Näringsbehov från valp till åldrande hund

Published by
Minuter läsning

När du skaffade din första hund tog du säkert dig tiden att utforska utbudet och prata med hundens veterinär om näringsbehovet innan du bestämde dig för vilket foder du skulle ge den. Du vet förmodligen att man inte ska ge hunden matrester, men visste du om att i takt med att din hund åldras kommer även dess näringsbehov att förändras? Ett hundfoder som följer livsstadier växer med din hund, men det är viktigt att du förstår vad din lurvige familjevän behöver från valpstadiet ända fram till åldrande hund.

Vad är näringsbehov för hundar?

Näringsämnen är substanser som erhålls från mat och fungerar som en energikälla. Hundar älskar att leka med sina ägare, och för att göra det behöver de energi. Näringsämnen är avgörande för ett djurs tillväxt och kan ses som ett verktyg för underhåll för att bibehålla optimal hälsa hos din hund. På samma sätt som en bil behöver bensin (och annat underhåll) för att köra behöver din hund mat för att fungera.

Det finns olika kategorier av näringsämnen som din hund behöver i dieten: proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer, mineraler och vatten. Genom att välja ett balanserat foder som innehåller dessa näringsämnen hjälper du din unga hund att växa och din åldrande hund att hålla sig frisk. 

Nyfödda valpar

När valparna är nyfödda, och under de närmast efterföljande veckorna, kommer all näring de får i sig komma från moderns mjölk. Om tiken däremot blir sjuk eller valparna överges måste de unga valparna få mjölkersättning. Din veterinär kan upplysa dig om hur man väljer en ersättning och hur man matar nyfödda valpar som inte får mjölk av sin mamma.

Till sist börjar de vänja sig av vid modersmjölken − eller mjölkersättningen − och börjar äta fast foder. För att starta avvänjningsprocessen kan du börja med att separera tiken från valpkullen under korta perioder. När tiken inte är där introducerar du dem för valpfoder i en skål. Förläng successivt den tidsperiod som fodret står framme hos valparna. Var uppmuntrande, men tvinga dem inte att äta.

Unga valpar

När valparna är avvanda får de all sin näring från hundfodret, så se till att välja något som inte bara är gott utan också hälsosamt. Valpar kräver och gör av med massor av energi, så för att unga hundar ska hålla ångan uppe och må som bäst ska fodret innehålla extra protein. I början bör valparna helst få tre till fyra mindre måltider per dag, och efterhand går man successivt över till två större måltider om dagen. Prata med din veterinär om vad som bäst för din valp så att den med säkerhet får i sig sitt dagliga näringsbehov.

Du kan förvänta dig att valpen leker med maten i början. Det kan börja med en lek där valpen upptäcker en smak den gillar. Snart ser den fram emot både smak- och tuggupplevelsen. Att blöta torrfodret en aning kan göra det enklare att tugga.

Vuxna hundar

De flesta hundar når vuxenstadiet kring ett års ålder så det är viktigt att gå över till ett vuxenfoder. En vuxen hunds foder baseras på storlek och aktivitetsnivå. Om du har frågor kring hur mycket foder du ska ge din hund är det bäst att rådgöra med din veterinär. Övergöd aldrig din lurviga vän. I den här livsfasen behöver hundar näring som underhåll. En extremt aktiv hund har helt andra näringsbehov än en mindre aktiv knähund.Jack Russell Terrier puppy eating out of a silver dog food bowl.

Jack Russell-valp som äter ur en hundskål.

En stor hund behöver dessutom mer mat än en liten ras. När du bestämt dig för vilken typ av foder du ska ge din hund, tänk på att andra aspekter, exempelvis temperatur, kommer att innebära förändringar av din hunds diet. Extrem värme och kyla gör att mer energi förbränns och du måste kompensera för det i dieten. En aktivitetsförändring − om du till exempel börjar motionera hunden efter ett program − innebär också att du behöver ändra mängden eller typen av foder.

Eftersom vuxna hundar inte behöver samma näringsämnen som valpar för att växa är det bästa fodret för din vuxna hund ett foder som är speciellt sammansatt för din vuxna hunds behov. Till exempel, Hill's SCIENCE PLAN Adult är speciellt utformat för att tillgodose behoven hos en aktiv vuxen hund. Om du fortsätter att ge din vuxna hund ett valpfoder när den nått full storlek kan det leda till övervikt eftersom valpfoder brukar vara rika på tillväxtbaserade näringsämnen.

7+ åldrande hundar

Ett ofta förbisett segment i hundens livsstadiecykel är den mognare åldern, vanligtvis mellan 7 och 12 år. Samtidigt som din hund fortfarande är pigg och livlig och förmodligen inte har svårigheter att leka eller motionera med dig kanske du märker att den börjar slå av lite på takten och att lekstunderna är lite kortare än förut. Hundar skiljer sig inte från människor i det avseendet. Precis som vi slår de av på takten, så det är mycket viktigt att ge dem ett foder som motsvarar deras åldrande behov. Eftersom din hunds aktivitetsnivå har sjunkit i den här fasen av livet behöver den mer av näringsämnen som främjar friska organ, skelett och muskelunderhåll. Ett foder som är sammansatt för hundens behov i detta livsstadium kommer att hjälpa den att känna sig ung och aktiv. Bara för att den slår av lite på takten betyder det inte att slutet är nära. Den har fortfarande mycket spring i sig och mycket kärlek att ge − en diet som får den att känna sig i fin form är allt som behövs.

Även om din hund inte börjat dra ned på tempot ännu behöver dess kropp likväl viktiga näringsämnen för att den ska känna sig ung och aktiv. Överväg ett hundfoder som Hill's SCIENCE PLAN Senior Vitality som är speciellt sammansatt för att motverka effekterna av åldrande. Att välja rätt näring kan hjälpa till att främja hundens aktivitet, samspel och rörlighet när den åldras.

SCIENCE PLAN Senior Vitality är speciellt framtaget för äldre vuxna hundar i åldern 7+, och 6+ för hundar av större raser. Om du är osäker på var i livscykeln din hund befinner sig kan du ta hjälp av denna information om hundars åldrande. Här kan du jämföra din hunds ålder med människoår och lära dig att känna igen tecken på åldrande som du behöver hålla ett extra öga på. Rådfråga din veterinär om Hill's SCIENCE PLAN Senior Vitality skulle kunna vara ett bra val för din hund.

Seniora hundar

Hundar brukar anses vara seniora när de är runt 11 år gamla, men det här kan förstås variera beroende på hundens storlek och ras. Större hundar tenderar att uppnå senior ålder fortare än mindre hundar på grund av den belastning på kroppen som det större formatet innebär. När din hund börjar bli gammal förändras dess kropp och näringsbehov ännu en gång. Ämnesomsättningen och immunförsvaret förändras vilket innebär att du behöver ändra din hunds kost. Varje hund är unik, så fråga din veterinär vid den årliga hälsokontrollen om din hund har uppnått eller närmar sig senior ålder.

Hundfoder för seniora hundar är sammansatta för att bevara hundarnas normala kroppsfunktioner. Ämnesomsättningen saktas ofta ner betydligt, så seniora hundar behöver inte foder som är rikt på kalorier. Problem med leder och rörlighet är också vanligt hos åldrande hundar. Därför skapar Hill's foder som är särskilt sammansatta för att främja rörlighet samt ett starkt skelett och god ledhälsa. Om du känner dig osäker kring din hunds hälsa när den åldras ska du inte tveka att be din veterinär om hjälp med att välja ut det foder som bäst tillgodoser din seniora hunds behov.

Hantera speciella behov

Tänk på att näringsbehoven kan förändras när som helst under din hunds liv, oavsett ålder. Det gäller speciellt om något inträffar som förändrar hundens diet, till exempel vitamin- eller mineralbrist, eller fysisk sjukdom. Om din veterinär rekommenderar att ändra hundens diet är det viktigt att följa anvisningarna, och kom ihåg att övergången mellan de olika fodren ska ske gradvis för att undvika matsmältningsproblem.

Välja hundfoder för varje stadie i livet 

Glöm inte att utöver foder ska din hund alltid ha tillgång till rent och friskt vatten.

Ytterligare ett par ord om att utfodra med en näringsrik diet. När man älskar sin hund så mycket är det lätt att man vill skämma bort den med godbitar och snacks. Kom bara ihåg att ge hälsosamma godsaker när du tränar din valp. Hundgodis bör inte utgöra mer än fem procent av din hunds diet.

Att välja vad du ska ge din hund bör inte vara så svårt. Om du behöver hjälp med att välja ur det stora utbudet kan du börja med att snäva in alternativen för din hunds åldersgrupp. Du kan fråga din veterinär om råd när det gäller näringsmässiga överväganden för din hund. Veterinären kommer att beakta din hunds ras, storlek och energiförbrukning för att hjälpa dig att välja rätt. Överväg nutrition från Hill's SCIENCE PLAN, ett foder för hundens alla livsstadier som följer din hund genom alla tillväxtstadier.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila är en djurälskare som tror på ordets makt och på hur ett meddelande kan informera, och till och med omvandla, sin avsedda läsarskara. Hennes texter finns överallt på internet, och i tryck. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Relaterade artiklar

 • Riskerna med för mycket protein i hundfoder

  En vanlig missuppfattning bland hundägare är att hundar är absoluta köttätare och kräver foder som huvudsakligen består av kött. Det stämmer inte.
 • Hur och när ska du utfodra din valp?

  Dogs running Det är viktigt att du matar din valp rätt med mängd mat vid regelbundna tider. Din valp behöver rätt mängd näringsämnen för att växa och bli en frisk vuxen hund. Det är livsviktigt för din valps hälsa att hans fysiska tillstånd övervakas regelbundet och att mängden mat justeras medan han växer.
 • Helgmat du ska undvika att ge din hund

  Högtider innebär delande och gemenskap vilket innebär att din hund kan bli bortskämd med extra godsaker. Det är inget fel i att festa med din ludna vän, men det är viktigt att veta vad hundar inte bör äta.
 • Hundar har andra näringsbehov än människor  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter