Hur ofta ska jag mata min hund?

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En växande hund behöver mycket mat och din veterinär kanske rekommenderar att du matar en ny valp några gånger om dagen. Men vad händer när din hund blir äldre? Du kanske undrar: "Hur ofta ska jag ge min hund mat?" eller "Hur mycket ska min hund äta?"

För att besvara dessa frågor finns här några riktlinjer för utfodring som omfattar lekfulla valpar, lugna seniorer och alla åldrar däremellan.

Att ge valpen näring

Eftersom valpar växer snabbt och förbrukar så mycket energi måste de äta mycket näringsrik mat och de behöver äta ofta. Du börjar med att mata din valp ofta och avvänjer sedan långsamt till allt färre utfodringar. Denna process hjälper dem att växa sig stora och starka.Jack Russell terriervalp som äter mat ur en hundskål.

6 till 12 veckor

Valparna bör äta foder som är näringsmässigt utformat för att tillgodose benutvecklingen, muskeltillväxten och energibehovet hos en valp som alltid är på språng. Ett kvalitetsfoder för valpar innehåller optimala mängder av protein, omega-3 (DHA) och vitaminer, för att din valp ska växa i lämplig takt. The Kennel Club UK rekommenderar fyra utfodringar per dag för valpar under den här perioden. Det är också en bra idé att börja ge valparna mat uppblandad med vätska för att hjälpa dem att tugga.

3 till 6 månader

Kennelklubben rekommenderar att man minskar utfodringen till tre gånger om dagen när valpen är fyra månader gammal. Under den här fasen ska du ge dem portioner i valpstorlek tills du ser att deras babybuk och knubbighet börjar försvinna – tecken på att deras kropp börjar mogna.

6 till 12 månader

Vid sex månader rekommenderar Kennelklubben att man minskar utfodringen till två gånger om dagen. Tänk på att energinivån kan sjunka efter att din hund har steriliserats, så du måste se till att du ger den rätt mängd foder. Det är också en bra tidpunkt att börja fundera på vilken mat du vill erbjuda när du byter från näringsrik valpmat till vuxenmat. Du bör alltid rådgöra med din veterinär om din valps individuella behov, men små och medelstora raser övergår vanligtvis till vuxenmat vid 12 månaders ålder, medan stora och mycket stora raser kanske inte övergår till vuxenmat förrän vid 18 månaders ålder.

Det är också bra att övergå till vuxenmat under en period på 5-7 dagar. En alltför snabb förändring kan orsaka magproblem hos din hund. När du ska byta foder blandar du hundens aktuella foder med en liten mängd av det nya fodret. Under en veckas tid ska du gradvis minska mängden av den tidigare hundmaten och samtidigt öka mängden av den nya hundmaten för att få en säker och bekväm övergång.

Precis som med allt annat som spelar en avgörande roll för din hunds allmänna hälsa och utveckling bör du prata med din veterinär om rätt utfodring. Även om påsar och burkar med hundmat ofta innehåller anvisningar på förpackningen, kan kaloribehovet variera från hund till hund beroende på ras, vikt, aktivitetsnivå med mera. Din veterinär kan ge dig de bästa rekommendationerna för hur du ska utfodra din valp för att få en sund tillväxt.

Utfodring av en vuxen hund

När din hund är fullvuxen måste du se till att du ger den hundmat som håller den frisk och i form, så att den inte utvecklar hälsoproblem. Maten och portionsstorleken bör anpassas till deras ras, storlek och livsstil. Återigen, det är bra att ha ett samtal med din veterinär för att se till att de får tillräckligt med näring.

1 till 7 år

De flesta ägare utfodrar vuxna hundar med två halva portioner per dag. Hur mycket är det? Det beror på din hund. Väg eller mät upp maten i stället för att uppskatta med ögonen för att se till att din hund får rätt mängd varje dag. Håll ett öga på tecken på viktökning och minska maten vid behov under veterinärens överinseende. Några tecken på att din hund är överviktig är att man inte kan känna revbenen, att den inte har någon tydlig midja, att den har fettkuddar på höfterna och svansens bas och att den har en vaggande gång.

Hundar ska äta vid regelbundna tider, vanligtvis en gång på morgonen och en gång på kvällen — det viktigaste är att vara konsekvent. Tänk också på att det är viktigt vilken typ av mat du väljer. Om du har en mindre aktiv hund kan du överväga ett foder som passar deras livsstil för att se till att de fortfarande får rätt näringsämnen utan att gå upp i vikt.

7 år och uppåt

Din hund blir äldre och kanske lite långsammare. Kom ihåg att hundar åldras snabbare än människor, så större hälsoproblem uppstår mycket tidigare i livet. Välj ett foder som är speciellt framtaget med ingredienser som främjar hjärnans, immunförsvarets och matsmältningens funktioner, samt energinivån och en fin päls. I foder för äldre husdjur tas också hänsyn till att deras ämnesomsättning troligen har minskat. Genom att välja rätt foder ger du din äldre hund rätt mängd kalorier, samtidigt som maten innehåller ytterligare näringsämnen för att hjälpa den att få tillbaka sin ungdomlighet.

Att ta hand om en äldre hund


Din hund har officiellt passerat medelåldern. När din hund blir äldre förändras den, så se till att du håller ett öga på hundens näring och hälsa och rådgör med din veterinär för att se om du bör byta till senior hundfoder.

Långhårig, äldre blandrashund som sniffar på matskålen medan en kvinna lägger i mat. title=Större raser kan åldras tidigare än mindre raser, så det är viktigt att fråga din veterinär när din hund har nått sina gyllene år. Till exempel, din Jack Russell terrier kan fortfarande springa runt i huset när den är elva år gammal, men din golden retriever kanske börjar sakta ner vid sju års ålder.

Det kan vara vid den här tiden som du ska dra ner på maten för att undvika den viktökning som följer med mindre aktivitet. Du bör också se till att äldre hundar inte tappar vikt, vilket kan vara ett tecken på hälsoproblem, t.ex. tandproblem. Fortsätt med utfodring två gånger om dagen eftersom din hund kanske uppskattar rutinen. Om du ser förändringar i din hunds vikt eller matvanor ska du prata med din veterinär.

Om du ger din hund rätt mängd hundmat av hög kvalitet under varje skede i hundens liv kan du bidra till att hålla din fyrbenta vän frisk. Precis som mängden mat varierar från person till person varierar mängden mat från hund till hund, därför är det bäst att rådgöra med din veterinär.

Tänk på att åldersintervallerna och informationen ovan bara är riktlinjer. Hälsoproblem kan leda till att din hund åldras snabbare, men den kan också vara pigg långt upp i åldrarna. Genom att bevaka din hunds hälsa, välja högkvalitativ hundmat för varje livsfas och hålla en öppen dialog med din veterinär, kan du få svar på hur mycket du ska ge din hund och göra de bästa valen för att ge din håriga vän näring genom valptiden och in i hundens sista år.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter