Våt- eller torrfoder för hundar – vad är rätt för ditt husdjur?

Published by
Minuter läsning

Hundmat verkar vara en så enkel sak, men alla tillgängliga alternativ kan vara överväldigande när du ska bestämma vad din kompis ska äta. En av jämförelserna du kommer att möta till att börja med är våt- eller torrfoder.

Tänk först på din hunds totala hälsa, ålder och beteendemässiga behov samt din livsstil. Båda alternativen är bra val, men det ena kan fungera bättre för ditt husdjur.

Fördelar med våtfoder för hundar

Våtfoder för hundar (burkmat) är en bra källa till sådant som det kanske inte finns så mycket av i torrfoder. Detta omfattar:

 • Högre vattenhalt: Vatten är viktigt för att hunden ska bibehålla vätskebalansen och för många andra kroppsfunktioner. Om din hund inte dricker så mycket vatten eller om du bor i ett torrt, varmt klimat kan våtfoder hjälpa din hund att hålla vätskebalansen, enligt PetMD. Men du måste fortfarande se till att din hund har tillgång till friskt vatten.
 • Hjälper hundar som har problem att tugga. Hundar kan ha problem med att tugga hårda foderkulor av olika anledningar, till exempel om de har tappat tänder, har felriktade käkar eller till och med en ovanligt liten mun. I dessa fall kan det vara mycket lättare för dem att äta våtfoder.Brown dog eating food out of a blue bowl in the backyard.
 • Lukt: Äldre hundar tappar lite luktsinne och äter därför kanske inte sitt torrfoder med samma lust eller intresse som de brukade. Våtfoder luktar och smakar ofta mycket, vilket kan hjälpa till att öka aptiten.
 • Variation: Våtfoder finns ofta i många olika smaker, texturer och former som kan ge lite variation till hundarna. Det kan vara fördelaktigt att ge våtfoder till hundar som är kräsna, håller på att övergå till ett nytt foder eller som till och med behöver gå ner i vikt.

Fördelar med torrfoder för hundar

Torrfoder för hundar är fullpackat med näringsämnen och välkänt för att vara:

 • Bekvämt: Uppmätta portioner med torrfoder kan lämnas framme så att hundar som äter långsamt hinner äta upp.
 • Ekonomiskt: Torrfoder för hundar kan vara billigare att köpa i storpack och förvara hemma jämfört med våtfoder.
 • Bidrar till att rengöra tänderna: Vissa hundfoder är utvecklade för att reducera uppbyggnad av plack, fläckar och tandsten, eftersom foderkulorna är utformade för att skrapa bort ansamlingar på din hunds tänder.
 • Stimulerande miljö: Torrfoder är ofta lättare att använda i aktivitetsleksaker, vilket kan vara bra för att underhålla din hund medan du är på jobbet och kontrollera matintaget för glupska hundar. Eftersom din hund inte behöver jaga efter sin kvällsmat kan aktivitetsleksaker ge mental stimulans som ökar livskvaliteten.

Det bästa av båda

Ett tredje alternativ är att välja både våt- och torrfoder. Det kan du göra genom att blanda maten i samma skål, ge torrfoder på morgonen och våtfoder på kvällen (eller vice versa) eller genom att ge våtfoder som "godis" för att belöna bra beteende. Se bara till att du inte ökar hundens kaloriintag när du blandar dessa foder, särskilt om de står på ett viktkontrollprogram.

Titta på videon för att lära dig mer om fördelarna med våtfoder och hur du kan ge din hund god variation vid måltiderna.

Tänk på att du bör undvika att blanda olika märken, särskilt om din hund får dietfoder. Hill's Pet Nutrition-foder är speciellt framtagna för att uppfylla hundars och katters behov, och om du blandar olika märken kan du späda ut den exakta balansen i Hill's näring.

Prata med din veterinär

Om din hund har några hälsoproblem, eller om du funderar över om du ska välja torr- eller våtfoder, ska du prata med din veterinär.

Oavsett vad du väljer att göra när du jämför våt- och torrfoder, ska du följa dessa riktlinjer när du ändrar hundens mat så att övergången blir så smidig som möjligt. Det är även okej att låta din hund berätta vilken typ av mat den föredrar.

När du börjar ge ett nytt foder bör du övervaka hundens matvanor för att se vilket alternativ den föredrar. Se bara till att inte byta mat för snabbt eller för ofta eftersom det kan störa matsmältningssystemet. Se också till att maten du väljer är balanserad och innehåller den näring hunden behöver för sina specifika hälsobehov.

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är en frilansande författare i Erie, Pa. Hon har en goldendoodle med namnet Maddie

 

Relaterade artiklar

 • Riskerna med för mycket protein i hundfoder

  En vanlig missuppfattning bland hundägare är att hundar är absoluta köttätare och kräver foder som huvudsakligen består av kött. Det stämmer inte.
 • Hur och när ska du utfodra din valp?

  Dogs running Det är viktigt att du matar din valp rätt med mängd mat vid regelbundna tider. Din valp behöver rätt mängd näringsämnen för att växa och bli en frisk vuxen hund. Det är livsviktigt för din valps hälsa att hans fysiska tillstånd övervakas regelbundet och att mängden mat justeras medan han växer.
 • Helgmat du ska undvika att ge din hund

  Högtider innebär delande och gemenskap vilket innebär att din hund kan bli bortskämd med extra godsaker. Det är inget fel i att festa med din ludna vän, men det är viktigt att veta vad hundar inte bör äta.
 • Hundar har andra näringsbehov än människor  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Medium Chicken är sammansatt för att bevara muskelmassa och en god hälsa hos vitala organ. Med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och Omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>