Hur man hanterar kräsna hundar

Published by
Minuter läsning

Du matar din hund med god och näringsrik mat men det enda din hund gör är att sniffa och slicka lite lätt på den. När det är dags för nästa måltid har den förra knappt blivit rörd. Detta är tecken på att du förmodligen har en kräsen hund!

Du kanske tänker att din hund vill och behöver ha variation. Men sanningen är att din hund gladeligen äter samma mat varje dag, hela livet, så det är upp till dig att försäkra dig om att maten är god och näringsrik. Din hund härstammar från opportunistiska jägare som var vana vid att äta det de kunde få tag på.

Orsaken. Ofta är orsaken till hundars kräsna matvanor inte ett resultat av deras beteende, utan beror snarare på att de blir matade med rester från sin husse och matte eller får för mycket godis. Detta riskerar inte bara övervikt men också ett kräset förhållande till mat. Din hund undviker att äta i hopp om att istället få mer spännande mat än vad som ligger i skålen. Det bästa sättet att undvika detta beteende är att sluta ge sin hund mat från bordet och begränsa mängden godis. Kom ihåg att hundar och katter har ett annat näringsbehov än vad vi har, vilket betyder att det vi äter inte nödvändigtvis är tillräckligt balanserat för dem.

Om du, när din hund var yngre, försökte hitta det ”rätta fodret” genom att testa och erbjuda en rad olika foder, kan det vara så att du indirekt har uppmuntrat din hund att lära sig att hålla ut för någonting bättre. Om du varje måltid öppnar flera burkar mat för att försöka locka din hund att äta är det din hund som har kontrollen.

Effektiva sätt att korrigera detta beteende:

  • Hjälp din hund förstå att det inte finns något annat alternativ
  • Sätt ut din hunds mat i 30 minuter. Om den inte äter – ta undan matskålen
  • När det är dags för din hunds nästa måltid, ta fram maten igen i 30 minuter och ta undan den oavsett om hunden har ätit eller inte
  • Inom en eller två dagar kommer din hund att börja se sig omkring efter godbitar. Fortsätt din strategi, ge inte upp! Din hund kommer inte svälta, om den är hungrig kommer den att äta

Du kommer kanske märka att din hund är besviken på dig, men detta är en effektiv teknik för att träna bort ett kräset matbeteende. I det långa loppet kommer du vara glad att du gjorde det.

Om du ändrar din hunds foder, gör det gradvis:

  • Börja med att kombinera den nya maten med den gamla och stegvis öka den nya maten medan du minskar den gamla. Detta gör att din hund sakta men säkert vänjer sig vid det nya fodret och du slipper en hunger-strejk
  • Om du byter från våtfoder till torrfoder kan det vara en bra idé att blanda lite varmt vatten i det torra fodret
  • Om din hund plötsligt blir petig med maten men aldrig har uppvisat liknande beteende innan kan det finnas risk för sjukdom. Var uppmärksam på om din hund börjar kräkas, får diarré, tappar vikt eller är allmänt seg. Ta den till veterinären om du tror att det kan vara en medicinsk orsak.

Läs gärna:

  • Hur du gör hälsosamt godis hemma
  • Ta din hund till veterinären
  • Hur mycket och hur ofta man ska mata sin valp

Relaterade artiklar

Relaterade produkter