Hur stress kan påverka din hunds fysiska hälsa

minuters läsning

En schäfer får uppmärksamhet från en familj i parken

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Nuförtiden lever vi alla ett allt mer hektiskt liv. Ordet "stress" används ofta när det gäller människor, men stress kan också vara ett stort problem för våra hundar också. Stress kan orsaka många hälsoproblem på både kort och lång sikt, t.ex. matsmältningsbesvär som diarré eller kolit. Om du upptäcker förändringar i din hunds avföring, så som slem eller blod, eller märker att den får återkommande diarréanfall, kan det vara så att stress ligger till grund för detta. I den här artikeln tittar vi på vad som orsakar stress hos hundar, vilka effekter det kan ha och vad du kan göra åt det.

Orsaker till stress hos hundar

Många saker kan orsaka stress hos hundar. De vanligaste är:

  • Separationsångest.

  • En vistelse på en kennel.

  • Ett nyfött barn eller släktingar som kommer för att övernatta.

  • Du åker på semester. Till och med blotta åsynen av resväskorna som plockas fram från förvaringen kan framkalla stress.

     

  • En traumatisk händelse som ett slagsmål med en annan hund.

  • Fobier mot ljud som exempelvis fyrverkerier.

  • Typ av ras. Vissa hundraser är särskilt känsliga för stress.

  • Stress hos modern. Trauma eller stress hos en dräktig tik kan påverka hur sannolikt det är att valparna drabbas av stress i sina liv.

Hundraser som är benägna att bli stressade

Stress kan förekomma hos alla raser och korsningar, men det finns vissa hundraser som definitivt verkar mer benägna att vara oroliga och stressade. Enligt min erfarenhet i tjänsten är det oftast mindre raser och knähundar, exempelvis cavalier king charles spaniels, cocker spaniels och bichon frisé som drabbas, men även större raser, till exempel border collies och schäfrar kan drabbas.

Hur påverkar stress din hunds kropp och hälsa?

Du kanske blir förvånad över att få höra att stress faktiskt är livsnödvändigt! Stressreaktionen hjälper oss att rädda oss i krissituationer. Akut stress, som att bli rädd när man går ensam i mörkret, leder till att adrenalin frisätts. Detta är viktigt för att göra dig redo för kamp eller flykt. Kronisk eller långvarig stress är dock något annorlunda. När vi och våra djur är stressade under en längre tid frisätts steroidhormoner. Steroider är livsnödvändiga i små mängder och är utmärkta antiinflammatoriska medel. Men de påverkar också immunsystemet genom hur de verkar. Med tiden hämmar den ständiga frisättningen av steroider immunförsvaret och gör kroppen sårbar för infektioner, för att inte tala om många andra skadliga effekter.

Nya studier har visat att det finns ett mycket viktigt samband mellan tarmarna, hjärnan och immunsystemet. Du kan alltså se att när ett djur är stressat, ängsligt eller deprimerat på tarmarna, de är ett av de första systemen som visar det. Det kan orsaka alla typer av matsmältningsbesvär, som till exempel kräkningar, diarré, kolit och kraftig gasbildning - inget av detta är särskilt roligt för varken dig eller din hund!

På längre sikt kan stress orsaka letargi och brist på energi, försämrad kvalitet på pälsen, hudproblem och minskad aptit, samt göra kroppen mottaglig för infektioner, som vi redan har nämnt.

Vad kan man göra för att minska stress hos sin hund?

Det är alltid bättre att förebygga än att bota, så försök att skaffa en hund som inte riskerar att bli stressad över huvud taget! Hundar som har vuxit upp i familjehem är väl socialiserade och väl anpassade, och om deras mammor är lugna är det mycket troligare att de blir välbalanserade individer senare i livet.

Om du har tagit dig an en hund och inte känner till hundens bakgrund, prata med din veterinär om du ser att den har stressproblem. Det finns mediciner och feromonspray som kan hjälpa, likaså kan det vara bra att gå till en hundbeteendevetare. Det finns små förändringar som du kan göra hemma för att verkligen hjälpa din hund att känna sig mer avslappnad.

Det kanske förvånar dig, men det finns även vissa livsmedel som kan hjälpa mot stress. Mycket lättsmälta, balanserade, kompletta foder för en sund matsmältning hjälper definitivt om din hund har tarmrelaterade tecken på stress, men det finns också foder som innehåller naturliga tillsatser som bevisligen också minskar stress.

Stress hos hundar kan ha många orsaker och många följder, men misströsta inte - ju mer vi lär oss om dessa komplexa djur, desto fler sätt att hjälpa dem har vi. Om du misstänker att din hund är orolig eller lider av stress ska du prata med din veterinär. Ju tidigare du börjar undersöka varför, desto tidigare kan du hjälpa din hund att bli mer tillfreds.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA