Hundraser av mindre storlek har en stor aptit på livet

Det rätta fodret för hundraser av mindre storlek har ett optimerat urval av ingredienser för att tillgodose deras behov

Hundraser av mindre storlek har en stor aptit på livet

Små och miniatyrraser, vanligtvis de som väger under 10 kg som vuxna, är generellt klassificerade som "Toy", "Miniatyr" eller "Sällskapshundar". I århundraden har de varit människornas favoritvänner jorden över, från munkar i Himalaya som älskar sina Tibetanska spaniels till europeiska kungligheter som prisar sina Papillons. Andra mindre raser, som våra terriers, var framtagna för att outtröttligt slita bredvid sina favoritmänniskor. Oavsett deras ursprungliga syfte, vinner dessa raser idag våra hjärtan vart de än går.

Yorkshire terrier looks over the shoulder of his owner.

Små hundraser har särskilda behov beroende på sin biologi, ras och karaktär

 • Den stora världen kan vara överväldigande för en liten hund. Även vardagliga saker som dammsugaren gör ett stort intryck. Exempel på stressfaktorer är separation från familjen, höga ljud och ändrade rutiner – som att resa, gå till veterinären eller träffa nya människor.
 • Tack vare sin storlek lever små hundar längre. Men detta betyder också att de utsätts för längre exponering av fria radikaler, vilka kan skada celler och DNA.
 • Din hund ser kanske bra ut i dina ögon, men idealvikten varierar beroende på storlek och ras. Din veterinär kan berätta vad din hunds idealvikt är.

Stressiga situationer i vardagen

Vi kan hjälpa våra hundar och katter genom att om möjligt minska stressfaktorer och se till att de känner sig trygga och har mycket sällskap av människor de känner. Hundar behöver ha en ”egen plats” – en korg eller matta där de kan känna sig trygga och lugna. Rätt foder, som Hill's™ Science Plan™ Calm & Happy med lugnande ingredienser som hydrolyserat mjölkprotein, kan också bidra till att främja känslomässig balans hos små hundar.

Få reda på mer

SEPARATIONS-
ÅNGEST

 

En förutsägbar daglig rutin med regelbunden utfodring, promenader och aktivering kan hjälpa din hund att känna sig mer självsäker.

 

LJUD-
KÄNSLIGHET

 

Överväg att spela låg musik för att kamouflera ljuden.

 

 

 

 

ÄNDRINGAR AV RUTINER
OCH MILJÖ

Hundar gillar att ha en bekväm egen plats att dra sig tillbaka till. En filt hemifrån eller en gammal tröja utgör en trygg bädd när du reser.

 

INKRÄKTANDE PÅ
PERSONLIG UTRYMME

Barn i synnerhet kan behöva lära sig hur de ska hantera hundar och katter på rätt sätt – och att de ska låta dem vara i fred och koppla av när de fått nog.

Black and brown terrier looks up intently.

Pälsvård

Behov av pälsvård varierar beroende på ras. Fluffiga Pudlar och Yorkshire terriers med silkeshår har pälsar som kräver mer vård än de korthåriga raserna som t ex Shibas och Dvärgpinscher. Långhåriga hundar bör borstas dagligen för att hålla pälsen i god kondition och för att förebygga tovor, vilka kan vara smärtsamma att få bort. Borsta alltid med mjuk hand i riktning med hur pälsen växer och var noga med att borsta över hela hundens kropp. Rätt foder kan göra stor skillnad. Ingredienser som essentiella fettsyran Omega-6 främjar en frisk hud och glansig päls.

Goda pälsvårdsvanor är viktigt för hundar av små raser:

 • Var noga med att använda ljummet vatten som känns bekvämt för ditt djur.
 • Använd ett specialiserat schampo som är ämnat för en hund som din. Använd aldrig produkter för människor
 • Använd en utredande borste som är designad för långhåriga hundar.
 • Skölj noga för att undvika hudirritation.
 • Passa på att klappa om och lugna din hund när du torkar den.
 • Det är möjligt att blåsa hundens päls torr genom att sätta hårtorken på det svalaste läget. Byt till en handduk om din hund verkar orolig.

Lekdags är viktigt

Lektid med leksaker är en viktig möjlighet för din hund att få lite motion, mental stimulans och tid att stärka banden med dig. Ta fram några stycken av hundens leksaker och byt ut dem med några veckors mellanrum, så fortsätter leksakerna att vara nya och intressanta för hunden.

Ge din hund en leksak av lämplig storlek

Alltför små leksaker kan riskera kvävning eller sväljas av din hund.

 

Lek säkert

 

Snören, band eller gummiband kan vara intressanta för din hund, men kan utgöra en risk.

 

 

Hushållsredskaper är inte leksaker

Hushållsredskap kan verka roliga för din hund, men de kan vara giftiga eller gå sönder.

 

Dags för nya leksaker

En bra regel gällande alla leksaker är att så fort de börjat gå sönder är det dags att ersätta dem med en ny.

 

Relaterade produkter

Ta hand om din valp

Artiklar och verktyg

Hundskötsel

 • Good vs Bad Foods For Dogs

  Discover why the best dog food for one dog may not be the best for another. Look at these key factors & ingredients to keep your dog happy & healthy.
 • Mata din valp

  Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt. Detta hjälper valpen att vänja sig vid miljön. Om du vill byta foder ska du göra det gradvis. Börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret och öka gradvis andelen med nytt foder under en vecka till dess att övergången är klar.
 • Att blanda hundmat

  Att använda hundmat på burk som ett komplement till, eller som "topping" på torrfoder är populärt. Faktum är att många hundar som äter ett torrt dietfoder även äter burkmat från dagligvaruhandeln.
 • Hur man hanterar övergången av ett hundfoder till ett annat

  Dogs running Det är viktigt att din hund byter hundfoder gradvis från sitt nuvarande foder för att undvika en irriterad matsmältning eller magproblem.
 • Hälsoriskerna med att överutfodra din hund

  Dogs running Fetma är ett vanligt problem hos hundar - lär dig mer om hur farligt det kan vara att övermata din hund.
 • Hur och när ska du utfodra din valp?

  Dogs running Det är viktigt att du matar din valp rätt med mängd mat vid regelbundna tider. Din valp behöver rätt mängd näringsämnen för att växa och bli en frisk vuxen hund. Det är livsviktigt för din valps hälsa att hans fysiska tillstånd övervakas regelbundet och att mängden mat justeras medan han växer.