Matsmältningsproblem är en av de vanligaste orskerna för att uppsöka veterinär

Published by
Minuter läsning

Det är viktigt att vara medveten om din hunds matsmältningshälsa och att ta hunden till veterinären om du skulle misstänka matsmältningsproblem eller se symtom såsom diarré eller kräkning.

För alla djur - katter, hundar och människor likaså - är matsmältningen och att ta upp näringsämnen avgörande för hälsan och välbefinnandet. Termen "matsmältningsproblem" hänvisar till alla problem som förhindrar matsmältningen från att ske på rätt sätt, eller som påverkar hastigheten med vilken maten passerar genom matsmältningssystemet

Matsmältningsproblem är en av de vanligaste orsakerna för att besöka en veterinärklinik. De två största tecknen att hålla utkik efter är kräkning eller diarré. Dock finns det andra och mindre uppenbara tecken, såsom viktminskning, förändrad aptit, gasbildning, knorrande mage eller plötslig inaktivitet.

Om du noterar någon av dessa förändringar bör du uppsöka veterinär så snart som möjligt. Om diagnosen är matsmältningsproblem kommer din veterinär att diskutera de troliga orsakerna med dig. De vanligaste orsakerna är:

• En inflammation och irritation av magen (gastrit)

• Utvecklande av negativ reaktion av ett foder, eller helt enkelt att din hund ätit något som inte "magen tyckte om"

• Inflammation eller bakteriell överväxt i tunntarmen

• Inflammation i tjocktarmen (colit) vilket resulterar i återkommande diarré, ofta tillsammans med blod eller slem

• Bukspotkörteln kan vara inflammerad (pancreatit) eller att den inte producerar tillräckligt med enzym för att processa fodret tillräckligt

Som resultat av detta kanske din veterinär ordinerar medicin, men kan också rekommendera dig att utfodra din hund med terapeutisk näring för att hjälpa hunden att bli frisk snabbare. Detta är på grund av att kräkningar och diarréer kan leda till vätskeförlust (dehydrering) likaväl som förlust av vitaminer och mineraler. Dessutom kan magsäckens vägg ofta vara inflammerad och behöva rätt näringsämnen för att repa sig snabbt.

Ett terapeutiskt foder såsom Hill's™ Prescription Diet™ Canine i/d™ är speciellet framtaget för att hjälpa din hund att läka och återhämta sig mer effektivt. Faktum är att med Prescription Diet Canine i/d har förbättringar setts inom så lite som tre dagar.**

Din veterinär kan rekommendera Hill's Prescription Diet Canine i/d därför att det:

• Är smakrikt och tilltalande för att hjälpa din hund att komma igång att äta igen

• Har en skonsam, icke-irriterande konsistens för att hjälpa magen att hämta sig

• Har hög smältbarhet med moderat fettinnehåll för att hjälpa absorbtionen av nödvändiga näringsämnen

• Innehåller korrekta nivåer av nödvändiga mineraler för att ersätta dom som gått förlorade genom kräkning och diarré

• Innehåller vår Superior Antioxidant Formula för att stödja ett friskt immunsystem

• Passar för utfodring under längre tid

• Är idealiskt för både valpar och vuxna hundar

• Finns som både torr- och våtfoder

När den underliggande orsaken av matsmältningsbekymren har blivit diagnostiserade, kanske din veterinär rekommenderar dig att byta till ett annat foder inom Hill's Prescription Diet produktserie. Var dock noga med att endast ge det foder som veterinären har rekommenderat - frestas inte att göra "hemma-kok" eller blanda det med ett annat märke. Du kan också fråga din veterinär om råd angående att ge flera mindre mål mat per dag, och ha alltid tillräckligt av rent och fräscht vatten framme.

Genom att följa din veterinärs rekommendation kan du hjälpa din hund att snabbt ta sig tillbaka på vägen mot återhämtning. Men, om hundens symtom inte avtar (eller om dom avtar för att sedan komma tillbaka) bör du alltid kontakta din veterinär.

* A Multi-centre Feeding Study of the Influence of Dietary Intervention in Dogs with Gastrointestinal Disorders. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.