Är ananas ofarligt för hundar?

Publicerad av Jean Marie Bauhaus
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ananas är en välsmakande höjdare till tropiska drinkar och ett utsökt tillägg till fruktsallad, men är ananas säkert för hundar? Om du har varit skeptisk till att ge din hund bitar av den här läckra frukten har du faktiskt inget att oroa dig för. Färsk ananas kan vara ett näringsrikt hundgodis, så länge det ges med måtta.

Kan hundar äta ananas?

Jack russell terrier simmar mot en ananas som flyter i poolen.Ja, enligt PDSA, är ananas ofarligt för hundar. Färsk ananas är rik på B-komplex-vitaminer och C-vitamin. Den innehåller också stora mängder mineraler och elektrolyter, bland annat kalium, magnesium, järn och zink. Många av näringsämnena i ananas kan hjälpa till att stärka din hunds immunförsvar och är även bra för matsmältningen.

Rå ananas kan vara en hälsosam godbit för din hund när den ges i små mängder. Konserverad och torkad ananas innehåller dock ibland tillsatt socker och ger hunden extra kalorier, vilket den inte behöver.

Är ananas ofarligt för hundar?

Även om ananas kan vara nyttigt för hundar finns det dock vissa nackdelar. Medan det höga fiberinnehållet kan vara fördelaktigt i små mängder, kan för mycket av det goda orsaka matsmältningsproblem, bland annat diarré och förstoppning. För hundar med känslig mage kan även en liten mängd ananas leda till magproblem.

Ananas innehåller också mycket naturligt socker, vilket kan utgöra en risk för hundar med diabetes eller för dem som riskerar att utveckla diabetes.

Du ska undvika att ge din hund både det taggiga yttre skalet och den hårda kärnan i ananasen, varnar Battersea Dogs Home. Detta kan orsaka förstoppning i tarmen, så ring din veterinär om din hund har plundrat soptunnan och ätit någon av dessa delar av ananasen. Veterinären kan ge dig råd om du ska ta in din hund för en undersökning eller om du ska avvakta.

Hur du förbereder ananas till din hund

På vilket sätt kan hundar äta ananas? Följ dessa riktlinjer för att ge din hund ananas på ett säkert sätt:

  • Kolla med din veterinär innan du utfodrar om det finns några underliggande tillstånd där ananas inte skulle vara bra för hunden, till exempel diabetes.
  • Skala och kärna ur ananasen, släng skalet och kärnan på ett ställe som är utom räckhåll för hunden.
  • Skär ananasen i bitar för stora hundar, eller tärna den i små bitar för mindre hundar.
  • Om du ger din hund ananas för första gången, ge den en liten bit och vänta en timme för att se om den visar några tecken på matsmältningsproblem. Sluta ge hunden ananas om den inte verkar gilla det. Kom ihåg att högst tio procent av hundens dagliga kalorier bör komma från något annat än vanlig hundmat.
  • Ge din hund högst två eller tre små bitar ananas per dag.

En liten bit ananas i måttlig mängd kan vara ett gott mellanmål som din hund kan komma att älska. Var bara försiktig så att du inte överdriver, och låt inte din hunds entusiasm för denna söta godbit gå ut över vad som är bäst för hundens allmänna hälsa.

Kort om författaren

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en djurälskare, frilansskribent och romanförfattare. Hon bor för närvarande i Ozarks med sin man och deras grupp av fyrfotade familjemedlemmar, där hon njuter av att titta på ett brett utbud av vilda djur i sin trädgård medan hon dricker sitt morgonkaffe.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter