Små hundraser: Vad du behöver veta

Published by
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Små hundar är onekligen söta. Men om du tror att det är allt de har att erbjuda, tänk om! Små- och minihundsraser må vara små, men de är som alla hundar, med alla olika karaktärsdrag som du kan hitta hos större raser, allt förpackat i ett litet paket. Det betyder inte att små hundraser inte har sina egna speciella egenskaper. Om du undrar om en liten hund kan vara rätt att skaffa kan du läsa vidare för att lära dig några viktiga saker om små hundar.

Mångfald av små hundraser

En söt yorkshireterrier som tittar bakom en kvinnas axel

När man tänker på små hundar tänker man ofta automatiskt på de minsta hundarna som tillhör UK Kennel Clubs dvärghundsraser, som yorkshireterrier eller bichon frisé.

Små hundar finns dock i nästan alla rasgrupper. Den lilla taxen tillhör till exempel kennelklubbsgruppen, medan rat terrier och jack russell terrier tillhör terrier-gruppen.

När du väljer en liten hundras är det viktigt att tänka på att de utmärkande egenskaperna hos den grupp som hunden tillhör har mer att göra med temperament och personlighet än med storleken. Många små hundar, särskilt dvärghundar, är väl lämpade för stadsliv och stadsboende, men taxar och vissa terrierhundar som föds upp för att fånga skadedjur och annat småvilt, skulle även trivas bra på en gård eller på landet där de kan använda sina jaktinstinkter.

Det viktigaste att tänka på är att små hundraser, precis som större raser, skiljer sig åt när det gäller temperament och fysiska behov. Det är viktigt att du undersöker alla raser som du kan tänka dig att skaffa och se till att de passar bra för din familj och din livsstil.

Vad som är bra med små hundar

Små hundar har många fördelar. Som tidigare nämnts behöver de i allmänhet mindre utrymme för att trivas och vara glada, vilket gör dem till ett bra val om du bor i en lägenhet eller i ett litet hem. Men bara för att de är mindre betyder det inte att de inte behöver utrymme för att träna sina små ben. De har ofta en uppdämd energi, så om du inte har en trädgård där de kan leka är det perfekt att ha en hundvänlig park eller en promenadväg i närheten. Små hundar äter ofta mindre och deras grundläggande skötsel kostar mindre än en stor ras. De fäller inte lika mycket och tenderar att inte stöka runt i samma utsträckning (eller åtminstone färre dumheter) som stora hundar. De är också lättare att kontrollera i koppel eller genom att bära dem. Tänk efter - skulle du hellre hålla fast en 10 kg tung jycke eller en 40 kg tung jätte som försöker springa efter en ekorre? Enligt PDSA, lever små hundar i allmänhet längre än sina större motsvarigheter i genomsnitt.

Utmaningar med att ta hand om en liten hund

Trots fördelarna med små hundar finns det ett antal utmaningar. Även om de tenderar att vara tåliga när det gäller hälsa är deras små kroppar känsligare och benägna att skadas, särskilt om de tappas, om man leker för hårdhänt med dem, eller om de faller eller hoppar från för höga möbler. Därför är miniatyrhundar i allmänhet inte lämpliga för hushåll med mycket små barn, likaså bör äldre barn övervakas och lära sig att hantera små hundar på rätt sätt. Många små raser är också benägna att drabbas av olika hälsoproblem, t.ex. trakeal kollaps (luftstrupen faller delvis ihop) eller patellaluxation, när knäskålen hamnar i fel läge när knäet böjs. Det är alltid viktigt att du kontaktar din veterinär om din hund har dessa sjukdomar (eller andra), eftersom de kan rekommendera särskilda instruktioner angående hantering. Om din hund till exempel har en kollapsande luftstrupe kan det behövas en sele som passar över bröstet i stället för ett vanligt koppel och halsband.

Små hundar anses ofta vara stillasittande knähundar som älskar att gosa, men sanningen är att små hundar ofta är energiska och att vissa behöver mer motion än andra. Om du inte gillar att gå ut på promenader och inte har en stor trädgård där hunden kan springa runt i och leka, bör du leta efter en ras som får all den motion den behöver genom inomhuslek. Små raser är ofta riktiga energiknippen. De kanske inte leker och motionerar lika länge som andra hundar, men korta och frekventa lekar hjälper dem att få den motion de behöver.Det är också värt att notera att enligt en studie gjord 2021 på Helsingfors universitet, var två av de tre mest aggressiva hundraserna små raser (dvärgschnauzer och dvärgpudel). Forskarna påpekade att aggressivitet var starkast kopplad till rädsla och att den lilla storleken gör att små hundar känner sig oroliga, sårbara och benägna att vara utåtagerande. De noterade också att ett aggressivt beteende kan förvärras av bristande träning och överdrivet överseende från hundägare som tillåter beteendet, eftersom det inte verkar hotande och till och med lite gulligt. Lärdomen här är att när det gäller att uppfostra en vänlig och välartad hund är socialisering och lydnadsträning lika viktigt för små hundar som för stora hundar. Hur söt den än är, motstå lusten att behandla din lilla hundkompis som en bebis; den må vara liten, men det är en hund och den litar på att du tränar och vägleder den på samma sätt som du skulle göra med vilken annan hund som helst.

Näringsbehov för små hundar

Kanelfärgad chihuahuavalp klädd i en röd och svart hundtröja som äter ur en skål.Även om små hundar äter mindre totalt sett än stora hundar, behöver små raser faktiskt fler kalorier. The UK Kennel Club säger att små hundar tenderar att förbränna energi snabbare än större hundar, men de har förstås mycket mindre magar. Detta innebär att din lilla hund eller dvärghund måste äta mindre, men mer kaloririka måltider och behöver äta oftare än en större hund. Valpar som växer måste utfodras ännu oftare för att undvika hypoglykemi, eller lågt blodsocker, vilket kan leda till svaghet och slöhet, muskelskakningar, kramper och till och med dödsfall.

Du kan se till att din lilla hund får rätt mängd kalorier genom att utfodra den med ett speciellt sammansatt hundfoder för små hundraser som är mer kaloririkt än hundfoder för större raser. På grund av deras längre livslängd har små hundar också nytta av foder med höga halter av antioxidanter, vilket kan hjälpa till att förebygga skador från långvarig exponering av fria radikaler under deras långa liv.

Små hundar har ofta stora personligheter. Detta gör dem inte bara mycket roliga, utan kan också göra dem idealiska som sällskap under rätt omständigheter. Nu när du vet vad du kan förvänta dig av en liten hund kan du tryggt välja rätt hundras för ditt hushåll.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en husdjursägare, husdjursbloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara pälsälsklingar.

 

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Besvärligt gnagande

  Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska.
 • Äta hundbajs

  Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

Relaterade produkter