Hundar som är rädda för åskan

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Rädsla för åskan är en vanlig fobi hos hundar. Det visar sig ofta genom att den gömmer sig, gnäller, skäller, skrapar med tassen eller urinerar. Ingen vet med säkerhet varför en hund är rädd för åskan. Det verkar vara vanligare hos vissa raser än andra. Ångest för åskan är svårt att behandla men det är viktigt att försöka eftersom ångest vanligtvis blir mer utpräglad med åldern. En hund som lider av en rädsla för åska kan börja visa ångestbeteende långt innan åskan börjar. Att det regnar på taket, klara blixtar eller till och med lågtrycket innan stormen kan vara allt som behövs för att väcka ett ångestladdat gensvar. En rädsla för fyrverkerier är också vanligt förekommande hos hundar som är rädda för åskan. Straffa eller klappa inte När du tar itu med denna fobi är det viktigt att du inte straffar din hund för att den känner ångest, inte heller klappa för mycket eftersom det kan förvärra problemet. Att straffa din hund kommer bara få den att känna sig mer rädd och ångestfylld eftersom den kommer att förknippa åska inte bara med rädsla utan även med bestraffning. Att klappa och att trösta för mycket avrådes också eftersom det lär din hund att hans ångestfyllda beteende är lämpligt och något som du tycker är bra. I säkert förvar Det första du bör göra för en hund som är rädd för åskan är att förse honom med en säker plats att gå till under stormen. Hundburar (som används för att transportera hundar), under en säng eller en stol är vanliga platser där en hund gärna gömmer sig. Din hund väljer dessa platser eftersom de får den att känna sig skyddad och ljudet som skrämmer blir dämpat. Om din hund inte redan har valt ut en plats kan du välja en åt den. Du kan lämna lite godis på gömstället för att uppmuntra den att gå dit under stormen. Att förse din hund med en säker plats att vara på under stormen hjälper några av ångestsymptomen men det går inte till botten med problemet. Detta är en mycket svårare uppgift och en som du kanske vill ta hjälp av en veterinär eller en hundpsykolog för att få bukt med. Syftet är att göra din hund helt okänslig mot ljudet av åska och allt som den associerar med det. Ju tidigare du börjar behandla desto fortare kommer du att se positiva resultat. Förtrolighet bringar belåtenhet Desensibilisering måste ske gradvis. Du måste helt enkelt få din hund att vänja sig vid ljudet av åska och se det som något normalt. Detta sker vanligtvis genom att man spelar upp åskljud på låg volym och under korta intervaller. Åskljuden bör komma oregelbundet för att simulera riktig åska. Medan du gör detta ska du övervaka din hunds beteende. Försök att distrahera den medan ljuden pågår genom att leka apport eller få den sysselsatt med någon trevlig aktivitet. Om din hund är för rädd för att deltaga bör du skruva ner ljudet och försöka igen senare. Detta kan vara en lång process som kräver mycket tålamod men i slutändan kommer din hund att känna sig mycket mer bekväm under ett oväder.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>