"Varför är min hund förstoppad?" och andra gastrointestinala frågor

Publicerad av Mindy Cohan, VMD
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Spektrat av hundens avföring - från diarré till förstoppning.

Oavsett om du kallar det för avföring eller bajs så är alla vi hundägare lite besatta av färgen, konsistensen och frekvensen på vår hunds bajs. Och det borde vi göra eftersom vi behöver veta vad som är normalt och vad som inte är det. Det spektrum som nämns i titeln kan också vara en riktig regnbåge med allt från gult bajs till grönt till rött, blodigt hundbajs. När det gäller konsistens och frekvens är förstoppning och diarré motsatser även där.

"Vad är förstoppning?" och "varför är min hund förstoppad?" är frågor som ofta ställs av djurägare. I motsatt ände av det gastrointestinala spektrumet finns diarré och båda kan vara förbryllande och ha många bakomliggande orsaker. Båda dessa gastrointestinala problem kan hos hundar orsaka letargi, uppblåsthet och extremt obehag. Även om du kan minimera mag- och tarmproblem genom att ge din hund ett näringsmässigt balanserat foder och undvika felaktig kost (som att äta skräp, äta leksaker och knapra på matrester), är förstoppning och diarré vanliga tillstånd som djurägare bör vara medvetna om och ha kännedom om när det är dags att uppsöka veterinär. Din veterinär kan hjälpa dig att identifiera orsaken till din hunds förstoppning eller diarré och det bästa sättet att hantera den.

En långhårig chihuahua-hund rynkar pannan i den starka solen när den är kopplad.

Vad är förstoppning?

De flesta hundar har ett typiskt dagligt mönster av tarmtömning. Du känner förmodligen redan till det väl från antalet påsar du tar med på en promenad. Att hålla reda på din hunds normala vanor kan hjälpa dig att identifiera när något kan vara fel.

Innan du frågar "Varför är min hund förstoppad?" bör du veta hur du känner igen symptomen. Förstoppning innebär att avföringen kommer sällan eller är ansträngd. Avföringen är ofta hård och torr och kan innehålla blod. En hund som då och då bajsar en eller två gånger mindre än vanligt är i allmänhet ingen anledning till oro, men om din hund inte har bajsat på mer än ett dygn och visar tecken på ansträngning eller dålig aptit ska du kontakta din veterinär.

Varför är min hund förstoppad?

Frågan om varför din hund är förstoppad kan ha många svar. En fysisk undersökning av din veterinär och tester, t.ex. röntgen, hjälper till att upptäcka eller utesluta följande problem:

 • Förtäring av främmande föremål (kläder, leksaker, ben, stenar, gräs, päls, människohår)
 • Trög tarmrörelse
 • Uttorkning
 • Päls som blockerar anus
 • Förstorad prostatakörtel hos hanhundar
 • Bråck (när en skada eller överansträngning pressar en liten del av ett inre organ genom den omgivande muskeln)
 • Tumör eller en knöl i tarmkanalen
 • Infekterade eller påverkade analsäckar
 • Biverkningar av läkemedel
 • Ortopediska och neurologiska tillstånd, t.ex. artrit, som hindrar hunden från att sitta på huk

Hur kan jag hantera min hunds förstoppning?

Behandlingen av förstoppning beror på den bakomliggande orsaken. Hundar som har svårt att få ut avföring som innehåller päls, gräs eller benfragment kan behöva hjälp av en veterinär för att manuellt avlägsna avföringen. Hundar som har svårigheter med avföringen på grund av förstorad prostata, ansamling i tarmkanalen eller bråck behöver kirurgiska eller medicinska ingrepp.

Du kan hjälpa din ortopediskt eller neurologiskt handikappade hund att hålla sig stadig genom att stödja den med en sele när den bajsar. Hundar med sjukdomar som diabetes mellitus och njursjukdomar som kan öka risken för uttorkning och förstoppning, kan behöva extra vatten i fodret eller subkutan (under huden) eller intravenös (injiceras i en ven) vätsketillförsel. Om röntgenbilderna visar en stor mängd avföring i hundens tjocktarm kan din veterinär utföra ett lavemang för att ge hunden en betydande och omedelbar lindring.

För att undvika att det blir frustrerande och jobbigt att hantera förstoppning hos hunden bör du prata med din veterinär om hur du kan hantera och förebygga förstoppning. Din veterinär kan rekommendera att du ger din hund mjukt foder med hög fukthalt, avföringsmjukgörande, ett fiberrikt terapeutiskt foder eller ett terapeutiskt foder med låg resthalt. Det ökade fiberinnehållet i vissa terapeutiska hundfoder möjliggör större absorption av vatten vilket mjukar upp avföringen och främjar tarmmotiliteten (kroppens förmåga att flytta föda genom matsmältningssystemet). Rådgör alltid med en veterinär innan du ger din hund receptfria läkemedel eftersom många kan vara farliga eller dödliga för hundar om de inte administreras på rätt sätt.

Shiba Inu sussandes på orange och grått klinkergolv

Vad är diarré?

Till skillnad från förstoppning, som kan få dig att undra när din hund kommer att bajsa igen, kan diarré få en djurägare att undra om deras hund någonsin kommer att sluta bajsa. Diarré, lös och frekvent avföring, är ett av de vanligaste gastrointestinala problemen hos hundar. Liksom förstoppning kan diarré bero på en mängd olika orsaker:

 • Äter fet eller svårsmält mat (matrester, pinnar, leksaker, skräp)
 • Plötslig förändring av utfodring eller nytt hundgodis
 • Födoämnesallergi eller -intolerans
 • Stress (vistelse i kennel, resor eller separationsångest)
 • Parasiter
 • Virus- eller bakterieinfektion
 • Inflammatorisk tarmsjukdom
 • Cancer
 • Medicinering (antibiotika kan ofta vara en orsak)
 • Icke-gastrointestinala sjukdomar, t.ex. njur- eller leversjukdomar eller pankreatit

Hur kan jag hantera min hunds diarré ?

GI-problem hos hundar återfinns genomgående på topp-tio-listor över medicinska problem som kräver veterinärbesök. Även om många orsaker till diarré är allvarliga och kräver veterinärvård kan mindre allvarliga episoder hanteras hemma efter att du har rådfrågat din veterinär. Innan du pratar med din veterinär bör du tänka på följande saker så att du kan ge en mer fullständig beskrivning av ditt husdjurs problem:

 • Hur länge har hunden haft diarré?
 • Vilka andra medicinska problem har din hund?
 • Vilken färg har din hunds avföring?
 • Äter och dricker din hund normalt?
 • Har din hund kräkts?
 • Är din hund slö?

Viktigast av allt är att du rådfrågar din veterinär om du är orolig för något av dessa problem.

Welsh corgi pembroke-valp på stranden

Vilka tips för hemvård kan hjälpa min hund med GI-stress?

När det gäller att hantera diarré hemma är det bäst att följa din veterinärs råd noggrant. Det är viktigt att ge din hund färskt vatten och att uppmuntra den att dricka för att förhindra uttorkning. Om inte din veterinär ber dig är det bäst att inte neka din hund mat om den har diarré. Mat är viktigt för att hålla tarmcellerna näringsrika och för att påskynda återhämtningsprocessen. Tala med din veterinär om huruvida din hunds normala foder är OK eller om de skulle föredra att du ger något mer lättsmält.

Även om din hunds fall av diarré verkar lindrigt är det alltid ett säkert val att söka veterinärvård. Din veterinär kan ordinera läkemedel för att snabbt underlätta diarrén eller föreslå ett annat terapeutiskt foder än vad som rekommenderas för förstoppning; detta hundfoder kommer att vara ett mer lättsmält foder som hjälper till att ersätta utarmade viktiga näringsämnen.

Problem hos hundar vare sig det gäller förstoppning eller diarré kräver noggrann bevakning. Även om inget av dessa vanligtvis är en omedelbar nödsituation ska du inte vänta med veterinärvård om symtomen kvarstår och hundens tillstånd förvärras. Om du känner till din hunds normala avföringsfrekvens och avföringskonsistens kan du lättare känna igen ett problem och ge din bästa vän rätt vård.

Biografi om medverkande

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan är veterinär i Philadelphia-området och har en examen från University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hon har adpoterat en hund som heter Jem. Mindy tycker om att vandra tillsammans med Jem medan hon lyssnar på podcasts om det amerikanska inbördeskriget och Abraham Lincoln.

Relaterade artiklar

 • Gastroenterit hos hundar: Vad du behöver veta

  564777592 Lär dig om vilka typer av gastroenterit som förekommer hos hundar, vilka symptom som kan visa sig på olika sätt, vilka behandlingsalternativ som finns och när det är tillräckligt allvarligt för ett veterinärbesök.
 • Hantera din hunds pruttar och gasproblem

  Lär dig de bakomliggande orsakerna till att hunden pruttar för mycket, tecken på att gasproblem kan vara ett större hälsoproblem och hur du kan hjälpa till att hantera dessa problem.
 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.

Relaterade produkter