Håll din valp frisk

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Se till att din valp mår tip top

Välmående valp

Du är den person som bäst kan se till att din valp håller sig frisk och pigg. Du är inte bara ansvarig för valpens dagliga omvårdnad, du är också den person som känner valpen bäst. Detta gör dig till den perfekta personen att hålla "ögon och öron" på valpen mellan besöken hos veterinären. En valp som är illamående eller en valp med diarré kan vara uppenbara tecken på ett problem, men det krävs mer än att bara leta efter tecken på sjukdom för att se till att valpen håller sig frisk.

Valpens mun och tandvård

Tandsjukdomar är vanliga hos hundar, så en av de bästa sakerna du kan göra för din valp är att ta för vana att rengöra tänderna regelbundet. Du ska dock inte använda vilken tandkräm som helst. Tandkräm för människor innehåller ingredienser som inte är lämpliga för hundar och som inte är avsedda att ätas. Hundtandkräm är inte bara säkrare, din valp kommer också att föredra smaken (tänk kött i stället för mint). Om du märker att din valp har problem som blödande tandkött eller dålig "hundandedräkt" ska du berätta det för veterinären. Du kan också köpa hundtandborstar hos din veterinär, liksom speciella tandkrämer som är avsedda för hundar.

Tuggar din valp på allt som finns inom räckhåll? Tuggandet som uppstår under hundens tonårstid skiljer sig från tuggandet när valpen byter tänder, eftersom det sker efter att alla nålliknande valptänder har tappats. Tonårshundar har ofta ett okontrollerbart behov av att tugga och det finns olika teorier om varför. Oavsett vad orsaken beror på, om du vill skydda dina tofflor, är det en bra idé att ge din valp saker som är avsedda att tugga på!

Öronvård för valpar

Titta försiktigt i valpens öron regelbundet för att se att de är friska. Huden ska vara ren och får inte vara röd eller irriterad. Valpens öron ska vara fria från överflödigt öronvax eller vätska och inte ha någon obehaglig lukt. Stoppa inte in något i hundens öron om inte veterinären har sagt åt dig att göra det.

Var uppmärksam på om valpen skakar på huvudet eller kliar sig i öronen. Om du misstänker att din valp har problem med öronen, t.ex. en bakterie- eller svampinfektion, inflammation eller öronkvalster, ska du inte tveka att uppsöka veterinären.

Tecken på att valpen är frisk

En frisk valp har pigga ögon, glänsande päls och massor av energi.

Kom ihåg att din valp inte kan berätta för dig om den mår dåligt, så det är upp till dig att hålla ett vakande öga på den. Att veta vad som är normalt för din hund är avgörande för att tidigt upptäcka om något är fel. Oroande tecken är t.ex:

 • En plötslig aptitlöshet.
 • Sover mer än vanligt. 
 • Förändringar i beteendet.
 • Snabb viktminskning eller viktökning. 
 • Ovanliga knölar eller bulor. 
 • Kräkningar eller diarré. 
 • Problem med valpens ögon eller öron.

Lita på din magkänsla och ring alltid veterinären om du är osäker.

Stress hos valpar

Det kanske inte är ett fysiskt sjukdomstillstånd, men att se sin valp visa tecken på stress kan vara minst lika oroande.

Det är normalt att valpen gnyr och gnäller de första nätterna i ditt hem. Fråga uppfödaren, innan du hämtar hem valpen, om du kan ta med en filt eller leksak som du kan lämna kvar hos den. På så sätt kommer valpen att ha något som luktar som du hos uppfödaren, och vice versa när den kommer hem.

När du har klarat av de inledande faserna kan även andra faktorer stressa din valp. Separationsångest är ett vanligt problem. Återigen är kärlek och bekräftelse den bästa medicinen. Om problemet fortsätter eller verkar allvarligt, prata med din veterinär.

Förebyggande är bättre än botande

Din valp ska ha fått en vaccinationskur innan den kommer hem till dig, och uppfödaren eller adoptionscentret ska ha gett dig ett veterinärintyg som bevis på detta. Att följa din valps vaccinationsschema är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla den frisk. Ett program för regelbunden avmaskning och loppbekämpning är också viktigt, så fråga din veterinär om mer information.

Och naturligtvis får man inte glömma bort betydelsen av motion och hälsosam kost. Det är mycket viktigt att valpar får ett foder som är utformat för valpar, och inte för fullvuxna hundar. Detta kan låta självklart, men valpar har andra näringsbehov än äldre hundar för att underlätta deras tillväxt och utveckling av hjärna, ben och muskler. Valpar av större raser har något annorlunda behov än små och medelstora raser. Be din veterinär rekommendera ett balanserat och komplett valpfoder som är lämpligt för just din valps ras och storlek.

Granskad av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

 • Hitta och avlägsna loppor på hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symtom och behandlingar för säsongsbundna hundallergier och klåda från fästingar, loppor och andra irriterande parasiter!
 • Sköt om din valp

  Dogs running Alla valpar ska borstas dagligen, och inte bara för att förbättra hudens och pälsens skick.
 • Hundar som är rädda för åskan

  Dogs running Rädsla för åskan är en vanlig fobi hos hundar. Det visar sig ofta genom att den gömmer sig, gnäller, skäller, skrapar med tassen eller urinerar. Ingen vet med säkerhet varför en hund är rädd för åskan.
 • Upset Stomach | Hill's Pet

Relaterade produkter