stora fördelar
för små hundar

TACK VARE VETENSKAPEN

Vilka hundar räknas som små hundraser?

Alla små hundraser, från tax till yorkshireterrier, har stora personligheter och är ett stort sällskap. Små hundraser definieras i regel som hundar som väger 9,5 kilo eller mindre och de kan återfinnas inom nästa alla hundgrupper. De klassificeras populärt som "toy-", "miniatyr-" eller "sällskapshundar" och har alla särskilda behov utifrån biologi, ras och disposition.

hund med tröja

Små hundraser har egna näringsbehov

Små hundraser har en egen biologi i jämförelse med stora hundraser och rätt typ av foder kan bidra till balans för din lilla håriga kompis. Några näringsbehov som måste beaktas är:

Ikon av oxidativ hund

Kaloriintag

Små hundraser har snabbare ämnesomsättning än större hundar och behöver ungefär 88 kalorier per kilo per dag, medan stora hundar bara behöver lite drygt hälften av detta. [1] Fråga veterinären vilken din hunds idealvikt är.

Ikon av oxidativ hund

Oxidativ stress

Eftersom små hundar lever längre behöver de ett foder som innehåller höga halter av antioxidanter, som hjälper till att neutralisera fria radikaler under ett långt liv.

 

En liten hund sitter framför tomma matskålar

Kombinera våt- och torrfoder

Att blanda våtfoder med torrfoder är ett utmärkt sätt att ge konsistens och smak åt din hunds måltider.

Blandningsalternativ Torrfoder Våtfoder
Lite krispighet 95 % 5 %
Mjuk och krispig 90% 10%
En utsökt topping 80 % 20 %

Hill's foder för små hundraser är utformat för livslång hälsa

På Hill's tänker vi på mer än bara foderbitens storlek för att garantera att de små hundarnas näringsbehov täcks av alla våra recept. Vi sätter samman våra torr- och våtfoder för små hundraser utifrån deras unika kaloribehov och behov utifrån ålder. Våra våtfoder har en mjuk konsistens och en utsökt smak som dina djur kommer att älska, samtidigt som de ger små hundraser den energi de behöver.

 

 

 

 

 

VISSTE DU DET HÄR? En frisk liten hund kan bli upp till 20 år.Det är viktigt att vara medveten om att din hunds livslängd kan variera mycket beroende på ett antal faktorer.

Kvinna som ger sin lilla hund kärlek

Sköta om en hund av liten ras

Små- och miniatyrraser erbjuder alla de olika särdrag som utmärker större hundraser i en liten och rolig förpackning, tillsammans med unika personligheter och karaktärsdrag.

Många små hundar är lättstressade

Den stora världen kan verka överväldigande för en liten hund, men du kan hjälpa till att minska vanliga stressfaktorer och erbjuda ett tryggt mänskligt sällskap.

Vanliga stressfaktorer är:

 • Separation: Hundar gillar att ha en egen bekväm plats att dra sig tillbaka till
 • Höga ljud: Överväg att spela låg musik för att kamouflera ljud
 • Ändrade rutiner: Skapa en förutsägbar daglig rutin med regelbundna mattider, promenader och stunder av lek
 • Inkräktande på personligt utrymme: I synnerhet barn kan behöva lära sig hur de ska hantera hundar på rätt sätt och låta dem vara i fred och koppla av

VISSTE DU DET HÄR? En liten hund behöver ha en egen plats, som en korg eller matta, där den kan känna sig trygg och lugn.

Många små hundraser behöver särskild pälsvård

Små långhåriga hundar – fluffiga pudlar eller yorkshireterrier med silkeshår – bör borstas dagligen för att hålla pälsen i god kondition och för att förebygga tovor, som kan vara smärtsamma att få bort.

Goda pälsvårdsvanor är viktigt för hundar av små raser:

 • Se till att använda ljummet vatten som känns behagligt för din hund
 • Använd ett specialschampo för hundar
 • Använd en utredningsborste framtagen för långhåriga hundar
 • Borsta varsamt i hårets riktning
 • Skölj noggrant för att förhindra hudirritation
 • Torka din hund genom att klappa om den med en varm handduk

Små hundar behöver tid för lek

Att leka med leksaker stärker banden mellan dig och din hund, ger motion och mental stimulans.

 • Ge en leksak av lämplig storlek: För stora leksaker är svåra att hantera – alltför små leksaker kan utgöra en kvävningsrisk
 • Se upp med stora lekkamrater: Stora hundraser – i synnerhet valpar – kan råka tro att en liten hund är en leksak
 • Håll koll på barnen: Se till att dina barn vet hur man leker varsamt med en liten hund
 • Det finns inget skäl att dalta med dem: En liten hund är fortfarande en hund, så ge den många tillfällen att springa runt
small paws center

Engagemang för små hundars levebröd

För att få en bättre förståelse för små hundars näringsbehov, sociala behov, känslor och beteenden har Hill's skapat ett center ägnat åt små hundraser (Small Paws centre). Den här nya anläggningen, som är en del av vårt globala Pet Nutrition Centre (PNC), använder den allra modernaste tekniken för att skapa specialformulerad nutrition som utvecklats för små hundars unika behov.

Small Paws Centre hyser 80 små hundar under 5,4 kg – var och en av dessa får förträfflig veterinärvård och erbjuds en blandning av stimulerande inomhus- och utomhusaktiviteter under dagen, och även en plats utomhus att kunna skälla i.

1 Coates, Jennifer. “Nutritional Differences for Small, Toy, and Large Breed Dogs.” Petmd.Com, PetMD, 3 Feb. 2012, www.petmd.com/blogs/nutritionnuggets/jcoates/2012/feb/nutrition_differences_for_small_toy_large_breeds-12459. Hämtad 26 okt. 2020.