Vad människoföda gör med ditt husdjur: Mänskliga kalorimotsvarigheter

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att ge mat är ett sätt för människor att visa kärlek till sina husdjur. Tyvärr, med hektiska liv och många åtaganden, ersätter vi alltför ofta promenader, stimulans eller lektid med godis.

Vi har nu en fetmakris hos katter och hundar, precis som hos människor. Cirka 40% procent av alla katter och hundar i Europa är överviktiga eller feta. Och detta har en stor inverkan på hälsan.

Det är bäst att inte ge människomat till husdjur alls, eftersom många saker som lök, choklad, russin och vissa sötningsmedel är mycket giftiga för djur. Men även livsmedel som inte är giftiga kan vara ett problem. Det som ser ut som en liten mängd för oss, en människa på 70 kg, kan vara som en hel måltid för en katt eller hund!

Ge inte matrester till din hund eller katt, särskilt inte om de behöver gå ner i vikt. Tiggeri är en svår vana att bryta när den väl har börjat.

För många snacks kan snabbt bli för mycket! Ta en titt på dessa godbitar och vad det skulle innebära i mänskliga termer.

 

 • För en katt kan en bit ost verka som en liten godbit, men för katter är det som en hel måltid.
 • För en hund kan en kaka eller en bit ost verka som en liten godbit, men det är också som en hel måltid för hundar.

OBS: Om din veterinär har föreslagit att du ska använda ost eller något annat mellanmål för människor för att administrera medicin, var medveten om de extra kalorierna och räkna med det i din hunds eller katts dagliga kaloriintag. Rådgör alltid med din veterinär om du har några frågor.

Godbit översättare

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
  Buy Now »