Är det säkert att ge min hund banan?

Publicerad av Jean Marie Bauhaus
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundar "go bananas" när det gäller mat för människor! Många livsmedel som människor äter regelbundet är dock inte bra för hundar, och vissa är rent av skadliga. Men kan hundar äta bananer? Här får du information om att ge banan till din hund och varför du ska överväga att faktiskt servera en bit av denna vitaminrika frukt.

Golden retriever sitter bredvid ett öppet kylskåp med frukt och grönsaker inutiFördelar med bananer

Bananer är fulla av kalium och C-vitamin. De är också bra källor till vitamin B6, mangan, biotin och koppar, vilka alla gynnar hundens allmänna hälsa. Bananer är också rika på magnesium, vilket kan hjälpa din hund att absorbera andra vitaminer mer effektivt och främja en sund bentillväxt, skriver Kennel Club.

Nackdelar med att ge banan till hundar

Bananer innehåller dessutom mycket socker, så de bör endast ges som en sporadisk godbit och inte ingå som en regelbunden del av hundens kost. Även om fiberinnehållet i bananer kan vara bra för din hund i små mängder, kan det faktiskt orsaka förstoppning i stället för att förebygga detta, om hunden äter för mycket av dem.

Säg nej till bananskal

Även om bananskal inte är giftigt för hundar är skalet svårt att smälta och hunden kan bli illamående eller få förstoppning. Se därför till att slänga bananskalen på en plats där hunden inte kan komma åt dem.

Brun långhårig chihuahua i rosa tröja äter banan ur en människas hand.Säkerhet när det gäller bananer

När du erbjuder bananer som godis för första gången är det viktigt att hålla utkik efter tecken på magbesvär. Det är också viktigt att hålla koll på om din hund ökar i vikt eftersom det är ett tecken på att den kanske får för mycket godsaker. Om din hund har diabetes eller problem med högt blodsocker är det förmodligen bäst att hålla den borta från bananer helt och hållet. Din veterinär kommer att kunna ge dig den bästa informationen om huruvida banan är okej att ge till hunden som ett speciellt hundgodis då och då.

Vad händer om din hund får tag i en banan och äter hela bananen, med skal och allt? Du ska ringa din veterinär omedelbart om du märker tecken på illamående eller matsmältningsproblem.

Hur du ger din hund banan

Vissa hundar älskar smaken av banan och äter den direkt ur handen, medan andra måste trugas. Du kan prova några av följande taktiker för att introducera banan till din hund:

  • Prova att mosa den i maten
  • Blanda lite banan med jordnötssmör (Även jordnötssmör är ett livsmedel som hundar bör äta med måtta. Det ska aldrig användas som ett vanligt mellanmål eller som återkommande belöning.)
  • Fyll en foderleksak med mosad banan och frys in den
  • Frys in en banan innan du skalar och skär den och ge de frysta skivorna till din hund
  • Ge din hund hundgodis med banan som ingrediens för att se om den gillar smaken. Hill's har ett bra alternativ med jordnötssmör och banan som du kan prova.

Kan hundar äta banan? Det korta svaret är — ja, men med måtta. Även om bananer är fulla av näringsämnen är de en söt godbit som endast bör utgöra en liten del av näringsriktig hundmat. Om du är osäker på om du ska ge din hund banan, rådfråga din veterinär om de bästa näringskällorna för din hund.

Kort om författaren

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en hund- och kattägare, bloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara fyrbenta vänner.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter