, kattbloggare och författare från Tulsa i Oklahoma där hon brukar sitta och skriva med ett gäng katter i knäet.

Relaterade artiklar

 • Kan katter se i mörker?  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Hantera hårbollar

  Nästan alla kattägare har sett en hårboll eller hört det obehagliga ljud deras katter ger ifrån sig när de försöker hosta upp dem.
 • Går din katt upp i vikt?

  Cat playing with ownerw Lär dig mer om varningstecken, symtom och behandlingar för fetma och viktkontroll hos katter och de tillstånd som påverkar din katt.
 • Dräktighet hos katter

  154502253 Om du inte planerar att föda upp kattungar så är det bäst att förhindra oönskade dräktigheter genom sterilisering. Dräktiga katter är en spännande upplevelse och om du tagit det stora beslutet att låta din katt få kattungar så väntar ett äventyr!

Relaterade produkter