Sköt om din valp

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att sköta om valpen för er närmare varandra

Alla valpar ska borstas dagligen, och inte bara för att förbättra hudens och pälsens skick. Pälsvård hjälper valpen att vänja sig vid att bli ompysslad och ger dig också möjlighet att lära känna valpens kropp. Detta är särskilt viktigt för att upptäcka eventuella hälsoproblem under de första månaderna av valpens liv. Daglig borstning och omvårdnad gör att du snabbt kan upptäcka hudproblem, exempelvis utslag eller eksem, och tecken på parasiter som kvalster, fästingar och loppor. Och sist men inte minst är det också ett bra sätt att stärka bandet mellan er.

Kom igång med omvårdnaden

Valpen ska borstas och skötas om varje dag, oavsett pälsens längd, men mer omsorg och tid kommer att krävas för långhåriga raser. De flesta hundar tycker om att bli ompysslade och klappade, särskilt om man börjar med detta tidigt.

Belöningar. Använd valpens egen speciella borste och börja med korta stunder - bara tillräckligt för att röra valpen en gång över hela kroppen - för att sedan gradvis förlänga stunderna. När din hund accepterar vad du gör och har stått stilla en stund stoppar du och ger en belöning, t.ex. en promenad, en lekstund eller ett hälsosamt mellanmål. Detta hjälper valpen att inse att det lönar sig att stå stilla, vilket gör borstningen enklare och roligare för er båda.

Skötsel på ett bord. Om du emellanåt sköter om din valp på ett bord kommer den att vänja sig vid den positionen, vilket kan vara till nytta när du besöker veterinären eller en hundfrisör. Lämna dock aldrig en hund, oavsett ålder, utan uppsikt på ett bord eftersom den kan skadas allvarligt om den ramlar. Om din hund verkar rädd för att vara på ett bord kan du borsta eller trimma den på golvet.

Känsliga områden. Området på valpens huvud är mycket känsligt, så var extra försiktig när du borstar där. Om du märker att det kommer vätska från öronen eller ögonen ska du kontakta din veterinär.

Svårt att stå still. Om valpen börjar slingra sig håller du fast den med båda händerna tills den slutar. Prata med den, lugna den och ge valpen beröm när den står stilla.

Håll din valp välvårdad

Pälsen. Du kanske vill klippa valpens päls då och då, särskilt håret runt ögonen, öronen och på tassarna. Var särskilt försiktig på dessa områden, eftersom sprattlande valpar och saxar inte alltid är den bästa kombinationen! Om din ras behöver en speciell klippning eller trimning för att se bra ut, eller om du bara vill vara på den säkra sidan, ta råd från en professionell hundfrisör. 

Klorna. Valpens klor slits naturligt när den börjar gå på promenader och får utforska, eller likaså när den gräver i trädgården. Många tror att klorna behöver klippas, men det behövs faktiskt inte. Många hundar får mycket smärtsamma upplevelser om deras klor klipps för korta eller i onödan, och det kan ge negativa kopplingar till beröring av deras tassar. Om du är orolig för att din valps klor är för långa kan du be din veterinär eller djursjukskötare att kontrollera dem åt dig.

Behöver valpar badas?

Överdrivet badande kan ta bort de naturliga oljorna och skyddsämnena från hundens päls. De flesta kort- och medellånghåriga raser behöver bara badas om de blir smutsiga efter en riktigt lerig promenad eller om de har rullat sig i något otrevligt. Om du håller långhåriga raser fria från tovor och trassel med daglig borstning, gäller samma sak där. 

Säker badning: Om valpen halkar kan det göra att den tappar självförtroendet när det är dags att bada, och det kan också innebära en risk för att den skadar sig. Om du bestämmer dig för att din valp behöver ett bad, lägg en halkfri gummimatta i badkaret för att hålla den trygg och säker. Och kom ihåg - använd alltid ett schampo som är särskilt framtaget för valpar.

 

Borde du överväga en hundfrisör?

Man kan i regel sköta de flesta hundar själv under större delen av tiden. Det är en trevlig upplevelse som för dig och din hund närmare varandra och du kommer gärna att ta dig tid till det.

Men när din valp växer upp till en fullvuxen hund med lång päls, kommer den att behöva lite mer skötsel. I detta fall kan klippning och trimning bäst utföras av en professionell hundfrisör. Självklart vill du ha en hundfrisör som kommer att göra det trevligt för din valp. Fråga om vilken erfarenhet och utbildning hundfrisören har, och kanske även titta på andra hundar som har blivit trimmade där.

Om du är intresserad av en professionell hundfrisör till din valp kommer veterinären att kunna ge dig råd och rekommendationer.

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter