Hund med halsband utomhus

Vad innebär njursjukdom hos hundar?

Kronisk njursjukdom (CKD) definieras som en avvikelse i en eller båda njurarna som har pågått i flera månader. CKD drabbar ungefär 1 av 10 hundar.1

Din hunds njurar är viktiga för att rena blodet från olika slaggprodukter och för att upprätthålla vätske- och mineralbalansen i kroppen. Men om njurarna inte kan göra sitt jobb kan följderna bli livshotande för din hund.

Hund som leker utomhus med sin ägare

Vad orsakar njursjukdom hos hundar?

Det finns två huvudkategorier av njursjukdom hos hundar: akut och kronisk. Tecken på akut njursjukdom visar sig vanligtvis under en vecka eller upp till en månads tid, medan kronisk njursjukdom definieras som njurskador som har funnits i minst tre månader. Vanliga orsaker till att njursjukdom utvecklas är:

hund och klockikon

Ålder

Risken för att utveckla njursjukdom ökar när hundar blir äldre.1

 

Ikon för näringsämnen

Näringsämnen

Vissa hundfoder som innehåller mycket fosfor, natrium och protein kan påskynda utvecklingen.

 

Gen-ikon

Genetik

Vissa raser är mer benägna att utveckla olika typer av njursjukdomar.

Ikon för skrivplatta

Sjukdom

Andra sjukdomar och hälsoproblem kan bidra till en försämring av CKD hos hundar.

 

Symbol för vätskeersättning

Uttorkning

Alla tillstånd som leder till uttorkning (t.ex. kräkningar, diarré, chock) kan försämra njurfunktionen och bidra till att CKD utvecklas.

 

Äldre hund som lägger huvudet i knäet

Tidig upptäckt av njursvikt hos din hund

Tecken på allvarlig sjukdom uppträder först när 75 % av njurfunktionen redan gått förlorad1, så ju tidigare man diagnosticerar en njursjukdom, desto mer tid finns det att ta itu med den bakomliggande orsaken eller bromsa sjukdomens utveckling. CKD är progressiv och oåterkallelig, men din veterinär kan hjälpa dig att ge långsiktig vård och visa dig hur du kan uppmärksamma tecken hos äldre hundar.

Vilka är tecknen och symptomen på njursjukdom hos hundar?

Tecken på njursjukdom i tidigt stadium är inte synliga. Vid diagnos har CKD redan förekommit under en längre tid men utvecklingen kan bromsas med hjälp av veterinärmedicinskt godkänt hundfoder för njursjukdom. Tecken och symptom på njursjukdom i sent stadium tenderar att vara likartade men är betydligt mer uppenbara för hundägaren.

Tecken på njursjukdom

  • Ökad törst
  • Urinerar ofta eller inte alls
  • Minskad aptit
  • Viktminskning
  • Dålig andedräkt eller ont i munnen
  • Slöhet eller orkeslöshet
  • Kräkningar och diarré
  • Förstoppning
Hund som serveras ur matskål

Näring för hundar med njursjukdom

Om din hund har njurproblem kan rätt kost ha en positiv inverkan på livskvaliteten och rentav förlänga hundens livslängd. Speciellt framtaget foder för hundar med njursjukdom kan vara fördelaktigt eftersom det innehåller mindre protein och fosfor än annat hundfoder. En begränsning av fosfor kan bromsa utvecklingen av njurskador, medan kontrollerade proteiner av hög kvalitet kan lindra symptomens svårighetsgrad och bidra till att återställa normala syra-basnivåer.

Stärk hundens mikrobiom

Nya forskningsrön visar på ett samband mellan tarmhälsa och njurhälsa.2 Näring som innehåller ingredienser som har visat sig ge näring åt tarmens mikrobiom kan bidra till att minska mängden slaggprodukter, vilka kan vara skadligt för njurarna.

Hur är det med jäst till hundar med njursjukdom?

Även om jäst har blivit populärt på nätet innehåller det relativt mycket fosfor, vilket kan vara ett problem för hundar med kronisk njursjukdom (CKD). På samma sätt föreslår många webbplatser numera att man ska ge hundar med njursjukdom en rå diet, men de nämner inte de många faktorer som måste beaktas, till exempel risken för kontaminering, rätt balans mellan näringsämnen och den övergripande påverkan. När du tittar på näringsalternativ för hundar med njursjukdom är det alltid bäst att få en specifik rekommendation från din veterinär.

Relaterade produkter för hundar med njurproblem

Hill's Pet Care Center

Besök Hill’s Pet Care Center för mer information och artiklar om hur du kan hjälpa din hund att hålla sig frisk

Referenser:
1Brown SA. Nedsatt njurfunktion hos smådjur. Webbplatsen för Merck Veterinary Manual. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

2Hill's Clinical Evidence Report Att vårda tarmens mikrobiom bidrar till att stödja njurhälsan hos katter och hundar med kronisk njursjukdom. 2023