Förstoppning hos katter: Tecken och orsaker

minuters läsning

En grå katt med vitt bröst klias på huvudet av sin kärleksfulla ägare

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Precis som människor kan katter bli förstoppade då och då, och det är inte trevligt för varken oss eller för dem. Det kan vara svårt att upptäcka om din katt har ont i magen eller problem med tarmarna, särskilt om den uträttar sina behov utomhus, men det finns vanligtvis några tydliga tecken som du kan hålla utkik efter.

Vad är egentligen förstoppning?

Förstoppning är i princip motsatsen till diarré. Bajset blir uttorkat, hårt och får svårt att passera genom tarmen. Detta kan vara mycket obehagligt och om det pågår under några dagar kan det få katter att må riktigt dåligt och känna sig eländiga.

Vanliga orsaker till förstoppning hos katter

Katter är vanligtvis ganska lättskötta husdjur, men det finns ett antal omständigheter som kan orsaka förstoppning. Låt oss titta på vad dessa saker kan vara och hur man upptäcker när de blir till ett problem.

Uttorkning. Katter har utvecklats från förfäder som levde på varma, ökenliknande platser, så de är mycket bra på att spara på vattnet i sina kroppar. Detta innebär att de har en tendens att inte dricka särskilt mycket, vilket kan leda till uttorkning och torr avföring.

Det är ännu mer sannolikt att detta inträffar i situationer som t.ex. ett hem med flera katter, där någon av katterna kanske inte har samma tillgång till mat och vatten på grund av en mobbare i gruppen. För att se till att din katt får i sig tillräckligt med vätska ska du placera ut flera vattenskålar runt om i huset så att den alltid har tillgång till vatten var den än befinner sig. Se till att det åt minstonde finns minst en vattenskål mer än antalet katter i hemmet.

Många katter får idag torrfoder av bekvämlighetsskäl, vilket kan minska deras normala vattenintag. Att ge våtfoder, som portionspåsar och burkar, är ett bra sätt att se till att din katt får i sig mycket vätska. 

Äter hår. Katter älskar att putsa sig och ägnar ca 30-40 % av sin vakna tid åt denna viktiga syssla. Vissa katter som får i sig mycket hår kan kräkas upp en pälsboll eller två, men en del hår kan gå hela vägen genom kroppen och täppa till den andra änden.

Skador och smärta. Skador som bäckenfrakturer kan göra passagen där tjocktarmen sitter mer avsmalnad, vilket gör det svårt för katten att få ut avföringen. När katter blir äldre och deras leder blir stelare kan de också uppleva att det är smärtsamt att sitta på huk. De kanske undviker att uträtta sina behov lika ofta, vilket gör att avföringen torkar ut.

Tumörer. Vissa tumörer i tarmområdet kan hindra avföringen från att passera, antingen genom att trycka mot tarmen från utsidan eller genom att ta upp plats inuti tarmen.

Problem med tarmrörelser. Tarmens innehåll förflyttas från den ena änden till den andra genom vågor av muskelsammandragningar, vilket kallas peristaltik. Detta sker automatiskt utan att vi någonsin behöver tänka på det. En del katter har problem som kan förhindra dessa tarmrörelser. Vissa kattraser, t.ex. siameser, är mer benägna att drabbas av detta. Det kan orsaka något som kallas megacolon, vilket innebär att tjocktarmen blir mycket slapp och utvidgad.

Andra sjukdomar. Vissa andra sjukdomar, t.ex. njursjukdomar, kan orsaka uttorkning, vilket i sin tur kan leda till förstoppning. 

Fetma och brist på motion. Fetma och brist på motion kan orsaka förstoppning eftersom motion stimulerar tarmrörelserna. 

Hur vet du om din katt är förstoppad?

Det kanske inte alltid är så lätt att se om din katts matsmältningssystem inte fungerar som det ska. Åkommor som kräkningar och diarré är uppenbara, men förstoppning kan vara mycket svårare att upptäcka.

Saker att vara uppmärksam på:

  1. Om din katt använder en kattlåda ska du vara uppmärksam på förändringar i regelbundenhet och konsistens av avföringen. Om du märker att du plötsligt inte behöver tömma lådan lika ofta, eller om avföringen verkar annorlunda i storlek eller utseende (hård eller smulig), kan det vara ett tecken på att något håller på att hända.

  2. Var uppmärksam på ansträngning eller olika ljud vid toalettbesök. Om din katt verkar gnälla eller tillbringa evigheter i kattlådan utan framgång ska du kontakta din veterinär så fort som möjligt. Det kan vara ett tecken på förstoppning som behöver åtgärdas, men det kan också vara ett tecken på cystit eller en tilltäppt urinblåsa, vilket är akuta nödsituationer.

  3. Se upp så att din katt inte bajsar på fel ställe. Om din katt har ont, tycker att det är svårt att använda kattlådan eller är ovillig att gå ut för att uträtta sina behov kan den vara förstoppad.

  4. Allmän obehagskänsla. Förstoppning får katter att må ganska dåligt, precis som vi. Ibland är det enda tecknet på att din katt är förstoppad att den verkar vara allmänt nedstämd. Den kan vara slö och ointresserad av lek eller sällskap.

Förhoppningsvis kommer din katt att segla genom livet med välmående tarmar, men om du är orolig för att det kan finnas ett eventuellt problem ska du alltid prata med din veterinär. Veterinärerna vill hellre vara på den säkra sidan och fånga upp ett problem innan det blir alltför allvarligt. Det kan vara så att ett enkelt byte av foder behövs för att ge din katt mer fibrer eller mer vätska, men om det finns en underliggande sjukdom är det bättre ju tidigare du får reda på det.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA