Vårda din valp

Published by
Minuter läsning

Borsta din valp - det för er närmare

lla valpar ska borstas dagligen, men inte bara för att förbättra pälsens och hudens kondition. Pälsvården lär valpen att acceptera skötsel och förstärker samtidigt banden mellan er. Regelbunden och noggrann skötsel ger dig också möjlighet att lära känna valpens kropp. Det kan vara viktigt eftersom du också kan upptäcka eventuella hälsoproblem som kan komma under de första månaderna i valpens liv.

 

Komma igång med borstning

Valpen ska borstas varje dag, oavsett pälsens längd. Det kommer inte att vara några problem eftersom de flesta hundarna tycker om att blir borstade och klappade, särskilt när det börjar tidigt i livet.

Använd en egen borste för valpen och borsta den under korta stunder, bara så pass att du hinner täcka hela kroppen en gång. Öka borstningspassen och när valpen accepterar det du gör och har stått stilla en stund kan du sluta och belöna den. Belöning kan ske i form av en promenad, lek eller måltid. Valpen kommer att förstå att den får belöning om den står still, och borstning kommer att bli mycket lättare och roligare för både dig och valpen.

Borstning på ett bord: Om du ibland låter valpen stå på ett bord kommer den att vänja sig vid det, vilket är praktiskt när du går till veterinären eller en pälsvårdsspecialist.

Känsliga kroppsdelar. Valpens huvud är mycket känsligt och var därför extra varsam när du borstar det. Om du ser att det rinner från ögonen eller öronen, ska du rådfråga din veterinär.

Om valpen börjar kämpa emot ska du hålla den med båda händerna tills den lugnar ned sig. Tala med valpen och ge massor av beröm när den står stilla.

 

Trimning

Du kanske vill trimma pälsen emellanåt, särskilt runt öronen, ögonen och tassarna. Det här är någonting som du enkelt kan göra själv, men om rasen kräver speciell klippning eller trimning för att ska se ut på bästa sätt, bör du vända dig till en expert.

Klor: Valpens klor måste kontrolleras regelbundet och klippas för att förhindra att de kan fastna och ge upphov till otäcka sår. Återigen, är det här någonting som du kan sköta själv, men om du inte känner dig säker kan du be veterinären eller en pälsvårdsspecialist att göra det åt dig.

Om du bestämmer dig för att klippa klorna själv måste du se till att du inte klipper dem för korta. Hundens klor är känsliga, och klipper du dem för korta kan de blöda eller bli ömma.

 

Dags för ett bad

Det finns nästan lika många olika badprodukter för hundar som det finns för människor. Dessa produkter är särskilt avsedda för hundars hud och päls, vilket schampo för människor inte är. Välj ett hundschampo som är särskilt lämplig för valpens pälstyp. (Långhåriga pälstyper blir snabbare och oftare smutsiga och matta och kräver oftare bad.) Var noga med att inte få schampo i valpens ögon när du badar den.

Säkert bad: Du kan skaffa en halkmatta i gummi som du lägger i badkaret. Valpen slipper halka och ramla och får dessutom bättre självförtroende.

 

Ska du lämna över till en pälsvårdsspecialist?

Med de flesta hundarna kan du göra jobbet själv. Det är dessutom en rutin som förstärker bandet mellan dig och hunden, och det är väl värt mödan.

Om valpen har långhårig päls kommer den att kräva mer omsorg. Klippning och trimning hos en professionell pälsvårdsspecialist kan vara ett bra alternativ. Självklart så kommer du att välja en expert som gör upplevelsen positiv för valpen. Du kan också fråga om expertens erfarenhet och utbildning och kanske även träffa andra hundar som har klippts av honom/henne.

Om du är intresserad av professionell pälsvård för valpen kan din veterinär säkerligen ge dig några rekommendationer.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter