Husdjur som kliar sig - är det en allergi?

Skriven av Dr. Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När det kliar mycket blir man helt galen, eller hur? Om du inte riktigt når stället där det kliar blir det snart det enda du kan tänka på. Det är en av de saker som vi har lättast att känna empati för när det gäller våra katter och hundar. En hund eller katt som alltid kliar eller slickar sig kan vara jobbigt både för oss som ägare och för våra husdjur. Många av mina klienter som delar sovrum med sin katt eller hund har fått en eländig sömnbrist på grund av de ständiga skrapljuden och krafsandet. Om din katt eller hund tappar päls, får kala fläckar eller verkar ha en hudåkomma kan det vara en allergi mot något. Allergier är inte så vanliga som vissa tror, så din veterinär vill först utesluta de vanligaste orsakerna. Vi har en artikel om detta här.

Den vanligaste allergiska hudsjukdomen hos hundar och katter kallas atopisk dermatit eller atopi. Detta börjar vanligtvis från sex månaders ålder och du kan märka att din hund eller katt river eller kliar sig, skakar på huvudet eller tuggar och slickar sig överdrivet mycket. Du kan se kala fläckar, röd hud och i många fall skadar husdjuren sin egen hud eftersom de kliar sig så mycket. Huden kan få en följdinfektion när skadorna börjar och det kan förvärra klådan i en ond cirkel av inflammationer.

Atopi är en reaktion på saker i omgivningen och kan vara en eller flera saker. De vanligaste överkänsligheterna som vi ser är mot damm- och matkvalster, pollen, träd, gräs och så vidare. En hel del katter och hundar kliar sig mer på sommaren när ängarna blommar. Andra kliar sig hela året om det till exempel rör sig om dammkvalster.

Atopi kan vara svårt att diagnostisera och kostsamt att undersöka och behandla, så ha tålamod medan veterinären gör ett grundligt arbete för att se hur du på bästa sätt kan hjälpa din kliande katt eller hund. När andra orsaker har uteslutits kan veterinären vilja göra andra tester för att ta reda på vad ditt husdjur är allergiskt mot. Hudtester är till exempel ett viktigt steg före en så kallad immunterapi. Veterinären kan sedan diskutera medicinering, omega-fettsyror som kan hjälpa, schampo, undvikande av allergener och immunterapi. Immunterapi innebär att en specifik blandning av allergener skräddarsys för din hund eller katt och att de får stigande doser som ges genom injektion under flera veckor eller månader. Detta kan stoppa atopi hos vissa djur och kan bidra till att minska mängden medicinering som de behöver om det inte går att lösa problemet helt och hållet. Din veterinär kan också ge en kort behandling med steroider för att stoppa rundgången av klåda och kliande, vilket ger din hund eller katt och dig, en viss lättnad. Antibiotika kan användas om det finns en infektion.

Efter atopi måste vi prata om matallergi. Vi föredrar att kalla detta för negativa livsmedelsreaktioner eftersom de flesta reaktioner och överkänsligheter mot livsmedel inte är riktiga allergier. Det gör ingen större skillnad för ditt husdjur eftersom reaktionerna och de saker du ska undvika är desamma. Äkta födoämnesallergier är oftast mot en del av proteinerna i livsmedlet. De vanligaste livsmedlen som orsakar allergiska reaktioner hos hundar är nötkött, mjölkprodukter, kyckling och vete, och hos katter nötkött, kyckling och fisk. Glöm inte heller att ditt husdjur kan ha både atopi och födoämnesallergi.

Tecknen är i stort sett desamma som vid atopi, men de är inte säsongsbetonade om livsmedlet alltid serveras. I vissa fall varierar de områden på kroppen som kliar mest mellan atopier och matreaktioner, men det är inte alltid fallet. Om din veterinär misstänker att maten är orsaken vill han eller hon göra en uteslutning/elimineringstest av mat. Det kan ta mellan 4 och 12 veckor innan det är klart och det är absolut nödvändigt att du håller dig till programmet. Det enklaste sättet att göra en elimineringstest är vanligtvis att använda ett speciellt dietfoder. Det handlar om foder som antingen innehåller proteiner som har skurits ner till så små bitar att kroppen inte längre reagerar på dem (så kallad proteinhydrolys) eller innehåller proteiner som ditt husdjur inte har ätit tidigare (så kallat "nyskapande proteinfoder"). Om ditt husdjur efter flera veckor på ett mirakulöst sätt har blivit bättre kan du utmana det med olika proteinkällor, en i taget, för att hitta boven eller bovarna i dramat. Många ägare är så lättade över att klådan har upphört att de fortsätter med endast specialfodret. Det finns också blodprov som kan ge mer information om vilken födoämnesallergi ditt husdjur kan ha. En matelimineringstest som vi pratade om tidigare är det bästa sättet att göra detta.

En annan typ av reaktion som vi ser är kontakteksem. Det sker när ett djur kommer i kontakt med något som antingen orsakar en allergisk reaktion eller skadar huden. Det kan handla om saker som att springa genom nässlor eller att reagera på ett visst tvättmedel som används på sängkläder.

Klåda och kliande kan göra både våra husdjur och oss själva galna, men med hjälp av ditt och veterinärens engagemang kan ni alla förhoppningsvis få lite lindring.

Kort om skribenten

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

Relaterade artiklar

 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Jämför kaloriinnehållet i din hund- eller katts foder med andra varumärken

  Hill's är ett RIKTIGT LIGHTFODER för hundar! Bland dessa varumärken är Hill’s Science Plan det enda torrfodret för vikthantering av hundar som uppfyller AAFCOs (Association of American Feed Control Officials) krav på maximalt tillåtet kaloriinnehåll.
 • Vad människoföda gör med ditt husdjur: Mänskliga kalorimotsvarigheter

  Förstå vilken effekt utfodring med matrester verkligen har på ditt husdjurs dagliga kaloriintag med detta lättförståeliga diagram över motsvarigheter för människor.
 • Vilka näringsämnen kan främja hundars och katters immunförsvar?

  Lär dig om hur näringsämnen som antioxidanter och aminosyror kan hjälpa till att främja din hunds eller katts immunförsvar, och vilka antioxidanter du bör titta efter i fodret.

Relaterade produkter