Håll valpen frisk

Published by
Minuter läsning

Hålla valpen vid god hälsaHealthy puppy

Du är den bästa personen att hålla din nya valp glad och vital. Nu är du inte bara den som ansvarar för valpens hälsovård - du är också den som känner den bäst av alla. Detta gör dig till veterinärens ögon och öron mellan veterinärsbesöken.

Mun- och tandvård

Tandsjukdomar är vanliga bland hundar, och det bästa du kan göra för din valp är att regelbundet borsta tänderna. så att det blir en rutin. Du kan köpa särskilda hundtandborstar hos veterinären tillsammans med särskild tandkräm. Tandkrämen är viktig. Till att börja med, så kommer valpen att föredra goda smaker (tänk kött - inte mint!). För det andra skummar vanlig tandkräm (för människor) för mycket.

Problem som du bör rapportera till veterinären är bl.a. blödande tandkött och mycket dålig andedräkt.

Tuggbeteende bland tonårsvalpar skiljer sig från tuggningen som sker när valpen precis har tappat alla sina små nål-liknande mjölktänder. Vissa unghundar får en okontrollerad lust att tugga på olika saker och det finns en mängd olika teorier om detta. Oavsett orsaken, kan du vilja gömma dina tofflor. Det är en bra idé att ge valpen saker som är avsedda att tuggas på!

Öronvård

Du bör torka ur insidan av valpens ytteröron med en bomullstuss en gång i veckan (en tuss för varje öra). Använd inte bomullspinnar, eftersom örat kan skadas. Valpens öron ska vara fria från vax och utsöndringar och ska inte lukta illa.

Om du misstänker att valpen har öronproblem som öroninflammation, småsår eller skabb, ska du alltid kontakta veterinären.

Tecken på en frisk valp

En frisk valp har pigga och skinande ögon, blank päls och är full av energi.

Tänk på att valpen inte kan berätta om den mår dåligt. Det är din uppgift att vaka över den. Tecken på att valpen mår dåligt kan vara plötslig brist på aptit, förändrat beteende, snabb viktökning eller viktminskning, ovanliga knölar, kräkningar och diarré, eller problem med ögonen eller öronen. Lita alltid på dina instinkter och ring till veterinären om du är osäker.

Valpstress

Behöver inte vara ett sjukdomstillstånd men det kan vara upprivande att se valpen stressad.

Det är normalt att valpen gnäller under de första nätterna i sitt nya hem. Kom ihåg att valpen precis har lämnat sin mamma och sina syskon befinner sig i en helt ny miljö. Ge valpen mängder med tröst och kärlek och se till att bädden är så varm och mysig som möjligt.

När ni har kommit förbi de första stadierna finns det andra faktorer som kan stressa valpen. Separationsångest är t.ex. ett vanligt förekommande problem. Återigen, så är kärlek och tröst den bästa medicinen. Om problemen kvarstår eller verkar extrema bör du tala med din veterinär.

Att förebygga är bästa medicinen

Din valp bör ha fått flera vaccinationer innan den kom hem till dig. Uppfödaren eller djurhemmet som den kommer ifrån ska kunna uppvisa ett intyg. En av de viktigaste hälsoåtgärderna för valpen är att se till att den får alla sprutor enligt schema. Det är också viktigt att avmaska valpen regelbundet, och att skydda den mot loppor.

Naturligtvis ska man inte glömma vikten av motion och hälsosam kost. Hill's Science Plan Puppy är särskilt sammansatt för behoven hos växande valpar och ger dem bästa möjliga start i livet.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Valp Mini Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini är sammansatt för att befrämja immunförsvar och rörlighet, för valpar som föredrar mindre foderbitar. Med kliniskt bevisade antioxidanter och DHA.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Valpfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Small & Miniature är framtagen för att främja immunitet och hälsosam utveckling av hjärna, muskler och ben. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och DHA från fiskolja. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • Hill's Soft Baked Hundgodbitar

  Urinary Care, Kidney Care, Liver Care