Matsmältningsbesvär - en av de vanligaste anledningarna till att uppsöka veterinär

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Julen kan vara en farlig tid för hundars matsmältning - med kalkon, julgröt och massor av godis och presenter runt huset är det lätt att missa vad din hund listigt har snott. Men det är inte bara högtiderna som kan orsaka matsmältningsbesvär. Om du misstänker en matsmältningsstörning eller märker tecken som diarré eller kräkningar, ta din hund till veterinären så snart som möjligt.

För alla djur - både katter, hundar och människor - är matsmältningen och näringsupptaget avgörande för den allmänna hälsan och välbefinnandet. Termen "matsmältningsstörning" avser alla tillstånd som hindrar matsmältningen från att ske korrekt, eller som förändrar den hastighet med vilken maten passerar genom matsmältningskanalen.

Matsmältningsbesvär är ett av de vanligaste skälen till att uppsöka en veterinärklinik. De två viktigaste tecknen att hålla utkik efter är kräkningar eller diarré. Sjukdom och vattnig eller blodig avföring kan vara ganska uppenbart, men mer subtila avföringsförändringar kan också vara ett tecken på problem. Håll utkik efter avföring som är mjukare än normalt, som innehåller blod eller slem eller som har fått en konstig färg, t.ex. gul eller grön.

Men det finns också andra mindre uppenbara tecken, som viktminskning, förändrad aptit, gaser, gurglande mage eller plötslig inaktivitet.

Om du märker några sådana förändringar bör du besöka din veterinär så snart som möjligt. Om en matsmältningsstörning diagnostiseras kommer din veterinär att diskutera den mest troliga orsaken med dig. De vanligaste orsakerna är:

 • Inflammation och irritation i magsäcken (gastrit)
 • En reaktion mot ett foder, eller att hunden helt enkelt äter något som den inte gillar
 • Inflammation i tunntarmen
 • Inflammation i tjocktarmen (kolit) som leder till frekvent diarré, ofta med blod eller slem
 • Inflammation i bukspottkörteln (pankreatit) eller att bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med matsmältningsenzymer för att bearbeta maten ordentligt

Din veterinär kan rekommendera att ditt hund byter foder eller ordinera läkemedel för att hjälpa det att återfå hälsan snabbare. Detta är viktigt eftersom kräkningar och diarré kan leda till vätskeförlust och uttorkning samt förlust av vitaminer och mineraler. Tarmväggen är ofta inflammerad och den behöver också rätt näringsämnen för att återhämta sig snabbt.

Fråga din veterinär om Hill's Prescription Diet Canine i/d som är särskilt utformat för att hjälpa din hunds tarm att läka och återhämta sig mer effektivt. Du kan se skillnaden på så lite som tre dagar.*

Hill's Prescription Diet i/d rekommenderas av veterinärer eftersom:

 • Den är utsökt tilltalande för att få din hund att äta igen
 • Har en mild, icke-irriterande konsistens som hjälper tarmen att återhämta sig
 • Är mycket lättsmält med måttlig fetthalt för att underlätta upptaget av viktiga näringsämnen
 • Innehåller mycket elektrolyter och B-vitaminer för att ersätta näringsämnen som förlorats vid kräkningar och diarré
 • Kliniskt beprövade antioxidanter som stödjer ett hälsosamt immunförsvar.
 • Lämplig för såväl kortvarig återhämtning som långvarig utfodring
 • Är idealisk för såväl valpar som vuxna hundar. Fråga din veterinär hur mycket foder du ska ge eftersom valpar behöver mer foder per kilo kroppsvikt än vuxna hundar.
 • Finns i blöta och torra varianter

När den underliggande orsaken till matsmältningsstörningen har diagnostiserats kan din veterinär rekommendera att du byter till andra foder i Hill's sortiment. Ge bara den mat som din veterinär rekommenderar - frestas inte att "hemkoka" mat eller blanda den med ett annat märke. Detta kan leda till att de totala måltiderna blir obalanserade. Du kan också fråga din veterinär om råd om att ge flera små måltider per dag och alltid ge gott om rent, friskt vatten.

Genom att följa veterinärens rekommendationer kan du hjälpa din hund att snabbt komma upp på tassarna igen. Om tecknen inte blir bättre (eller om de blir bättre och sedan kommer tillbaka) ska du alltid kontakta din veterinär.

* En multicenterstudie av hur hundar med gastrointestinala störningar påverkas av en dietintervention. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

 

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter