8 vanliga hälsoproblem hos äldre hundar

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oavsett hur stora de blir vill vi tänka på våra hundar som eviga hundvalpar som kommer att vara med oss för alltid. Även om du inte gärna vill erkänna att din hund blir äldre är det viktigt att hålla utkik efter hundhälsa hos äldre hundar så att du kan förbättra deras livskvalitet. Fortsätt läsa för att lära dig mer om vanliga hälsoproblem hos äldre hundar, vilket en vacker dag kan drabba din hund.

När anses en hund vara senior?

Äldre hund som ligger i gräset på en bakgård och ler mot kameran
Enligt Dogs Trust anses en hund i allmänhet vara senior när den är sju år gammal, men det beror även på hundens storlek och ras. Mycket stora raser åldras snabbare än små raser. Medan en Grand Danois skulle anses vara senior vid sex års ålder, kanske en liten Chihuahua inte uppnår den statusen förrän vid åtta eller nio års ålder. Naturligtvis kan andra faktorer, t.ex. miljöförhållanden, påverka hur varje enskild hund åldras. När din hund börjar visa tecken på åldersrelaterade hälsoproblem kan den betraktas som en seniorhund oavsett ålder.

Här är åtta vanliga hälsoproblem hos äldre hundar.

1. Förlust av hörsel och syn

Äldre hundar kan ha försämrad syn och hörsel, säger RSPCA. Äldre hundar har en benägenhet att utveckla grå starr, vilket PDSA definierar som en onormal grumlighet i ögat, orsakad av förändringar i linsens struktur, vilket kan leda till partiell eller total blindhet. Även utan operation för att avlägsna grå starr kan hundar fortfarande ta sig fram tack vare sitt goda luktsinne och sin utmärkta hörsel. Ett antal faktorer, från arvsanlag till kroniska öroninfektioner, kan orsaka hörselnedsättning och dövhet. Även om döva hundar kanske inte hör när du pratar känner de vibrationer i golvet när du närmar dig dem. Du kan också använda handsignaler för att kommunicera med dem. Ta alltid till försiktighetsåtgärder när du är utomhus med en hund som inte kan höra eller se bra. Du vill inte att de ska gå vilse och hamna i trubbel!

2. Ledproblem

Enligt PDSA är artros en mycket vanlig orsak till ledvärk och stelhet hos hundar. Detta är en progressiv nedbrytande sjukdom som orsakar förlust av ledvätska och slitage av brosket i lederna. Även om det inte finns något botemedel finns det ett antal behandlingar som hjälper till att minska smärtan och bromsa sjukdomsutvecklingen. Näring, särskilt fettsyror som omega-3, spelar en viktig roll när det gäller att underlätta för hundar med ledproblem. Fråga din veterinär om vilka foder som finns tillgängliga för att förbättra ledhälsan och om ett dietfoder skulle vara bra för din hund. 

3. Demens/kognitiv störning

Precis som människor kan hundar förlora kognitiva funktioner när de åldras, vilket leder till symtom som liknar dem för demens eller Alzheimers hos oss människor, skriver Kennel Club UK. Förvirring och desorientering, gnällande eller skällande utan någon uppenbar anledning, att hunden verkar gå vilse i en bekanta omgivningar och att små olyckor sker i hemmet kan vara tecken på kognitiv dysfunktion. Dessa symptom kan också tyda på andra hälsotillstånd, så det är bäst att prata med veterinären om du märker dessa beteenden hos din hund. Precis som vid artros finns det inget botemedel mot demens, men den kan ofta lindras med vissa mediciner och mat berikad med antioxidanter.

4. Cancer

Äldre hundar är benägna att få knölar och bulor, men som tur är inte alla knölar elakartade. Men med åldern ökar risken för cancer hos hundar, så det är bäst att få alla konstiga knölar undersökta, skriver Kennel Club UK. Regelbundna kontroller och tester för cancer hjälper till att upptäcka tumörer som inte är lätta att upptäcka eller känna.

5. Hjärtproblem

Hjärtsjukdomar kan också utvecklas när hundar åldras. Enligt PDSA, är de vanligaste hjärtsjukdomarna hos hundar mitralisklaffsjukdom, kardiomyopati (sjukdom i hjärtmuskeln) och arytmi (oregelbunden hjärtrytm). Hjärtsjukdom kan leda till hjärtsvikt, som uppstår när hjärtat inte kan pumpa blodet effektivt och vätska samlas i hjärtat, lungorna och brösthålan. Hosta, andningssvårigheter, svårigheter att träna, avsvimningar och oförklarliga kräkningar är alla tecken på en möjlig hjärtsjukdom och bör undersökas av en veterinär omedelbart.

Äldre blandras-boxer med vitt ansikte med ortopedisk stöd simmar i pool.

6. Fetma

När hundar åldras är det vanligt att de går ner i vikt på grund av muskelförlust. Vissa äldre hundar kan dock fortfarande vara i riskzonen för viktökning och fetma. Detta kan ha en betydande inverkan på hälsan, särskilt när de blir äldre och mindre aktiva. Kennel Club UK varnar för att hundar med övervikt är mer benägna att drabbas av sjukdomar som diabetes, högt blodtryck, hjärt- och njursjukdomar. Förutom att ge din åldrande hund så mycket motion som den säkert mäktar med, är det viktigt att du ger hunden åldersanpassade måltider för att se till att den får rätt näringsbalans och rätt mängd kalorier per dag.

7. Mag- och tarmproblem och inkontinens

Ett antal problem kan orsaka gastrointestinala (GI) problem hos din åldrande hund. Även om det inte alltid är allvarligt, kan GI-problem tyda på exempelvis njursjukdom, så om kräkningar eller diarré inte försvinner snabbt bör du prata med din veterinär. Äldre hundar har också ibland ha problem med att hålla tätt eftersom musklerna som kontrollerar blåsan försvagas. Inkontinens kan vara ett tecken på ett större problem, till exempel en urinvägsinfektion eller en eventuell demens. Om dessa problem inte är en engångsföreteelse är det bäst att prata med veterinären.

8. Problem med njurarna

Njurarna tenderar att förlora alltmer av sin funktion när hundar blir äldre. Även om kronisk njursjukdom är progressiv och inte kan botas, konstaterar Blue Cross, kan den hanteras med rätt behandling, vilket förlänger hundens liv och förbättrar livskvaliteten. Rutinmässiga blodprov hos äldre hundar kan fånga upp en njursjukdom i ett tidigt skede och förbättra deras chanser. Om du är osäker på vad du ska ge ger din åldrande hund att äta, ska du rådgöra med veterinären.

Att bli äldre är lika svårt för din hund som för dig. En av de bästa sakerna du kan göra för din åldrande hund är att ta den på regelbundna hälsokontroller var sjätte månad för att upptäcka dessa vanliga hälsoproblem. Genom att hålla ett öga på din hund hemma och rapportera eventuella ovanliga beteenden till veterinären kan du också hjälpa till att upptäcka dessa sjukdomar tidigt och förbättra hundens chanser till ett långt och hälsosamt liv. Den kanske inte är en valp längre, men den kommer alltid att vara din lilla vovve!

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en hund- och kattägare, bloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara fyrbenta vänner i knät.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter