Matsmältningsbesvär - en av de vanligaste anledningarna till att uppsöka veterinär

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Julen kan vara en farlig tid för hundars matsmältning - med kalkon, julgröt och massor av godis och presenter runt huset är det lätt att missa vad din hund listigt har snott. Men det är inte bara högtiderna som kan orsaka matsmältningsbesvär. Om du misstänker en matsmältningsstörning eller märker tecken som diarré eller kräkningar, ta din hund till veterinären så snart som möjligt.

För alla djur - både katter, hundar och människor - är matsmältningen och näringsupptaget avgörande för den allmänna hälsan och välbefinnandet. Termen "matsmältningsstörning" avser alla tillstånd som hindrar matsmältningen från att ske korrekt, eller som förändrar den hastighet med vilken maten passerar genom matsmältningskanalen.

Matsmältningsbesvär är ett av de vanligaste skälen till att uppsöka en veterinärklinik. De två viktigaste tecknen att hålla utkik efter är kräkningar eller diarré. Sjukdom och vattnig eller blodig avföring kan vara ganska uppenbart, men mer subtila avföringsförändringar kan också vara ett tecken på problem. Håll utkik efter avföring som är mjukare än normalt, som innehåller blod eller slem eller som har fått en konstig färg, t.ex. gul eller grön.

Men det finns också andra mindre uppenbara tecken, som viktminskning, förändrad aptit, gaser, gurglande mage eller plötslig inaktivitet.

Om du märker några sådana förändringar bör du besöka din veterinär så snart som möjligt. Om en matsmältningsstörning diagnostiseras kommer din veterinär att diskutera den mest troliga orsaken med dig. De vanligaste orsakerna är:

 • Inflammation och irritation i magsäcken (gastrit)
 • En reaktion mot ett foder, eller att hunden helt enkelt äter något som den inte gillar
 • Inflammation i tunntarmen
 • Inflammation i tjocktarmen (kolit) som leder till frekvent diarré, ofta med blod eller slem
 • Inflammation i bukspottkörteln (pankreatit) eller att bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med matsmältningsenzymer för att bearbeta maten ordentligt

Din veterinär kan rekommendera att ditt hund byter foder eller ordinera läkemedel för att hjälpa det att återfå hälsan snabbare. Detta är viktigt eftersom kräkningar och diarré kan leda till vätskeförlust och uttorkning samt förlust av vitaminer och mineraler. Tarmväggen är ofta inflammerad och den behöver också rätt näringsämnen för att återhämta sig snabbt.

Fråga din veterinär om Hill's Prescription Diet Canine i/d som är särskilt utformat för att hjälpa din hunds tarm att läka och återhämta sig mer effektivt. Du kan se skillnaden på så lite som tre dagar.*

Hill's Prescription Diet i/d rekommenderas av veterinärer eftersom:

 • Den är utsökt tilltalande för att få din hund att äta igen
 • Har en mild, icke-irriterande konsistens som hjälper tarmen att återhämta sig
 • Är mycket lättsmält med måttlig fetthalt för att underlätta upptaget av viktiga näringsämnen
 • Innehåller mycket elektrolyter och B-vitaminer för att ersätta näringsämnen som förlorats vid kräkningar och diarré
 • Kliniskt beprövade antioxidanter som stödjer ett hälsosamt immunförsvar.
 • Lämplig för såväl kortvarig återhämtning som långvarig utfodring
 • Är idealisk för såväl valpar som vuxna hundar. Fråga din veterinär hur mycket foder du ska ge eftersom valpar behöver mer foder per kilo kroppsvikt än vuxna hundar.
 • Finns i blöta och torra varianter

När den underliggande orsaken till matsmältningsstörningen har diagnostiserats kan din veterinär rekommendera att du byter till andra foder i Hill's sortiment. Ge bara den mat som din veterinär rekommenderar - frestas inte att "hemkoka" mat eller blanda den med ett annat märke. Detta kan leda till att de totala måltiderna blir obalanserade. Du kan också fråga din veterinär om råd om att ge flera små måltider per dag och alltid ge gott om rent, friskt vatten.

Genom att följa veterinärens rekommendationer kan du hjälpa din hund att snabbt komma upp på tassarna igen. Om tecknen inte blir bättre (eller om de blir bättre och sedan kommer tillbaka) ska du alltid kontakta din veterinär.

* En multicenterstudie av hur hundar med gastrointestinala störningar påverkas av en dietintervention. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

 

Relaterade artiklar

 • Vad orsakar viktökning?

  Dogs running Din veterinär har troligen redan diskuterat med dig hur lätt det är för även en oerhört omsorgsfullt omvårdad hund att gå upp i vikt. De mest uppenbara orsakerna är - äter för mycket, för mycket godsaker eller för lite motion - men det kan också finnas andra bidragande orsaker:
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Helping Your Dog Recover From Accidents & Surgery

  Dogs running Learn about the treatments, recovery and how the food your feed your pet can have a tremendous effect on a dog

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
  Buy Now »