SMÅ HUND-
RASERSTORA SKILLNADER

Alla små hundraser, från tax till yorkshireterrier, har stora personligheter och är ett stort sällskap. Det finns många olika typer av små hundar, men de har alla samma unika behov.

Vilka hundar räknas som små hundraser?

Små hundraser definieras i regel som hundar som väger 9,5 kilo eller mindre och de kan återfinnas inom nästa alla hundgrupper. De klassificeras populärt som "toy-", "miniatyr-" eller "sällskapshundar" och har alla särskilda behov utifrån biologi, ras och disposition.

foto på liten hund i ägarens knä

Att sköta om en hund av liten ras

Små- och miniatyrraser erbjuder alla de olika särdrag som utmärker större hundraser i en liten och rolig förpackning, tillsammans med unika personligheter och karaktärsdrag.

 • Om rutinskötsel

  Den stora världen kan verka överväldigande för en liten hund, men du kan hjälpa till att minska vanliga stressfaktorer och erbjuda ett tryggt mänskligt sällskap.

  Vanliga stressfaktorer är:

  • Separation: Hundar gillar att ha en egen bekväm plats att dra sig tillbaka till
  • Höga ljud: Överväg att spela låg musik för att kamouflera ljud
  • Ändrade rutiner: Skapa en förutsägbar daglig rutin med regelbundna mattider, promenader och stunder av lek.
  • Inkräktande på personligt utrymme: I synnerhet barn kan behöva lära sig hur de ska hantera hundar och katter på rätt sätt och låta dem vara i fred och koppla av

  VISSTE DU DET HÄR? En liten hund behöver ha en egen plats, som en korg eller matta, där den kan känna sig trygg och lugn.

 • Många små hundraser behöver särskild pälsvård

  Små långhåriga hundar – fluffiga pudlar eller yorkshireterrier med silkeshår – bör borstas dagligen för att hålla pälsen i god kondition och för att förebygga tovor, som kan vara smärtsamma att få bort.

  Goda pälsvårdsvanor är viktigt för hundar av små raser:

  • Se till att använda ljummet vatten som känns behagligt för din hund
  • Använd ett specialschampo för hundar
  • Använd en utredningsborste framtagen för långhåriga hundar
  • Borsta varsamt i hårets riktning
  • Skölj noggrant för att förhindra hudirritation
  • Torka din hund genom att klappa om den med en varm handduk
 • Små hundar behöver tid för lek

  Att leka med leksaker stärker banden mellan dig och din hund, ger motion och mental stimulans.

  • Ge en leksak av lämplig storlek: För stora leksaker är svåra att hantera – alltför små leksaker kan utgöra en kvävningsrisk
  • Se upp med stora lekkamrater: Stora hundraser – i synnerhet valpar – kan råka tro att en liten hund är en leksak
  • Håll koll på barnen: Se till att dina barn vet hur man leker varsamt med en liten hund
  • Det finns inget skäl att dalta med dem: En liten hund är fortfarande en hund, så ge den många tillfällen att springa runt
 foto av sällskapsdjur förälder utfodring leksak pudel

Små hundraser har egna näringsbehov

Små hundraser har en egen biologi i jämförelse med stora hundraser och rätt typ av foder kan bidra till balans för din hårige lille kompis. Några näringsbehov som måste beaktas är:

Kaloriintag

Små hundraser har snabbare ämnesomsättning än större hundar och behöver ungefär 88 kalorier per kilo per dag, medan stora hundar bara behöver lite drygt hälften av detta. [1] Fråga veterinären vilken din hunds idealvikt är.

Oxidativ stress

Eftersom små hundar lever längre behöver de ett foder som innehåller höga halter av antioxidanter, som hjälper till att neutralisera fria radikaler under ett långt liv.

Vetenskapsbaserade ingredienser

Ingredienser som omega-6-fettsyror främjar en frisk hud och glansig päls.

Hill's foder för små hundraser är utformat för livslång hälsa

På Hill's tänker vi på mer än bara foderbitens storlek för att garantera att de små hundarnas näringsbehov täcks av alla våra recept. Vi sätter samman våra torr- och våtfoder för små hundraser utifrån deras unika kaloribehov och behov utifrån ålder.

VISSTE DU DET HÄR? En frisk liten hund kan bli upp till 20 år. Det är viktigt att vara medveten om att din hunds livslängd kan variera mycket beroende på ett antal faktorer.

3D -rendering av små tassar

Engagemang för små hundars levebröd

För att få en bättre förståelse för små hundars näringsbehov, sociala behov, känslor och beteenden har Hill's skapat ett center ägnat åt små hundraser (Small Paws centre). Den här nya anläggningen, som är en del av vårt globala Pet Nutrition Centre (PNC), använder den allra modernaste tekniken för att skapa specialformulerad nutrition som utvecklats för små hundars unika behov.

Small Paws Centre hyser 80 små hundar under 5,4 kg – var och en av dessa får förträfflig veterinärvård och erbjuds en blandning av stimulerande inomhus- och utomhusaktiviteter under dagen, och även en plats utomhus att kunna skälla i.

 bild av pojke som klappar hund i gräset

Steget före för framtida generationer

Vi har varit verksamma inom foderbranschen sedan 1939 och vi förstår värdet av att planera för långsiktig hållbarhet.

bild av husdjursnäringscentralarbetare som klappar katt

Med engagemang för det goda

Vår tillverkningsprocess är utformad för att uppfylla etiska, hållbara och ansvarstagande standarder.

 bild av katt inuti kartong

En produkt som du kan lita på

Läs om hur vi ser till att ditt foder lever upp till de högsta jämförelsesiffrorna för näring, säkerhet och smak.

1 Coates, Jennifer. “Nutritional Differences for Small, Toy, and Large Breed Dogs.” Petmd.Com, PetMD, 3 Feb. 2012, www.petmd.com/blogs/nutritionnuggets/jcoates/2012/feb/nutrition_differences_for_small_toy_large_breeds-12459. Accessed 26 Oct. 2020.