Hitta och avlägsna loppor på hundar

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som hundägare är det få saker som är lika frustrerande som loppor. Loppor är en av de vanligaste orsakerna till hudproblem och klåda hos hundar och kan ge smärtsamma bett, orsaka allergiska reaktioner och i vissa fall överföra sjukdomar. Vissa människor oroar sig även för att loppor betyder att deras hem eller hund är smutsig. Du kan dock försäkra dig om att detta inte är fallet. Loppor är mycket vanliga och alla hundar får dem då och då. De kan dyka på dem på promenader eller ute i trädgården. Trots att angreppen är irriterande, är de ganska lätta att hantera. Med några få åtgärder kan loppor både behandlas och förebyggas. Läs vidare för att lära dig hur man gör.

Vad är loppor?

Det första steget i att hantera loppor är att förstå dem. Loppor är små insekter som inte kan flyga och som livnär sig på blod. De är vanligtvis synliga med blotta ögat, men om din hund har mörk päls kan det vara lättare att se dem mot huden. Annars måste du leta efter dem.

Roliga fakta: De flesta loppor som angriper hundar är en art av kattloppa som har hoppat din hund på för att testa något annat. De kan överleva på hundar och andra husdjur, men föredrar helst katter som sin främsta föda och transportmedel.

Loppans livscykel

En loppa genomgår fyra stadier under sin livstid: ägg, larv, puppa och vuxen loppa. Vuxna honor lägger ägg i grupper om cirka 20 ägg. Äggen är mycket små, ovalformade och grå eller vita till färgen.

Äggen läggs på värddjuret, men faller vanligtvis snabbt till marken. Äggen kan falla av din hund när den ruskar sig, kliar sig eller bara går omkring i huset. De kan sedan gömma sig i mattor, på mjuka möbler och till och med i sprickor eller springor i hårda golv.

Tänk på att loppägg som fallit till marken kan överleva i veckor och till och med månader utan en värd, och bara väntar på rätt förhållanden för att kläckas. Under denna tid kan de bäras runt i huset av tofflor, tassar och andra saker. Det är därför våren är den perfekta tiden för loppaktivitet i ditt hem, eftersom den stigande temperaturen hjälper överlevande loppägg att utvecklas och kläckas. Eftersom vi numera har centralvärme i våra hem kan loppor vara ett problem året runt.

När loppäggen kläcks livnär sig larverna främst på debris såsom avföring, döda insekter eller vegetabiliskt material. Inom en vecka eller två spinner larverna kokonger och "förpuppar" sig i ytterligare en till två veckor. Vuxna loppor tränger sig sedan fram och börjar omedelbart sin jakt på en värd och blodkälla.

Loppor specialiserar sig oftast på en särskild typ av värddjur. Den typ av loppa som du hittar på din hund biter vanligtvis inte människor, men det finns alltid undantag.

Förebyggande åtgärder

Det är mycket bättre att förebygga ett loppangrepp från första början än att försöka eliminera problemet senare. Det finns numera många förebyggande behandlingar tillgängliga, till exempel spot-on-behandlingar som du kan applicera vid olika tidpunkter på året (beroende på vilken produkt du använder).

Identifiera tecken på loppangrepp

Det vanligaste tecknet på att din hund har loppor är att den kliar sig mycket, särskilt runt halsen och svansroten. Håravfall och skorpor på huden är andra vanliga tecken.

Loppor tillbringar inte mycket tid på djuret, så de kan vara svåra att upptäcka såvida de inte är många. Men för varje loppa du ser på din hund finns det ytterliga 100 i hemmet! Ett bra sätt att upptäcka loppor är att leta efter loppbajs. Kamma din hund på en bit vitt hushållspapper och fukta det som kommer ut. Om det förblir smutsfärgat är det smuts. Om det blir rött är det blodigt loppbajs!

Behandling av loppor

Din veterinär kan rekommendera ett flertal behandlingar för att snabbt eliminera loppor och ägg. Dessa dödar vanligtvis vuxna loppor eller försvagar larverna.

Eftersom behandlingar vanligtvis endast påverkar loppor i ett av deras livsstadier är det viktigt att komplettera en behandling med noggrann rengöring av hundens bädd och samtliga möbler eller filtar som den gillar att ligga på.

Var försiktig med loppbehandlingsprodukter som inte ordineras eller rekommenderas av din veterinär, då det kan vara svårare att säkerställa att de är effektiva och säkra. Kom ihåg att alltid rådgöra med din veterinär innan du påbörjar någon form av behandling på din hund. Behandla alltid bara din hund med en loppbehandling avsedd för hundar, och behandla inte katter, kaniner eller andra sällskapsdjur med din hunds loppbehandling. Att använda ett loppmedel som är avsett för en annan art kan vara livsfarligt.

Du bör även behandla ditt hem. Be din veterinär att rekommendera en behandling, eftersom det är viktigt att se till att produkten är säker även för andra husdjur och familjemedlemmar i hemmet. Noggrann dammsugning med särskild uppmärksamhet på skrymslen, vrår och stoppade möbler kan göra mycket för att bli av med ägg, larver och kokonger. När du behandlar hemmet kan vibrationerna från dammsugaren stimulera äggen så att de kläcks, vilket för behandlingen mer effektiv.

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

 • Gör din trädgård säker för hunden: Tips om säkerhet i trädgården

  Säkra din trädgård med hjälp av våra tips för att göra trädgården hundvänlig och ge din hund en rolig och säker utomhusvistelse. För fler råd om säkerhet i trädgården, besök Hill's Pet.
 • Håll din valp frisk

  Du är den person som bäst kan se till att din valp håller sig frisk och pigg.
 • Sköt om din valp

  Dogs running Alla valpar ska borstas dagligen, och inte bara för att förbättra hudens och pälsens skick.
 • Hundar som är rädda för åskan

  Dogs running Rädsla för åskan är en vanlig fobi hos hundar. Det visar sig ofta genom att den gömmer sig, gnäller, skäller, skrapar med tassen eller urinerar. Ingen vet med säkerhet varför en hund är rädd för åskan.

Relaterade produkter