Katt på fönsterbräda som kikar genom gardinen

Vad innebär njursjukdom hos katter?

Kronisk njursjukdom (CKD) definieras som en avvikelse i en eller båda njurarna som har pågått i flera månader. Det är ett vanligt tillstånd som drabbar ungefär 1 av 3 katter.1

Din katts njurar spelar en viktig roll när det gäller att rena blodomloppet från slaggprodukter, reglera vätske- och elektrolytbalansen, producera eller aktivera viktiga hormoner och bidra till att reglera blodtrycket. Om kattens njurar inte kan göra sitt jobb ordentligt kan CKD så småningom leda till livshotande problem.

katt tittar ut genom fönstret med sin ägare

Vad orsakar njursjukdom hos katter?

Orsaken till CKD hos katter är ofta okänd, men flera faktorer kan vara inblandade och detta kan öka risken för att din katt utvecklar en njursjukdom:

hund och klockikon

Ålder

Risken för att utveckla njursjukdom ökar när katter blir äldre.2

Ikon för näringsämnen

Näringsämnen

Kattfoder som innehåller mycket fosfor kan påskynda utvecklingen av CKD hos katter.

Gen-ikon

Genetik

Risken för CKD kan vara högre hos vissa kattraser (t.ex. perserkatter).

Ikon för skrivplatta

Sjukdom

Andra sjukdomar och hälsoproblem kan bidra till en försämring av CKD hos katter.

Symbol för vätskeersättning

Uttorkning

Alla tillstånd som leder till uttorkning (t.ex. kräkningar, diarré, chock) kan försämra njurfunktionen och bidra till att CKD utvecklas.

 

Äldre hund som lägger huvudet i knät

Tidig upptäckt av njursvikt hos din katt

Det är viktigt att upptäcka CKD innan tecknen blir tydliga eftersom tecknen vanligtvis inte visar sig förrän 75 % av njurfunktionen redan har gått förlorad.2 När katten är 7 år och äldre ökar risken för njursjukdom, så se till att göra en "seniorscreening" under den årliga hälsokontrollen. CKD är progressiv och oåterkallelig, men din veterinär kan hjälpa dig att ge långsiktig vård och visa dig hur du kan uppmärksamma tecken hos äldre katter.

Vilka är tecknen och symptomen på njursjukdom hos katter?

Tecken på njursjukdom i tidigt stadium är inte synliga. Vid diagnos har CKD redan förekommit under en längre tid men utvecklingen kan bromsas med hjälp av veterinärmedicinskt godkänt kattfoder för njursjukdom. Tecken och symptom på njursjukdom i sent stadium tenderar att vara likartade men är betydligt mer uppenbara för kattägaren.

Tecken

  • Ökad törst
  • Minskad aptit
  • Ökad urinmängd
  • Viktminskning
  • Dålig andedräkt eller ont i munnen
  • Slöhet eller orkeslöshet
  • Kräkningar och diarré
  • Förstoppning
Katt på bakbenen serveras ur matskål

Näring för katter med njursjukdom

Om din katt har en njursjukdom kan rätt kost ha en positiv inverkan på livskvaliteten. Speciellt framtagen klinisk näring som innehåller minskad mängd fosfor och lättsmält protein samt ökad mängd omega-3 från fiskolja har visat sig förbättra livskvaliteten och livslängden hos katter med CKD, jämfört med utfodring av vanligt kattfoder. Din katts aptit kan variera över tid när den har CKD och att erbjuda olika former (torrfoder, våtfoder) och smaker av ett lämpligt foder som rekommenderas av ditt veterinärvårdsteam kan vara till stor hjälp. När du byter till ett nytt foder är det viktigt att du gör det gradvis eftersom vissa katter behöver flera veckor eller längre tid för att vänja sig vid ett nytt foder.

Stärk kattens mikrobiom

Nya forskningsrön visar på ett samband mellan tarmhälsa och njurhälsa.3 Näring som innehåller ingredienser som har visat sig ge näring åt tarmens mikrobiom kan bidra till att minska mängden slaggprodukter, vilka kan vara skadliga för njurarna.

Vad gäller för hemlagad diet för katter med njursjukdom?

Även om det har blivit populärt på nätet, kräver en hemlagad diet (eller en rå diet) för katter med njursjukdom att du tar hänsyn till flera faktorer, till exempel risk för kontaminering, rätt balans mellan näringsämnen och den övergripande påverkan. När du tittar på olika näringsalternativ för katter med njursjukdom är det alltid bäst att få en specifik rekommendation från din veterinär.

Relaterade produkter för katter med njurproblem

Hill's Pet Care Center

Besök Hill’s Pet Care Center för mer information och artiklar om hur du kan hjälpa din katt att hålla sig frisk

Referenser:
1 JP, Osborne CA, O'Brien TD, Polzin DJ. Njursvikt hos katter: frågor, svar, frågor. Kompendium Contin Educ Pract Vet. 1992;14(2):127-153.

2Brown SA. Nedsatt njurfunktion hos smådjur. Webbplatsen för Merck Veterinary Manual. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

3Hill’s Clinical Evidence Report Att vårda tarmens mikrobiom bidrar till att stödja njurhälsan hos katter och hundar med kronisk njursjukdom. 2023