Golden Retriever –  Rasinformation och specifika egenskaper

 

Eftersom golden retriever gärna vill vara till lags svarar de fint på lydnadsträning. De är även lekfulla, tillgivna och jämna i humöret.

 

Golden retriever i korthet
The Golden Retriever Dog Breed

Golden retriever är mycket mångsidiga. De är kända som fågelhundar, familjehusdjur, servicehundar samt sök- och räddningshundar.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 29–32 kg

Tik: 25–29 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 58–62 cm

Tik: 53–55 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: genomsnittlig

Livslängd: 10–13 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: måttlig

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Höga

Framavlad för:

Apportering

Päls:

Längd: medellång

Kännetecken: rak

Färger: olika gyllene toner

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Golden retriever-hanarna blir 58–62 cm i mankhöjd och väger runt 29–32 kg. Tikarna blir 53–55 cm i mankhöjd och väger runt 25–29 kg.

Golden retriever har vattenavvisande päls som är vågig eller slät, färgen är guld- och gräddfärgad. Karakteristiskt för rasen är det vackra, rikliga pälsbehänget kring hals, ben, lår, undersida och svans.

Hundens huvud är starkt och brett. Öronen är inte direkt stora men är högt ansatta på huvudet och når precis nedanför käklinjen. Bröstkorgen är djup och kroppen välbalanserad. Golden retriever blir cirka 10–13 år gamla.

Temperament:

Golden retrievern är jämnmodig, intelligent och tillgiven. Golden retriever är lekfull, men försiktig med barn och den brukar komma väl överens med andra husdjur och främlingar.

De här hundarna vill hemskt gärna vara till lags, vilket förmodligen förklarar varför de svarar så fint på lydnadsträning och är så populära servicehundar. De tycker också om att vara sysselsatta, oavsett om det gäller fågeljakt eller apportering av mattes morgontofflor.

Golden retriever är generellt inte skälliga och de saknar vaktinstinkter, så de är inga bra vakthundar. En del golden retriever gör dock väsen av sig när någon utomstående närmar sig.

Att leva med:

Rasen gillar att vara aktiv. Kom ihåg att golden retriever är fågelhundar i grund och botten, så de älskar apporteringslekar och simturer. Om de bara får daglig motion kan de passa in i vilken slags hem som helst, till och med i en lägenhet inne i stan.

Golden retriever fäller som genomsnittet. En genomborstning i veckan räcker för att hålla pälsen i gott skick.

Historik:

År 1999 var golden retrievern den näst mest populära AKC-rasen. Detta är knappast förvånande med tanke på att rasen har många kvaliteter som gör den till en perfekt familjehund. Golden retrievern avlades fram i Storbritannien för att användas som jakthund och vattenhund.

Den skulle fungera som fågelhund, speciellt för jakt på vattenfågel. Rasen var ett resultat av korsningar mellan ett antal andra raser – troligtvis olika spaniel- och setterraser, newfoundlandshund (men inte dagens newfoundlandshund) och kanske till och med blodhund. Kombinationen mynnade ut i en tålig, stark, simmande hund som klarar kallt vatten, kan spåra skadat villebråd och hantera skadeskjutna fåglar.

Idag är golden retriever inte bara duktiga fågelhundar och familjesällskap, utan är även populära som servicehundar åt blinda och funktionshindrade och som sök- och räddningshundar samt tullhundar. Inte många hundar är så här mångsidiga.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel