Varför hundar kastar upp efter att ha ätit

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kräks din hund efter att ha ätit? När en hund kastar upp foder som den nyss har ätit, har du rätt i att vara orolig, men det finns några saker som kan besvära hundens mage.

Börja med det grundläggande: har du gjort några förändringar i din hunds näringsintag på sistone? Konkurrerar den med andra hundar och katter om fodret? Har den nyligen ätit gräs? Allt det här är möjliga orsaker till att hundens mage är orolig efter middagen. Ta reda på vad som kan göra din hund illamående och när du bör ta den till veterinären.

Övergång till ett nytt hundfoder

Plötsliga förändringar i hundens foder kan leda till mag-tarmbesvär och att byta hundfoder (varianter eller märken) för snabbt kan ge hunden magbesvär. Det är framför allt viktigt att långsamt övergå till ett nytt hundfoder, vanligtvis under 7–10 dagar. Innan du bestämmer dig för att byta hundfoder ska du rådfråga din veterinär. Om du fortsätter att se tecken på magbesvär eller om din hund inte slutar kräkas, ska du så snart du kan ta den till veterinär. Den kan ha en allergi eller foderintolerans, eller till och med ett allvarligare besvär (främmande kropp i magen, systemisk sjukdom osv.).

Om du nyligen har påbörjat övergången till ett foder från Hill’s, ska du se till att börja smått och gradvis öka mängden tills det är det enda fodret du ger.

Äter snabbt på grund av oroThree dogs eat wet dog food off white plates on the patio of a beach villa.

Även om de flesta hundägare antar att en hund som kräks efter att ha ätit kan vara känslig för fodret, behöver det inte vara så. Oro eller rädsla kan vara drivkraften bakom varför en hund kastar upp efter att ha ätit. Konkurrerar din hund med andra hundar i huset om fodret? Denna känsla av revir kan få hunden att äta snabbare, vilket kan överbelasta magen och minskar mängden saliv som normalt sväljs med maten och som fungerar som buffert. Precis som hos människor kan nervositet och stress få din hund att känna sig illamående och öka syran i magen.

När hundar äter för snabbt tar de sig inte tid att tugga större foderbitar. De får också i sig en betydande mängd luft, som båda kan komma upp igen genom uppstötningar eller kräkningar. Utfodra om möjligt din oroliga hund i ett avskilt område, utan några andra djur i närheten. Börja med små måltider och öka gradvis till en normalstor middag när du ser att hunden har lugnat ner sig vid varje måltid.

Woman holding a dog in a red collar.

Det kan finnas andra bakomliggande problem kopplade till en hunds oro som kan påverka hundens förmåga att behålla fodret. Har det skett förändringar i hemmet som kan ha stört hundens rutiner? Har du flyttat nyligen eller ändrat ditt arbetsschema? Sådana förändringar kan göra din hund orolig, vilket kan påverka hundens matsmältningssystem. Om du misstänker att något sådant kan vara anledningen till att din hund kastar upp efter att ha ätit, ska du fortsätta att visa att du älskar hunden. Ge din hund beröm, klappa och lek med den och försäkra hunden om att allt är bra. Med tiden kommer den att anpassa sig till förändringarna och komma tillbaka till sitt gamla jag. Det är fortfarande viktigt att kontrollera hundens matvanor för att säkerställa att det inte finns något större problem. Om det händer mer än en gång varannan vecka bör du rådfråga din veterinär. Kräkningar på grund av andra hälsobesvär är vanligare än ångest.

Hunden älskar smaken

På samma sätt som ångest-ätande kan din hund äta för fort om den älskar smaken på sitt foder. Det är inget fel med att tycka om att äta, men du vill vara säker på att din hund får all nutrition den behöver utan att det kommer upp igen.

Ett sätt att minska den här tendensen är att utfodra med mindre portioner tills du märker att hunden naturligt äter långsammare. Ett annat alternativ är att servera hundens måltid utspridd på en stor plan tallrik eller en bakplåt. Detta får den att ta längre tid på sig att hitta och få i sig varje bit, vilket minskar risken för att den kräks efter att ha ätit. Det finns också speciella pusselleksaker för hundfoder som kräver att hunden arbetar lite hårdare för att få ut fodret. Det kan vara bra träning för hunden, men också få den att äta långsammare. Se bara till att kontrollera att den fortfarande äter allt sitt foder och inte blir frustrerad av sitt nya måltidssystem.

Hunden har nyligen ätit gräs

Medan hundar kan äta gräs av olika anledningar utan negativa effekter, kan hundar som inte mår bra av andra skäl äta gräs och kräkas, möjligen för att avlägsna det som har orsakat illamåendet. När din hund har kräkts gräs och foder ska den må bättre och inte behöva någon ytterligare medicinsk vård om det bara är en orolig mage. Kom bara ihåg att hunden får i sig vätska och övervaka den noga för att kontrollera att kräkningarna inte kvarstår och att det inte är något annat fel.

Om din hund inte kan sluta kräkas efter att ha ätit foder och gräs ska du ta den till veterinären eller djurakuten så snart som möjligt. Det kan vara något annat fel. Den kan ha en infektion eller systemisk sjukdom, en främmande kropp eller till och med tarmvred. Oavsett vad som är orsaken kommer snabb vård att få din hund att må bättre.

Contributor Bio

Erin-Ollila

Erin Ollila


Erin Ollila tror på ordets kraft och på hur ett meddelande kan informera - och även förändra - lyssnaren. Hennes texter kan hittas över allt på internet och i skrift, vilket inkluderar intervjuer, spökskrivningar, bloggar och facklitteratur. Erin är en nörd på SEO och allt inom social media. Hon examinerades från Fairfield University med en M.F.A i kreativ skrift. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller lär mer om henne på http://einollila.com.

 

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>