Hud & foderöverkänslighet hos hundar

 

Kliar din hund sig?

 

 

Skadad eller irriterad hud är mycket vanligt hos hundar, men det skapar ändå oro både för dig och din hund.

Om du märker att hunden kliar, river, slickar eller gnider sig mer än vanligt, kan den ha drabbats av en hudåkomma. Om du märker några av dessa beteenden hos hunden bör du undersöka de områden som verkar vara mest problematiska. Här är några vanliga symtom på hudproblem hos hund:

  • Röda fläckar, prickar eller finnar
  • Knölar, sårskorpor eller hudförhårdnader
  • Flagnande eller fjällande fläckar
  • Kliar, river, slickar eller gnider sig
  • Pälsavfall
  • Illaluktande hud

Om din hund har något av dessa symtom bör du ta den till veterinären för en riktig undersökning.

 

Orsaker till hudåkommor hos hund

 

Miljöbetingade allergier

Hudproblem hos hundar beror i bland på miljöbetingade allergier. Hudallergi hos hund brukar visa sig på mycket specifika områden, inklusive: ansiktet, öronen, tassarna, svansroten, under armbågarna och kring ljumskarna. Allergier dyker vanligen upp mellan 3 månader och 6 års ålder. Fråga veterinären om ett allergitest är rätt för din hund.

Miljöbetingade allergier kan vara pollen, mögelsporer och dammkvalster. Dessa allergener är luftburna och kan förekomma året runt, förutom pollen, som är vanligare under våren. Hundens hud är en viktig barriär mot allergener, så att hunden håller sig frisk, och därför är det viktigt att prioritera hudvård för hunden.

Hudallergier hos hund tenderar att vara kroniska och kommer att kräva livslång skötsel. Detta betyder att du måste bada hunden med ett schampo som motverkar kliande för att hjälpa till att lugna huden. Nutritionen spelar också en viktig roll för hudens hälsa – att övergå till hundmat som är sammansatt för att främja en frisk hud kan hjälpa till att lindra irritationen.

Parasiter och loppor

 

Loppor, löss och kvalster kan alla orsaka hudirritation hos hunden. Bett av parasiter är irriterande och kan göra att hundar biter och kliar sig så att huden skadas. Vissa hundar kan vara särskilt känsliga eller ”hyperkänsliga” för bett från parasiter, eftersom ett enda loppbett kan orsaka en massa obehag för hunden.

Infektioner

Bakterie- och svampinfektioner kan orsaka hudproblem hos din hund och påverka dess allmänhälsa. Infektioner kan uppstå på grund av ett flertal orsaker, bland annat allergi, men öppna sår eller skärsår blir lättast infekterade och utgör i allmänhet den största risken för din hunds hud och hälsa i stort. Se till att rådfråga veterinären om du tror att din hund kan ha en hudinfektion.

Foderallergi

Ungefär som hos människor, kan hundar utveckla foderöverkänslighet som en reaktion mot vissa typer av protein i fodret. Veterinären kan utföra ett allergitest för att avgöra om din hund har några foderallergier och rekommendera hundmat som är sammansatt för att mildra problemen för hundar med foderöverkänslighet.

 

Främja en frisk hud hos din hund

 

Det första du bör tänka på om du misstänker att hunden har någon typ av hudproblem är att tala med veterinären. Han eller hon kan hjälpa dig att fastställa orsaken till hudirritation och hjälpa dig att välja det bästa sättet att avhjälpa problemet. Veterinärens rekommendationer kan inkludera något eller allt av följande:

 

Läkemedel

kan hjälpa till att hantera hudinfektioner eller svår klåda

NUTRITION

kan hjälpa till att lugna känslig hud. Det kan också hjälpa till att identifiera själva orsaken till problemet (t.ex. foderöverkänslighet). Foder som är rikt på essentiella fettsyror främjar också en frisk hud och en glänsande päls hos hunden.

Kosttillskott

kan hjälpa din hund att få i sig de fettsyror och andra näringsämnen som den behöver för att läka.

 

Prata med din veterinär

 

Hudens hälsa är avgörande för hundens välbefinnande i stort. Riktig badning, regelbunden översyn av päls och hud samt årliga veterinärbesök är jättebra sätt att hjälpa till att förebygga hudproblem hos hunden så att den håller sig frisk och glad. Se också till att tala med veterinären om Hill's sortiment för foderöverkänslighet, hudvård och godbitar för att se om det finns några bra alternativ för din hunds hud.

 

Ta hand om din hund

ARTIKLAR OCH VERKTYG

Hund- och kattskötsel