”Varför är min hund förstoppad?” och andra frågor om mag- och tarmproblem

Publicerad av Mindy Cohan, VMD
Minuter läsning

”Vad är förstoppning?” och ”Varför är min hund förstoppad?” är frågor som hundägare ofta ställer sig. I andra änden av skalan vad gäller mag- och tarmproblem finns diarré, som också kan vara svårt att förstå, eftersom det kan finnas många underliggande orsaker till det. Båda dessa mag- och tarmproblem hos hundar kan orsaka slöhet, väderspänning och extremt obehag. Även om du kan minska mag- och tarmproblemen genom att ge din hund ett näringsmässigt balanserat foder och undvika olämpliga saker (som att låta den äta ur soporna, svälja leksaker och tugga på rester från matbordet) är förstoppning och diarré vanliga tillstånd som hundägare bör känna till och veta när det är dags att gå till veterinären. Veterinären kan hjälpa till att identifiera orsaken till hundens förstoppning och visa hur du hanterar det på bästa sätt.

Långhårig chihuahua i koppel kisar i det starka solskenet.

Vad är förstoppning?

De flesta hundar har ett typiskt dagligt mönster för tarmtömning. Du känner säkert till det väl redan, genom antalet påsar du tar med på en promenad. Att hålla koll på hundens normala vanor kan hjälpa dig att identifiera när något kan vara fel.

Innan du frågar ”Varför är hunden förstoppad?” bör du lära dig att upptäcka tecken på det. Med förstoppning menas att ha svårt att tömma tarmen eller att göra det sällan. Det som kommer ut är ofta hårt och torrt och kan innehålla blod. En hund som bajsar en eller ett par gånger mindre än vanligt då och då har ofta inte några problem, men om hunden inte har bajsat på över en dag och visar tecken på att ha svårt att tömma tarmen eller om den har dålig aptit bör du ringa veterinären.

Varför är min hund förstoppad?

Det kan finnas många svar på varför din hund är förstoppad. En fysisk undersökning hos veterinären och tester, till exempel röntgen, hjälper till att upptäcka eller utesluta följande problem:

 • Om hunden ätit ett främmande föremål (kläder, leksaker, ben, stenar, gräs, päls, människohår)
 • Långsamma tarmrörelser
 • Uttorkning
 • Hoptrasslad päls som blockerar ändtarmsöppningen
 • Förstorad prostata hos hanhundar
 • Bråck (när en skada eller sträckning tryckt ut en liten del av ett inre organ genom den omgivande muskeln)
 • Tumör eller svulst i tarmkanalen
 • Infekterade eller impakterade analsäckar
 • Biverkningar av läkemedel
 • Ortopediska och neurologiska tillstånd, såsom artros, som påverkar hundens förmåga att sitta på huk

Hur kan jag hantera hundens förstoppning?

Hur förstoppningen ska hanteras beror på den underliggande orsaken. I fall där hunden bara har förstoppning på grund av hoptrasslad päls som blockerar öppningen kan du ge omedelbar lindring genom att klippa bort pälsen. Hundar som har svårt att tömma tarmen om avföringen innehåller päls, gräs eller benbitar kan behöva varsam hjälp av veterinärens behandskade hand för att på manuell väg avlägsna den impakterade avföringen. Hundar som har svårt att bajsa på grund av förstorad prostata, svulst i tarmkanalen eller bråck behöver opereras.

Du kan hjälpa din ortopediskt eller neurologiskt funktionsnedsatta hund till regelbundna tarmtömningar genom att stödja den med en sele när den ska bajsa. Hundar med diabetes mellitus och njurskador,, sjukdomar som kan öka deras risk för uttorkning och förstoppning, kan behöva extra vatten i sitt foder, eller tillskott av vätska subkutant (under huden) eller intravenöst (injicerat i en ven). Om röntgen visar en stor mängd avföring i hundens tjocktarm kan veterinären ge ett lavemang för att ge hunden väsentlig och omedelbar lindring.

För att förebygga det frustrerande och stressande scenariot att behöva hantera hundens förstoppning kan du prata med veterinären om hur du hanterar och förebygger förstoppning. Veterinären kan rekommendera att du ger valpen mjukt foder med högt vatteninnehåll, mjukgörande medel, medicinskt foder med högt fiberinnehåll eller medicinskt foder med låg andel icke svårsmälta ingredienser. Det ökade fiberinnehållet i vissa medicinska hundfoder möjliggör större vattenabsorption, vilket ger mjukare avföring och främjar motiliteten i tarmen (kroppens förmåga att få maten att röra sig igenom matsmältningssystemet). Rådfråga alltid en veterinär innan du ger hunden receptfria preparat, eftersom många kan vara farliga eller dödliga för hundar om de inte ges på rätt sätt.

Shiba Inu slumrar på golv med orangea och grå plattor

Vad är diarré?

I motsats till förstoppning, som kan få dig att undra när hunden kommer att bajsa igen, kan diarré få hundägaren att undra när hunden kommer att sluta bajsa igen. Diarré, som innebär att avföring kommer ofta och är lös i konsistensen är ett av de vanligaste mag- och tarmproblemen hos hundar. Som med förstoppning kan diarré bero på en mängd olika saker:

 • Hunden äter fet eller svårsmält mat (rester från matbordet, pinnar, leksaker, skräp)
 • Plötsliga förändringar av foder eller godbitar
 • Foderallergi eller foderintolerans
 • Stress (boende på hundpensionat, resor eller separationsångest)
 • Parasiter
 • Virus- eller bakterieinfektion
 • Inflammatorisk tarmsjukdom
 • Cancer
 • Läkemedel (antibiotika kan ofta vara en orsak)
 • Andra sjukdomar än mag- och tarmsjukdomar, t.ex. njur- eller leversjukdomar eller pankreatit

Hur kan jag hantera hundens diarré?

Mag- och tarmproblem hos hundar finns ofta på topp tio-listan över sjukdomar som veterinären behöver undersöka. Många fall av diarré är allvarliga och kräver veterinärvård, men mindre allvarliga tillstånd kan hanteras hemma efter att du rådfrågat veterinären. Innan du pratar med veterinären bör du fundera på följande frågor, så att du kan ge en fullständig beskrivning av problemet:

 • Hur länge har diarrén pågått?
 • Vilka andra sjukdomar har hunden?
 • Vilken färg har avföringen?
 • Äter och dricker hunden normalt?
 • Har hunden kräkts?
 • Verkar hunden trött och hängig?

Viktigast av allt är att se till att rådfråga veterinären om du oroar dig för något/några av dessa problem.

Welsh corgi pembroke-valp på stranden

Vilka tips för vård hemma kan hjälpa min hund med mag- och tarmproblemen?

När det gäller att hantera diarré hemma är det bäst att följa veterinärens råd noga. Ibland vill veterinären att du undviker att utfodra hunden i 24 timmar för att låta matsmältningssystemet vila. Men färskt vatten måste alltid finnas tillgängligt. Genom att vänta 12 till 24 timmar innan du ger hunden något att äta ger du de inflammerade tarmarna lite tid att vila och återhämta sig och det minimerar vätskeförlusten från kroppen. Det är av största vikt att du ger hunden färskt vatten och uppmuntrar den att dricka för att förebygga uttorkning.

Även om hundens diarré verkar mild är det alltid ett tryggt val att kontakta veterinären. Veterinären kan förskriva läkemedel för att snabbt komma till rätta med diarré och kan föreslå ett annat medicinskt foder än vad som skulle rekommenderas för förstoppning. Ett sådant foder ska vara ett mycket lättsmält foder som hjälper till att ersätta viktiga näringsämnen som hunden förlorat.

Mag- och tarmproblem hos hundar, oavsett om det är förstoppning eller diarré, kräver noggrann övervakning. Inget av det är vanligtvis akut, men om symtomen kvarstår och hunden blir sämre bör du inte skjuta upp veterinärbesöket. Om du känner till hur ofta hunden tömmer tarmen och hur konsistensen hos avföringen brukar vara är det lättare att känna igen problemen och ge bästa tänkbara vård åt din fyrfota vän.

Contributor Bio

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan är veterinär i Philadelphia-området och har examen från University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hon har en hittehund som heter Jem. Mindy gillar att ta långa promenader med Jem medan hon lyssnar på poddavsnitt om amerikanska inbördeskriget och Abraham Lincoln.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter