Hundens näringsbehov från valp till äldre år

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När du skaffade din hund tog du dig tid att undersöka och prata med veterinären om vad hunden behöver för näring innan du valde vad du skulle utfodra den med. Du vet att du aldrig ska dela matrester med ditt husdjur, men vet du att när din hund åldras förändras näringsbehoven? Hundmat anpassad efter ålder utvecklas parallellt med din hund, men det är viktigt att du förstår vad din håriga familjemedlem behöver från valpålder till ålderdom.

Vad behöver hundar för näring?

Näringsämnen är ämnen som kommer från maten och används som energikälla. Hundar älskar att leka med sina ägare, och de behöver energi för att göra det! Näringsämnen är viktiga för djurens tillväxt och kan betraktas som underhållsverktyg för att hålla din hund vid optimal hälsa. Precis som din bil behöver bensin (och andra typer av underhåll) för att fungera, behöver din hund också mat för att fungera och kunna hålla igång.

Det finns olika klasser av näringsämnen som din hund behöver i sin kost: proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer, mineraler och vatten. Om du väljer ett balanserat foder som innehåller dessa näringsämnen hjälper du unga hundar att växa och äldre hundar att hålla sig friska.

Nyfödda valpar

När hundar är nyfödda och under de närmaste veckorna får de komplett näring från modersmjölken. Men om mamman är sjuk eller om hundarna är föräldralösa måste de små valparna få mjölkersättning. Din veterinär kan informera dig om hur du väljer en bra ersättning och hur du matar nyfödda valpar som inte får mjölk från sin mamma.

Så småningom börjar de avvänja sig från modersmjölken - eller mjölkersättningen - och kan börja med fast föda. För att påbörja avvänjningen börjar du med att ta bort mamman från kullen under korta perioder. När mamman är borta kan du ge dem valpfoder i en skål. Öka gradvis den tid som kullen får äta sin egen mat, var uppmuntrande men tvinga inte på dem maten.

Unga valpar

När valparna väl är avvanda får de all sin näring från hundmat, så se till att välja något som inte bara är välsmakande utan också hälsosamt. Valpar kräver och förbrukar mycket energi, så näringskraven för unga hundar innehåller mer protein för att gynna en sund tillväxt. Valpar kan också behöva tre till fyra mindre måltider per dag till att börja med och sedan långsamt gå över till två större måltider per dag. Prata med din veterinär om den bästa utfodringen för din valp för att se till att den får tillräckligt med näring varje dag.

Räkna med att valparna leker med maten i början. Även om ätandet kan börja som en lek kommer unga hundar att njuta av smaken och se fram emot olika dofter och känslan av att tugga. Det kan hjälpa att blöta torrfoder lite för att få hunden att tugga.

Jack Russellvalp äter ur en silverfärgad matskål.

Vuxna hundar


De flesta hundar når vuxnastadiet runt det första året, så det är viktigt att övergå till hundmat för vuxna hundar vid den tidpunkten. En vuxen hunds foder baseras på storlek och aktivitetsnivå. Om du har frågor om hur mycket du bör ge din hund är det bäst att fråga din veterinär, men mata aldrig din lurviga vän för mycket. I det här skedet av livet behöver hundar näring för att kunna leva på ett bra sätt. Ett extremt aktivt husdjur har alltså andra näringsbehov än en mindre aktiv knähund. Dessutom kräver en stor hund mer mat i sin kosthållning än vad en liten hund behöver få i sig.  När du väl har valt den typ av foder som passar din hund bäst, kom ihåg att andra faktorer som t.ex. temperatur, påverkar förändringar i hundens kost. Extrem värme och kyla förbrukar mer av hundens energi och den måste kompenseras för detta i sin kost. Även om du ändrar aktivitetsnivå, t.ex. börjar träna, kan du också anpassa mängden eller typen av mat som du ger ditt husdjur.

Eftersom vuxna hundar inte behöver samma näringsämnen för att växa som valpar så är bäst hundmat för din vuxna hund ett foder som är speciellt framtaget för deras behov. Hill's Science Diet-produkter är till exempel särskilt utformade för att tillgodose behoven hos en aktiv vuxen hund. Om du fortsätter att utfodra din vuxna hund med valpfoder när den har uppnått sin fulla storlek kan det leda till viktproblem eftersom valpmat tenderar att vara rik på tillväxtbaserade näringsämnen.

Hundar 7 år och uppåt

En ofta förbisedd del av hundens liv är de mogna åren, vanligtvis mellan sju och tolv år. Även om din hund fortfarande är mycket livlig och förmodligen inte har några problem med att leka och motionera med dig, kanske du märker att den börjar sakta ner lite och att lekstunderna inte är lika långa som tidigare. Hundar skiljer sig inte från människor i det avseendet. Precis som vi saktar ner med åldern gör de också det, så det är viktigt att ge dem mat som uppfyller deras behov som vuxna. Eftersom din hund har blivit långsammare i detta skede av livet behöver den mer näring för att upprätthålla friska organ, ben och muskler. Ett foder som är anpassat till deras behov i den här åldern gör att de kan fortsätta att känna sig unga och vara aktiva. 

Även om din hund inte har börjat sakta ner ännu är kroppen fortfarande i behov av viktiga näringsämnen för att hålla sig ung och aktiv. Överväg produkter som Hill's Science-kost för äldre hundar, som är speciellt framtagen för att förbättra förmågan att vara pigg i vardagen. Genom att välja rätt näring kan du bidra till att öka deras aktivitet, interaktion och rörlighet när de blir äldre.

Om du är osäker på var i livscykeln din hund befinner sig kan du ta del av den här användbara informationen om husdjurens åldrande. Här kan du jämföra hundens och människans åldrar och bättre förstå vilka tecken på åldrande som du måste se upp för när de blir äldre.

Äldre hundar

En hund når sin ålderdom vanligtvis vid 11 års ålder, men även här kan det skilja sig åt beroende på storlek och hundras. Större hundar tenderar att åldras snabbare än mindre hundar på grund av den påfrestning de utsätts för när de är en stor ras. När din hund åldras förändras kroppen och näringsbehovet ännu en gång. Det kommer att ske metaboliska och immunologiska förändringar som kräver att du ändrar din hunds kost. Alla hundar är olika, så se till att fråga vid den årliga kontrollen om din hund har uppnått eller närmar sig sin ålderdom.

Hundmat för äldre hundar är sammansatt för att bidra till att upprätthålla deras normala kroppsfunktioner. Ämnesomsättningen saktar ofta ner betydligt, så äldre hundar behöver inte mat som är rik på kalorier. Hill's tillverkar dessutom foder som är särskilt framtaget för att gynna en sund rörlighet, vilket kan vara ett problem för äldre hundar. Om du är orolig för din hunds hälsa när den åldras bör du rådgöra med din veterinär för att få hjälp med att välja bäst hundmat för att tillgodose din ålderstigna hunds behov.

Behandling för särskilda behov

Kom ihåg att hundens näringsbehov kan förändras när som helst under livet, oavsett ålder. Om din veterinär rekommenderar att du ändrar kosten för ditt husdjur, se till att följa instruktionerna och kom ihåg att alltid övergå gradvis från varje typ av hundmat för att undvika matsmältningsproblem.

Att välja hundmat för varje livsfas

Glöm inte att din hund alltid ska ha tillgång till friskt och rent vatten utöver maten.

En snabb påminnelse till om att ge din hund en näringsriktig kost. När man älskar sin hund är det lätt att vilja skämma bort den med godis och snacks. Kom ihåg att ge nyttigt hundgodis när du tränar din valp. Hundgodis bör inte utgöra mer än tio procent av hundens kost.

Det borde inte vara svårt att välja vad du ska ge din hund att äta. Om du behöver hjälp med att välja mellan de många valmöjligheter som står till buds kan du först begränsa alternativen till din hunds åldersgrupp. Rådgör sedan med din veterinär om du behöver veta vad din hund behöver för näring. Veterinären tar hänsyn till hundens ras, storlek och energiprestanda när han eller hon hjälper dig att välja.

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila är en husdjursentusiast som tror på ordens kraft och hur ett budskap kan informera, och till och med förändra den avsedda målgruppen. Hennes texter finns överallt på Internet och i tryckt form. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Relaterade artiklar

 • Hur man hanterar övergången av ett hundfoder till ett annat

  Dogs running Det är viktigt att din hund byter hundfoder gradvis från sitt nuvarande foder för att undvika en irriterad matsmältning eller magproblem.
 • Types of Dog Food For Each Life Stage

  No single food is appropriate for all lifestages of your pet. This article teaches owners about the changing nutritional needs of their pets from puppy and kitten to adult and mature adult.
 • När blir min valp en vuxen hund?

  Lär dig hur du känner igen tecknen på att din valp blir en vuxen hund, samt hur du kan hjälpa till att möta deras utvecklings- och näringsbehov.
 • Mata din valp

  Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt. Detta hjälper valpen att vänja sig vid miljön. Om du vill byta foder ska du göra det gradvis. Börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret och öka gradvis andelen med nytt foder under en vecka till dess att övergången är klar.

Relaterade produkter