Klåda hos husdjur - vanliga orsaker

Skriven av Dr. Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om din katt eller hund ständigt har klåda och kliar sig kan det vara riktigt jobbigt för både dig och ditt husdjur. Vi vet alla hur irriterande det kan vara att ha klåda, så vi kan lätt ha förståelse för det. Jag har sett många ägare under åren som har haft nätter med avbruten sömn eftersom allt de hör är kliande, slickande och tuggande. Du kanske märker att din katt eller hund tappar päls eller har skorv och röda fläckar. Även om orsaken till klådan kan vara ganska lätt att reda ut, kan den enkla handlingen som att klia sig göra huden mer inflammerad och skadan kan leda till djupa hudinfektioner. Detta blir en ond cirkel av klåda och en massa kliande. Även om du tror att klådan är lindrig är det bättre att gå till veterinären, ju fortare desto bättre, för att förhindra skadan.

Du kanske oroar dig för att ditt husdjur har en födoämnesallergi eller atopi, men det finns vanligare orsaker till klåda som bör uteslutas först. Vi börjar med ett ord som många människor inte vill höra - loppor!

Loppor.

Bara när man nämner loppor är det många ägare som genast säger till sin veterinär att de är helt säkra på att djuret inte har loppor, att de aldrig har sett en loppa och att djuret är fullständigt behandlat mot loppor. Det kan mycket väl vara sant, men i de allra flesta fall är det ändå loppor som är orsaken. Det beror på följande: Loppor tillbringar större delen av sitt liv i mjuka möbler - mattor, soffor, sängar och så vidare. De hoppar på din hund eller katt när de vill äta, så om ditt husdjur inte har många loppor kanske du aldrig upptäcker någon. Faktum är att för varje loppa som du ser på ditt husdjur finns det ungefär 100 loppor till i ditt hem! Äckligt, eller hur?! Du kanske har behandlat din katt eller hund mot loppor, men effekten av detta varierar mycket beroende på vad du har använt och hur nyligen du har använt det. Vissa djur är mycket känsliga för loppbett eller kan till och med vara allergiska, de behöver behandlas med en bra produkt och se till att du följer de rekommenderade intervallerna mycket noggrant.

Ett bra sätt att veta om ditt husdjur har loppor är att kamma pälsen över en bit vitt hushållspapper. Om du ser att det kommer ut smuts, fukta pappret. Om smutsen gör det våta pappret rött är det loppor eller loppavföring. Det blir rött eftersom loppor i princip består av blod. Loppor älskar att hänga runt svansen, bakdelen och nacken, så om ditt husdjur har kala fläckar eller sårskorpor på dessa ställen är det VÄLDIGT troligt att det är loppor. Den goda nyheten är att det är lätt att bli av med loppor och din veterinär kan berätta hur du gör det på bästa sätt.

Andra parasiter

Andra parasiter som kvalster och löss kan också orsaka klåda och pälsförlust. Beroende på vilken parasit det rör sig om kan veterinären behöva ta pälsprover eller ta in ditt husdjur för att skrapa huden och undersöka parasiterna i mikroskop.

Andra hudproblem.

Jästinfektioner och vissa svampsjukdomar som ringorm kan också orsaka klåda eller håravfall. Vissa djur har mycket fet eller torr hud och det är vanligare hos vissa raser.

När alla dessa saker har uteslutits kan din veterinär vilja undersöka om det rör sig om mat- eller miljöallergier och kan behöva göra ytterligare tester.

För att sammanfatta.

Alla fall av klåda, pälsförlust och andra skador måste behandlas på ett logiskt sätt för att utesluta orsaker. Vi måste också komma ihåg att ditt husdjur kan ha mer än en hudåkomma samtidigt. Din hund eller katt kan till exempel klara av några loppbett utan problem, men om du lägger till några kvalster så överskrider det tröskeln för klåda. De kan också ha något annat, t.ex. en matreaktion. Hudproblem kan vara enkla, men vissa kan kräva långvariga undersökningar, tid och energi från dig. Under denna tid kan din veterinär också rekommendera att ditt husdjur får ett särskilt anpassat specialfoder under en viss tid. Dessa livsmedel hjälper till att minska klådan och främjar hudens läkning. Var beredd på alla undersökningar som behövs, se till att få hjälp tidigt och ha tålamod med din veterinär som tar ett logiskt och planerat grepp för att reda ut vad det är som pågår och hur det bäst ska behandlas.

Kort om skribenten

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

Relaterade artiklar

 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Jämför kaloriinnehållet i din hund- eller katts foder med andra varumärken

  Hill's är ett RIKTIGT LIGHTFODER för hundar! Bland dessa varumärken är Hill’s Science Plan det enda torrfodret för vikthantering av hundar som uppfyller AAFCOs (Association of American Feed Control Officials) krav på maximalt tillåtet kaloriinnehåll.
 • Vad människoföda gör med ditt husdjur: Mänskliga kalorimotsvarigheter

  Förstå vilken effekt utfodring med matrester verkligen har på ditt husdjurs dagliga kaloriintag med detta lättförståeliga diagram över motsvarigheter för människor.
 • Vilka näringsämnen kan främja hundars och katters immunförsvar?

  Lär dig om hur näringsämnen som antioxidanter och aminosyror kan hjälpa till att främja din hunds eller katts immunförsvar, och vilka antioxidanter du bör titta efter i fodret.

Relaterade produkter