Lydnadsträning för valpar: hur man lyckas!

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Obedience trainingGrattis – det är dags att hämta hem din nya hundvalp! Du vet säkert redan hur viktigt det är med socialisering och ett gott uppförande för en fyrbent familjevän, och du är redo att starta ett lydnadsträningsprogram med din valp redan från början. Valpträning bygger dessutom ett starkt band mellan hunden och hans nya familj. Men – hur börjar man?

Vad är lydnadsträning för valpar?

Lydnadsträning hjälper din hund att förstå sin roll i sin nya familj och i världen runtomkring. Det kommer lära honom allt han behöver för att interagera med andra hundar och människor, både inom familjen och utanför. Valpträning är det första steget i att lära sin hund ett hälsosamt beteende och för att undvika negativa sådana. Hundar börjar ofta sin träning genom att lära sig enkla kommandon som ”sitt” och ”stanna kvar”, men kan senare utvecklas och bli tränade i mer specifika saker, såsom att stanna i en hundbur utan att gny eller hur man tålmodigt sitter kvar utan att tigga när familjen äter middag.

Det bästa med att träna din valp i hemmet är att du kan skräddarsy er träning utefter din och din hunds livsstil. Det finns inga bättre eller sämre ”trick” eller beteende du borde börja med. Det viktigaste är att lära din hund att bli en god lyssnare och följa dina direktiv.

Beteenden att akta sig för

Det är viktigt att veta vad för typ av problem man vill undvika så att det blir lättare att lära sin hund ett gott uppförande redan från starten. Vissa djurägare vill undvika ett överdrivet skällande, medan andra är oroliga över att deras hund tuggar på saker de inte ska tugga på (såsom farliga inomhusväxter eller skor). Gräva, tigga, bita, stjäla mat och kissa inomhus kan vara andra problem hundägare försöker undvika.

Lär dig läsa din valps kroppsspråk

Middagstid är oftast ett av de svåraste tillfällen att lära din valp lydnad. Han ser sin flockledare äta en utsökt måltid och tittar upp mot dig med sina stora valpögon som är så svåra att stå emot. Det är här som du måste vara stark och undvika att ge honom dina rester. Detta kommer hjälpa din hund att inte lägga på sig oönskade kg och samtidigt lära sig att det inte leder någon vart att tigga vid bordet. Se till att hela familjen följer denna regel. Det räcker med att en familjemedlem fuskar med träningen och allt du har lärt din hund sätts på spel.

Tecken på aggression eller underkastelse

Om din valp känner sig modig eller aggressiv kommer han försöka göra sig själv större än vad han är genom att ställa sig på bakbenen uppresta öron och svans. Han kommer också trycka upp sitt bröst och resa ragg från nacken och över ryggen. Han kan också börja morra och långsamt vagga svansen.

Å andra sidan, en undergiven hund gör sig istället mindre och beter sig likt en valp. Det är för att en vuxen hund kan ”säga till” en valp, men skulle inte attackera honom. Underkastelse känns igen på ett kroppspråk där valpen hukar sig och håller svansen lågt eller under sig ..... Han kan också försöka slicka i ansiktet på den dominanta hunden eller människan. Han kan också komma att lägga sig ner på rygg.

I båda fallen krävs det att du hjälper hunden att träna bort dessa beteenden. Antingen genom att minska de aggressiva sidorna eller hjälpa honom att känna sig mer självsäker och inte dra sig undan.

Skällande och gnällande

Även om det kan kännas irriterande och till och med pinsamt när din hund skäller och gnyr, är det viktigt att komma ihåg att det är en naturlig del av din hunds beteende och kommunikation. Därför är det viktigt att lära din valp när det är okej att skälla och när det inte är det. Du vill ju trots allt att din hund ska vara uppmärksam och varna vid oroväckande ljud, men inte varje gång han ser en ekorre.

Ett gnällande är däremot ingenting du någonsin ska belöna. Om du går och tröstar din hund så fort han gnyr uppmuntrar du enbart ett dåligt beteende och han kommer fortsätta gny för att få din uppmärksamhet. I det här fallet behöver du ignorera din valp när han gnyr – och ja, det kommer vara svårt, men du kommer uppskatta det när gnällandet slutar och du kan äntligen få en hel natts sömn!

Slutligen, socialisering med barn och andra djur är ofta den vanligaste orsaken till att man börjar lydnadsträna sin valp. Man vill kunna bjuda hem folk till sitt hem och ta med sin hund ut bland andra och känna sig säker med att din hund kan kommunicera på ett tryggt och socialt sätt med både djur och människor. Barn kan ofta göra hundar skygga, så därför är det viktigt att lära dem hur de ska bete sig runt barn – även om det inte bor några i ert hem. Din hund kommer förmodligen stöta på barn då och då under era promenader och det kan vara skönt att veta att han inte blir upprörd eller rädd av barns ibland väldigt närgångna och oförutsägbara beteenden mot din hund.

Trots att du kanske tycker vissa områden är viktigare att träna på än andra, är det viktigt att jobba på alla slags beteenden och socialiseringsträning när du börjar med lydnadsträning där hemma. Att ha en idé om vad du vill fokusera på i början kan hjälpa dig att komma igång, men kom ihåg att träna på alla punkter under den tid ni tränar tillsammans.

Lydnadsskola i hemmet

Valpar är redo att lära sig snabbt, så det är viktigt att börja med träningen så fort du tar hem din nya valp. Så fort du tillåter ett negativt beteende visar du din valp att det är tillåtet, så sätt igång med lydnadsträning för din valp så fort som möjligt för att den ska komma på rätt bana redan från början. Här kommer lite tips till din lydnadsträning för dig och din valp som ni kan göra hemma.

Håll träningen kort

Valpar har inte en särskilt bra koncentrationsförmåga, så håll era valpträningar korta. Öva ett kommando i fem minuter åt gången, och sedan igen när du får möjlighet utanför träningstillfällena. Din hund kan bara göra en sak i taget, så fokusera på ett kommando i taget och fortsätt när han har klarat det. Det är också en bra idé att avsluta varje träningstillfälle när det är som roligast för att göra din hund exalterad inför nästa gång.

Var konsekvent

När du var barn och gick i skolan, vad hjälpte när du skulle lära dig multiplikationstabellen eller lära dig stava? Jo, övning! Att vara konsekvent är nyckeln till din träning med den nya valpen. Han behöver inte bara träna på de nya kommandon igen och igen och igen, men också att du är konsekvent. Det betyder att aldrig hoppa över träningen, även om du är trött eller upptagen. Om du till exempel är i full gång med att laga middag och din hund visar tecken på att han behöver gå ut och göra sina behov är det bara att stänga av ugnen och ta ut honom direkt. Var dessutom konsekvent med att alltid använda samma ord för samma kommando, som till exempel ”sitt”, ”plats”, eller ”nej”. Detta gör att varje ord blir associerat till ett specifikt kommando.

Öva hela tiden, överallt

Du vill att din valp ska kunna lyssna till dig i alla situationer, inte bara där hemma, så var noga med att inte begränsa era träningstillfällen till bara ett rum i hemmet, eller en del av trädgården. Träna på kommandon där hemma, utomhus, i kvarteret, i skogen och i parker eller vilken annan plats som helst där du är på besök med din hund. Det kommer vara nya distraherande dofter och ljud så fort din hund kommer till ett nytt ställe och du vill gärna försäkra dig om att din hund fortfarande kan sina kommandon äcen om ni är i nya miljöer.

Det är också viktigt att komma ihåg att även om det hjälper att ha en familjemedlem som fungerar som flockledare, bör din hund bli tränad av samtliga familjemedlemmar. En del av lydnadsträning för valpar är att lära sig sin plats i flocken, vilket gör det viktigt att alla i familjen är delaktiga i träningen. Detta gör också att din hund lär sig att lyssna på kommandon av alla människor, inte bara en enda ledare.

Belöna din valp

Hundar är högt motiverade av beröm och belöning. Skapa positiva associationer för din valp när han följer dina kommando genom att verbalt uppmuntra honom eller genom att ge honom en bit foder eller hundgodis. Belöning gör inte bara träningen roligare för din hund, utan också något värt att jobba för. Se bara till att godiset inte utgör mer än 10 procent av hans dagliga kaloriintag för att undvika en onödig viktuppgång.

Hundar är motiverade av att tillfredsställa sin husse och matte, men söker (precis som människor) också tillfällen för beröm och belöning. Kom ihåg bara ihåg att vänja av din hund den där godisbiten när han väl lärt sig det nya kommandot. Det kommer göra honom trygg att utföra kommandot på eget initiativ och lära honom att inte alla handlingar resulterar i godis.

Överväg professionella lydnadskurser

En del hundägare bestämmer sig för att anmäla sina hundar till ännu mer socialisering- lydnadskurser när de är klara med sin lydnadsträning hemma. Valpkurser tar oftast emot hundar som är mellan 12 veckor upp till 6-8 månader månader gamla. Dessa typer av kurser låter hundarna träna på det du lärt din hund där hemma, fast med andra människor och valpar. En tidig socialisering med människor och andra hundar kommer att hjälpa din valp att lära sig vad som är accepterat beteende i den stora världen utanför trädgården.

Dessutom, om du har problem med att träna din valp själv där hemma, eller bara behöver lite vägledning, kan en professionell hundtränare hjälpa dig. Det finns tränare som erbjuder lektioner både i ditt eget hem och i deras egna lokaler. Men innan du bestämmer dig för någon, se till att göra lite research för att försäkra dig om att han eller hon är trovärdig och kunnig. Av samma anledning kan det vara en bra idé att tala om era respektive träningsfilosofier för att försäkra dig om att deras träningstaktik går i linje med hur du vill uppfostra din hund. Om du behöver råd kan du kontakta din veterinär eller fråga någon du känner som nyligen gått professionell lydnadsträning med sin egen hund.

Slutligen, oavsett om du tränar din hund i hemmet på egen hand eller om du tar med honom till en hundkurs med instruktör, kom ihåg att tålamod är det viktigaste du behöver under denna process. Din valp kommer onekligen göra flera misstag och då behöver han ditt stöd. Tillrättavisa honom vänligt men tydligt och bestämt hur han ska ändra felaktiga beteenden och förstärk kommandon du tidigare lärt honom. Din hund litar på dig och är redo att lära sig allt du vill!

Biografi artikelförfattare

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordens makt och hur ett meddelande kan information – och till och med transformera – dess mottagare. Hennes texter kan finnas runtom på internet och i tryckt form, och inkluderar både intervjuer, spökskrivande, bloggar och icke-fiktiva texter. Erin är en nörd inom SEO och allt inom social medier. Hon tog examen från Fairfield University med en M.F.A. i kreativt skrivande. Skriv till henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne här: http://erinollila.com.

Relaterade artiklar

 • Socializing Your Puppy: Steps for Success

  Dogs running Discover how to introduce your dog to other dogs, as well as the benefits of letting him interact with other dogs.
 • Alternative Techniques for Training Your Puppy

  There are many methods to training your puppy, this article explores other training methods to help your new puppy.
 • Tidig träning

  Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.
 • Avlägsna dåligt beteende

  Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda.

Relaterade produkter