Hur man hjälper en hund som är förstoppad

minuters läsning

En schäfer sitter utomhus med sina ägare i närheten. Hundens ögon är slutna och tungan hänger utanför

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Förstoppning innebär svårigheter att få ut avföringen, vanligtvis på grund av att den av någon anledning har blivit mycket torr och hård. Om du själv har varit förstoppad vet du att det i bästa fall är en obehaglig känsla och i värsta fall kan få dig att känna dig uppsvälld, sjuk och rent ut sagt eländig. Samma sak gäller för våra hundar. Hundars och människors matsmältningskanaler är väldigt lika, och vi är båda däggdjur, så mycket av det vi upplever när det gäller magproblem kommer att vara detsamma för våra hundar. Det är bra att känna empati ibland!

I den här artikeln tittar vi på vad som orsakar förstoppning hos hundar, hur du vet om din hund är förstoppad och viktigast av allt, vad du kan göra för att hjälpa till om det händer.

Vad orsakar förstoppning hos hundar?

De vanligaste orsakerna till förstoppning hos hundar är:

 • Uttorkning.

 • Äta saker som inte går att smälta, t.ex. gräs, ben eller främmande föremål.

 • Artrosbesvär i rygg och höfter, vilket gör att hunden inte gärna sätter sig på huk.

 • Förstorad prostata (hanhundar).

 • Perinealbråck (hanhundar). Hos vissa hundar, särskilt äldre och okastrerade, blir de muskler som stödjer ändtarmen och håller den på plats svaga. Detta gör att ändtarmen kan förskjutas och börjar bukta ut genom de försvagade musklerna. Det innebär att avföringen lätt fastnar och har svårt att passera. Perinealbråck kan ofta ses som en utbuktande massa under huden på en eller båda sidorna av anus.

   

 • Tarmsjukdomar, neurologiska problem eller tumörer.

 • Brist på motion.

 • Brist på fibrer i kosten.

 • Beteendeproblem som rädsla eller oro.

Vilka är kännetecknen på förstoppning hos hundar?

Tjocktarmen är den sista delen av tarmarna före ändtarmen. Tjocktarmens huvudsakliga uppgift är att suga upp vatten från avföringen, så när din hund är förstoppad stannar avföringen längre i tjocktarmen och blir torrare och fastare. Det är lite av en ond cirkel.

Som du kanske förstår är det tydligaste tecknet på förstoppning hos en hund att den försöker bajsa men att det inte går, eller att det bara kommer ut en liten mängd avföring. Förstoppade hundar rör sig ofta i cirklar eller anstränger sig, tittar ofta på rumpan eller drar bakdelen över golvet. I vissa fall kan du se blod komma ut på grund av all ansträngning, eller så kan din hund gny av smärta. Tänk på att alla dessa tecken också kan vara ett tecken på kolit, vilket är en inflammerad tjocktarm.

Om förstoppningen pågår under en längre tid kan din hund sluta äta, gå ner i vikt och verka nedstämd.

Vad kan du göra om du tror att din hund är förstoppad?

Om du tror att din hund mår dåligt eller om du har sett tecken på blod eller smärta är det dags för ett veterinärbesök. Detsamma gäller om din hund inte har kunnat tömma tarmen på mer än två dagar.

I tidigt skede är det bästa att se om du kan uppmuntra din hund att dricka mycket vatten och ta några härliga promenader. Fysisk aktivitet och motion är bra för att stimulera tarmen, och om förstoppningen är lindrig kan det vara tillräckligt för att få igång tarmen igen. Om det händer igen är det värt att överväga ett foder med mer fibrer, men fråga alltid veterinären innan du byter kost. Om din hund är underviktig eller mycket aktiv är det inte säkert att ett fiberrikt foder är rätt val.

Om din hunds förstoppning inte blir bättre med motion och vätskeintag är det bäst att kontakta veterinären för att säkerställa att det inte finns någon bakomliggande orsak. Veterinären kommer att göra en fysisk undersökning, som inkluderar en rektal undersökning för att kontrollera att det inte finns någon fysisk blockering. I vissa fall kan röntgen behövas för att kontrollera om det finns främmande föremål, t.ex. ben eller tumörer. I de flesta fall löser ett lavemang, medicinering eller en förändring av kosten problemet, men beroende på orsak kan det även behövas kirurgi eller långvarig medicinering.

Förebyggande av förstoppning

Som med allt annat som rör våra hundar och katter är det alltid bättre att förebygga än att bota. Att hålla din hund i form och aktiv hela livet är en viktig faktor för en god allmänhälsa, även när det gäller matsmältningen. Att ge ett komplett och balanserat foder av god kvalitet är också mycket viktigt för att förebygga matsmältningsbesvär, inkluderat förstoppning. Se till att det alltid finns gott om färskt vatten tillgängligt för din hund. Du kan blötlägga hundens torrfoder om du oroar dig för att den inte dricker tillräckligt.

Om du känner dig osäker eller orolig, prata med din veterinär. Vi vill alltid hjälpa dig och det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA