Hur foderallergier kan påverka din hund

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Allergier är inte roliga för någon, särskilt inte för din hund som inte kan berätta för dig vad som är fel. Foderallergier och foderintoleranser kan vara en riktig plåga för dig och din hund, och de kan vara svåra att komma till botten med. En matallergi är en onormal och negativ reaktion på en viss ingrediens i maten. Det finns två vanliga typer av matallergier: allergier där immunsystemet är inblandat, och livsmedelsintolerans som uppstår utan en immunkomponent. Allergier uppstår oftast som en reaktion på proteinkomponenter i maten, t.ex. nötkött eller kyckling, medan intoleranser uppstår som en reaktion på andra komponenter, t.ex. tillsatser.

Vad orsakar allergi och intolerans?

De vanligaste orsakerna till foderallergier/-intolerans hos hundar är proteinkällor såsom nötkött och kyckling, mjölkprodukter och vete. Det kan ta månader eller år innan din hund utvecklar en allergisk reaktion på en viss typ av mat. När detta har skett kommer hunden nästan alltid att ha en allergisk reaktion på det livsmedlet.

Foderallergier/-intolerans kan uppstå i alla åldrar och kan vara livslånga. Vissa hundraser verkar vara mer benägna att utveckla foderallergier/-intolerans, inklusive west highland white terrier, cocker spaniel och irländsk röd setter.

Är min hund känslig mot ett visst foder?

Det kan vara svårt att diagnostisera specifika foderallergier hos hundar. De vanligaste symtomen på matallergi/-intolerans är matsmältningsbesvär, hudirritation eller en kombination av båda. Hudlesioner sätter sig ofta i ansiktet, på fötterna och i öronen hos hundar .

Foderallergier liknar ofta andra hudsjukdomar, och många hundar har samtidigt andra allergier, t.ex. känslighet för loppbett och atopi. Hundar med kroniska eller återkommande externa öroninfektioner bör också undersökas för foderallergier.

Om din hund har en foderallergi eller -intolerans kan du märka av några av följande tecken:

 • Kräkningar eller diarré
 • Dålig päls
 • Besvär med gaser
 • Frekvent kliande eller håravfall
 • Röd, inflammerad hud
 • Kroniska öronproblem
 • Dålig tillväxt hos unga hundar

VIKTIGT: Vissa symtom på foderallergi/-intolerans liknar andra allvarliga sjukdomar, så kontakta din veterinär om du märker av något av dessa symptom.

Behandling: Vikten av nutrition

Målet vid hantering av foderallergier eller -intolerans är att hitta och undvika ingrediensen som leder till besvär. Den mest praktiska och korrekta metoden är att göra ett elimineringsförsök, där man tar bort en misstänkt ingrediens från det foder som hunden äter, för att se om symtomen förbättras. Var noga med att ta bort allt annat hundfoder, bordsmat, kattgodis, snacks och tuggleksaker när du letar efter den problematiska ingrediensen.

Om din hund lider av foderallergi är det även mycket viktigt att ge den rätt hundfoder. Fodret ska vara komplett och balanserat och innehålla så få proteinbaserade ingredienser och tillsatser som möjligt.

Om din hund reagerar på en viss proteinkälla kan din veterinär rekommendera ett foder med speciellt nedbrutna proteiner. Dessa så kallade hydrolyserade proteiner är för små för att kännas igen av kroppens immunförsvar och går därför förbi obemärkt. En annan metod som din veterinär kan rekommendera är att ge ett foder med en proteinkälla som är ny för din hund, t.ex. ägg, anka, lax, lamm, vilt eller sik, beroende på vad hunden tidigare har ätit.

För att få en korrekt diagnos och behandlingsalternativ bör du alltid rådgöra med din veterinär och be den rekommendera det bästa fodret för din hunds problem. Avlägsna aldrig ingredienser från din hunds kost på egen hand då detta lätt kan leda till att hunden blir undernärd.

Frågor att ställa till din veterinär:

 1. Finns det några livsmedel som jag bör undvika att ge min hund på grund av dess allergier?
  • Fråga hur människoföda kan påverka hundens hälsa.
 2. Kan du rekommendera ett visst foder för min hunds allergier?
  • Fråga om din hunds särskilda näringsbehov.
  • Hur mycket och hur ofta du ska ge din hund det rekommenderade fodret.
  • Diskutera vilket hundgodis du kan ge din hund tillsammans med den rekommenderade hundmaten.
 3. Hur snabbt kan jag förvänta mig att se tecken på förbättring av min hunds tillstånd?
 4. Kan du ge mig skriftliga instruktioner eller en handbok om foderallergier/foderintolerans för min hund?
 5. Vilket är det bästa sättet (e-post/telefon) att nå dig eller kliniken om jag har frågor?
  • Fråga om ni behöver boka ett uppföljningsmöte.
  • Fråga om ett e-postmeddelande eller något annat meddelande kommer att skickas som påminnelse.

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS