Har din hund stela leder?

 

”Stela leder” är en allmän term för förändringar i lederna som orsakats av normal eller onormal användning och förslitning. Eftersom hundens smärtsamma leder direkt påverkar dess rörlighet och hur mycket den kan springa runt, kan det få allvarliga konsekvenser för hundens livskvalitet.

För hundar som har stela leder har brosket (den vävnad som fungerar som en dämpande kudde mellan benen i leden) slitits bort snabbare än det ersatts. Om brosket i hundens höftled till exempel slits ner, minskar rörligheten medan smärta och nedsatt funktion utvecklas. Trots att stela leder inte går att bota är det ändå möjligt att förbättra ledhälsan hos hunden genom nutrition och träning.

 

Vad orsakar stela leder?

 

Det finns många skäl till att hunden har smärtsamma och stela leder.

 

Ålder

När hundar blir äldre slits ledbrosket ned allt mer. Trots att det är mycket vanligare hos äldre hundar kan yngre hundar också drabbas av stela leder.

Ras

Vissa raser har lättare för att få stela leder. Hundar som ligger i riskzonen är labrador retriever, golden retriever, schäfer och rottweiler.

Övervikt

För hög vikt innebär överbelastning av leder och ledbrosk, vilket ökar risken för stela leder.

Medfödda eller ärftliga defekter

Vissa raser kan ha medfödda eller ärftliga hälsotillstånd som gör att de har lättare att få stela leder senare i livet.

Olyckor eller trauma

Trauma mot ledbrosk kan leda till stela leder senare i livet och påverka rörligheten negativt.

 

Vad är symtomen på stela leder?

 

 

Om du uppmärksammar någon av följande varningssignaler på ledsmärta hos hunden kan den lida av stela leder och du bör överväga att boka en tid hos veterinären.

  • Stelhet, särskilt efter vila
  • Vill ogärna gå i trappor
  • Hamnar på efterkälken på promenader eller blir lätt trött
  • Vill hellre ligga ned än sitta eller stå
  • Gnyr, morrar eller nafsar när du rör vid hundens leder

Leder och träning

 

Skonsam träning är mycket bra för din hund. Det gör att lederna kan röra sig fritt och hjälper hunden att hålla en hälsosam vikt och därmed skona lederna från överbelastning. Detta är viktigt för den allmänna ledhälsan.

Nyckeln är att kontrollera mängden träning så att hunden inte överanstränger lederna. Om du släpper hunden på en öppen yta springer och springer den ofta av glädje tills den inte orkar mer eller känner av lederna – och kan få betala priset i form av smärta och hälta. Istället kan du tillåta lite spring och sedan koppla hunden igen och gå på en vanlig promenad. På så sätt kan du kontrollera träningen och låta hunden få tillräckligt med motion för att bränna energi och hålla lederna rörliga utan att den blir skadad.

Kom också ihåg att om du oroar dig för att hunden får mer motion än vad som är bra för den, ger veterinären gärna råd kring lämplig träning.

 

Att byta nutrition kan hjälpa

 

Hundens foder påverkar också ledhälsan och rörligheten. Balanserad nutrition är en viktig del av en aktiv, hälsosam livsstil för hundar. Om du är orolig för hundens ledhälsa kan du rådfråga veterinären och diskutera vilket foder som är bäst.

 

anchor

Ta hand om din hund

ARTIKLAR OCH VERKTYG

Hund- och kattskötsel