Våt- eller torrfoder för hundar – vad är rätt för ditt husdjur?

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundmat verkar vara en så enkel sak, men alla tillgängliga alternativ kan vara överväldigande när du ska bestämma vad din kompis ska äta. En av jämförelserna du kommer att möta till att börja med är våt- eller torrfoder.

Tänk först på din hunds totala hälsa, ålder och beteendemässiga behov samt din livsstil. Båda alternativen är bra val, men det ena kan fungera bättre för ditt husdjur.

Fördelar med våtfoder för hundar

Våtfoder för hundar (burkmat) är en bra källa till sådant som det kanske inte finns så mycket av i torrfoder. Detta omfattar:

 • Högre vattenhalt: Vatten är viktigt för att hunden ska bibehålla vätskebalansen och för många andra kroppsfunktioner. Om din hund inte dricker så mycket vatten eller om du bor i ett torrt, varmt klimat kan våtfoder hjälpa din hund att hålla vätskebalansen, enligt PetMD. Men du måste fortfarande se till att din hund har tillgång till friskt vatten.
 • Hjälper hundar som har problem att tugga. Hundar kan ha problem med att tugga hårda foderkulor av olika anledningar, till exempel om de har tappat tänder, har felriktade käkar eller till och med en ovanligt liten mun. I dessa fall kan det vara mycket lättare för dem att äta våtfoder.Brown dog eating food out of a blue bowl in the backyard.
 • Lukt: Äldre hundar tappar lite luktsinne och äter därför kanske inte sitt torrfoder med samma lust eller intresse som de brukade. Våtfoder luktar och smakar ofta mycket, vilket kan hjälpa till att öka aptiten.
 • Variation: Våtfoder finns ofta i många olika smaker, texturer och former som kan ge lite variation till hundarna. Det kan vara fördelaktigt att ge våtfoder till hundar som är kräsna, håller på att övergå till ett nytt foder eller som till och med behöver gå ner i vikt.

Fördelar med torrfoder för hundar

Torrfoder för hundar är fullpackat med näringsämnen och välkänt för att vara:

 • Bekvämt: Uppmätta portioner med torrfoder kan lämnas framme så att hundar som äter långsamt hinner äta upp.
 • Ekonomiskt: Torrfoder för hundar kan vara billigare att köpa i storpack och förvara hemma jämfört med våtfoder.
 • Bidrar till att rengöra tänderna: Vissa hundfoder är utvecklade för att reducera uppbyggnad av plack, fläckar och tandsten, eftersom foderkulorna är utformade för att skrapa bort ansamlingar på din hunds tänder.
 • Stimulerande miljö: Torrfoder är ofta lättare att använda i aktivitetsleksaker, vilket kan vara bra för att underhålla din hund medan du är på jobbet och kontrollera matintaget för glupska hundar. Eftersom din hund inte behöver jaga efter sin kvällsmat kan aktivitetsleksaker ge mental stimulans som ökar livskvaliteten.

Det bästa av båda

Ett tredje alternativ är att välja både våt- och torrfoder. Det kan du göra genom att blanda maten i samma skål, ge torrfoder på morgonen och våtfoder på kvällen (eller vice versa) eller genom att ge våtfoder som "godis" för att belöna bra beteende. Se bara till att du inte ökar hundens kaloriintag när du blandar dessa foder, särskilt om de står på ett viktkontrollprogram.

Titta på videon för att lära dig mer om fördelarna med våtfoder och hur du kan ge din hund god variation vid måltiderna.

Tänk på att du bör undvika att blanda olika märken, särskilt om din hund får dietfoder. Hill's Pet Nutrition-foder är speciellt framtagna för att uppfylla hundars och katters behov, och om du blandar olika märken kan du späda ut den exakta balansen i Hill's näring.

Prata med din veterinär

Om din hund har några hälsoproblem, eller om du funderar över om du ska välja torr- eller våtfoder, ska du prata med din veterinär.

Oavsett vad du väljer att göra när du jämför våt- och torrfoder, ska du följa dessa riktlinjer när du ändrar hundens mat så att övergången blir så smidig som möjligt. Det är även okej att låta din hund berätta vilken typ av mat den föredrar.

När du börjar ge ett nytt foder bör du övervaka hundens matvanor för att se vilket alternativ den föredrar. Se bara till att inte byta mat för snabbt eller för ofta eftersom det kan störa matsmältningssystemet. Se också till att maten du väljer är balanserad och innehåller den näring hunden behöver för sina specifika hälsobehov.

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är en frilansande författare i Erie, Pa. Hon har en goldendoodle med namnet Maddie

 

Relaterade artiklar

 • Choosing the Right Food For Your Small Dog's Life Stages

  As small and toy breed dogs age, their nutritional needs change.
 • How Fat Can Be Good for Your Dog

  Dogs running Discover the positive effects fat can have on keeping your dog healthy.
 • Några grundregler

  Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav.
 • Mata din valp

  Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt. Detta hjälper valpen att vänja sig vid miljön. Om du vill byta foder ska du göra det gradvis. Börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret och öka gradvis andelen med nytt foder under en vecka till dess att övergången är klar.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>